Hét restaurant: King Kong
Het decor zou je nog het best kunnen omschrijven als minimalistisch/jungle. Op de kaart staan vooral koude en warme broodjes met water-in-de-mond specialiteiten zoals chicharron (krokant gegrild buikspek) en lechon (speenvarken). Daarnaast zijn er bereidingen met kip, die worden geserveerd met verschillende salsa's. Als bijgerecht kun je ovenaardappelen of yuca-frieten bestellen. En wat drink je erbij? Een heerlijke pisco sour natuurlijk!
King Kong, Charleroise Steenweg 227, 1060 Brussel. Gesloten op dinsdag en zaterdag.
> Ontdek hier een wegenkaartje
Peruvi-wa?
In de Peruviaanse keuken merk je duidelijk de invloeden van de oorspronkelijke bevolking (Inca's), de Spanjaarden, Afrikaanse slaven en Chinese gastarbeiders. Resultaat: een heel gevarieerde, verse én frisse keuken.
CHIFA-RESTAURANT : hier wordt een mix van Aziatisch en Peruviaans eten geserveerd. Het bekendste voorbeeld is PAKTA, het Japans-Peruviaans restaurant van Ferran Adrià.
KUST : Peru heeft een kustlijn van 3600 kilometer, logisch dus dat er vooral vis wordt gegeten. Deze wordt bijna altijd rauw gegeten in een marinade van limoen, de zogenaamde ceviche.
BASIS-INGREDIËNTEN : vlees, vis, maïs, chili, bonen, fruit, zoete aardappelen en aardappelen. Die laatste (samen met quinoa) veroverden vanuit Peru de hele wereld.
STREETFOOD : heel typisch zijn spiesjes van rundshart en plakjes gekookte aardappel met kaassaus, sla, ei en olijven.
PISCO : nationale drank, gedestilleerd uit druiven.
WARNING : als je cuy bestelt, krijg je een cavia op je bord.
Peruviaans@home
Ceviche is een helder kookboek vol Peruviaanse recepten die je makkelijk thuis kunt maken. De titel zegt het al: het kookboek geeft vooral recepten voor rauwe visgerechten, maar je kunt ook met vlees aan de slag.
Ceviche, Fiona Taïeb, Uitgeverij Good Cook.
> Shop nu
Ceviche van gerookte schelvis
Kook 5 truffelaardappelen gaar in de schil. Laat afkoelen, pel en snij in blokjes. Verdeel over 4 borden. Leg hierop dunne plakjes gerookte schelvis en bestrooi met granaatappelpitten, rode uisnippers en fijngehakte bieslook. Besprenkel met het sap van 2 limoenen en 4 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper.
Ceviche van sardines en vijgen
Fileer 8 sardines en verwijder de graatjes. Snij de filets in stukken van 2 cm en schik ze op 4 borden. Besprenkel met het sap van 1 citroen. Snij 1 gekonfijte citroen in plakjes en verdeel over de sardines. Snij vervolgens 4 vijgen in partjes en voeg ze toe. Werk af met granaatappelpitjes, fijngesneden bieslook, peper, zout en olijfolie.
Tiradito van rundvlees
Snij 400 g runderfilet in heel dunne plakjes en verdeel over 4 borden. Besprenkel met sap van 4 limoenen en breng op smaak met chilipuree (eventueel kant-en-klaar), peper en zout. Snij 2 cm gember fijn en meng met 1 dl olijfolie. Roer goed en zeef. Giet over het vlees. Werk af met fijngesneden rode uiringen en koriander.
Ceviche van zalm met mango
Snij 1 grote zalmfilet in dunne plakjes en verdeel over 4 borden. Snij 1 rijpe mango in plakken en leg deze naast de zalm. Meng het sap van 1 sinaasappel met het sap van 1/2 pompelmoes en 1 limoen. Gier over de zalm en de mango. Werk af met preischeuten, sesamzaadjes, peper, zout en olijfolie.