Win een duoticket voor Romeo en Julia door het Chinese Suzhou Ballet Theatre
‘Romeo & Julia’ uitgevoerd door een Chinees balletgezelschap, wat moeten we ons daarbij voorstellen? Figuren in kimono, dansend onder lampions met een parasol in de hand? Waarschijnlijk iets te stereotiep, maar de vraag blijft wel boeiend: wat doen Chinese dansers met dat Shakespeariaans gegeven van de onmogelijke liefde tussen twee jonge telgen van vijandige clans?
Romeo en Julia door het Suzhou Ballet Theatre
Het is een betoverende kruising geworden, een moderne ‘East meets West‘-voorstelling die spoort als een Chinese sneltrein. De sfeer zit er van bij het begin in. In het midden van het podium staat een grote Bonsai-boom te pronken, die bijna de hele show als decor zal dienen. Prokofjev schalt door de boxen. Vrij snel loopt de scène vol: de Montagues vechten tegen de Capulets en verzoenen zich weer. Maar niet voor lang, we kennen het verhaal immers. Inmiddels maakt Julia zich klaar voor het bal waarop ze Romeo zal ontmoeten...
Primeur voor Europa
Het koppel Ying Li en Jiabin Pan, respectievelijk choreografe en artistiek directeur van het gezelschap, waren sterdansers van het Nationale Ballet van China en dansten daarna twaalf jaar voor het Amerikaanse Pittsburgh Ballet Theatre. Ze vertolkten zelf diverse keren de rollen van Romeo en Julia in twee continenten. In 2007 richtten zij het Suzhou Ballet Theatre op, vandaag één van de zes professionele gezelschappen in China. Voor de eerste keer toeren ze door Europa met een stuk dat ze al zeven jaar opvoeren: ‘Romeo & Julia‘.
Hun doel was een heel eigen versie te creëren, met een duidelijk Chinese inslag en flink wat ingrepen op het origineel scenario. In de tweede scène merk je al een verschil: de kleedster van Julia is een grappig, ietwat stuntelig personage. Ying Li: “Normaal gezien is ze veel traditioneler, eerder een klassieke oudere dame. We wilden haar totaal anders, vooral lichter maken“. Geslaagd, want dit personage geeft een heerlijk speels en verrassend accent aan de voorstelling.
Geen religie, enkel een roos
De grootste beslissing van het artiestenkoppel was de priester (father Lawrence) eruit te halen, een sleutelpersonage in de originele versie. Daar is hij de man bij wie Romeo zijn nood gaat klagen, die de geliefden in het geheim huwt en daarna mee de list opzet die hen bij elkaar moet brengen, maar helaas noodlottig afloopt. Ying Li: “Wij kozen er bewust voor om geen religieus personage in onze versie brengen. De scène van het huwelijk is kort en eerder symbolisch en gebeurt als een dans tussen de twee hoofdpersonages die een roos doorgeven, de roos als archetypisch symbool voor de verbintenis tussen twee partners“. Volgens Ying Li en Jiabin Pan bevat hun versie ook verwijzingen naar de eeuwenoude Chinese parabel ‘The Butterfly Lovers‘, een tragisch liefdesverhaal waarin het de twee protagonisten ook niet gegund is met elkaar te huwen en waarin ze op het einde, net als Romeo en Julia, verenigd worden in de dood. En er zijn nog subtielere ingrepen, zoals het niet gebruiken van zwaarden tijdens gevechten, maar de actie volledig in de dansbeweging te leggen.
Deze versie van het Suzhou Ballet Theatre is bovendien buitengewoon dynamisch. De eerste zowel als de tweede act duurt 45 minuten en kent geen enkel dood moment. Ying Li: “We spelen dit stuk nu al zeven jaar en het groeit nog steeds. En neen, vervelen zal niemand zich doen. Daar hebben we speciaal naartoe gewerkt”. (Foto’s: Maryse Kuypers)
VIJF REDENEN waarom je dit moet zien:
-
UNIEKE KANS
Van alle voorstellingen van ‘Romeo & Julia’ die je al zag, is deze zonder twijfel de meest exotische. Zag jij ooit een 100% Chinees balletgezelschap aan het werk in een cross-culturele versie van een Britse klassieker? Die kans is klein, dus moet je ze zeker grijpen!
-
WERVELEND SPEKTAKEL
Het Suzhou Ballet wordt gezien als het jongste, meest spitante balletgezelschap in China. De voorstelling loopt buitengewoon vloeiend en meeslepend, zonder dat er op drama werd ingeboet. Je verveelt je geen moment!
-
LUST VOOR HET OOG
De dans is zonder meer geslaagd en het muziekstuk van de Russische Sergey Prokofjev blijft een pareltje. Decor en kostuums verdienen een extra pluim, ze ogen Chinees zonder dat het traditioneel of oubollig aandoet.
-
VIND DE VERSCHILLEN
Als je al meerdere balletuitvoeringen hebt gezien van ‘Romeo & Julia’, kan je werkelijk genieten van de verschillen. Dit stuk is echt ‘Romeo en Julia’, maar ook echt ‘anders’. En dat is apart om te zien.
-
ECHTE LIEFDE
Zoals De Telegraaf schrijft: “Hoofdrolspelers Shaowei Wen en Yulin Su zetten een liefdevolle en overtuigende Romeo en Julia neer, de vonken spatten eraf.” Altijd mooi om te zien, nietwaar?
Voorstellingen in Ethias Theater Hasselt (zo 26/11) en Capitole Gent (di 28/11). Voor de Belgische voorstellingen, info op www.suzhouballet.com en www.facebook.cm/suzhouballet, reserveren op www.teleticketservice.com
In samenwerking met: Historic Hotels Ghent, Visitgent.be, VisitHasselt.be
Waag hier je kans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier