Hét restaurant: King Kong

De Peruviaanse keuken is momenteel übertrendy en maakt overal ter wereld furore. In België heerste er tot nu toe echter een schouderophalende mentaliteit van "What's the buzz all about?", aangezien er maar weinig Peruviaanse gerechten te proeven vielen. Daar is nu verandering in gekomen met het charmante King Kong in Brussel.

Het decor zou je nog het best kunnen omschrijven als minimalistisch/jungle. Op de kaart staan vooral koude en warme broodjes met water-in-de-mond specialiteiten zoals chicharron (krokant gegrild buikspek) en lechon (speenvarken). Daarnaast zijn er bereidingen met kip, die worden geserveerd met verschillende salsa's. Als bijgerecht kun je ovenaardappelen of yuca-frieten bestellen. En wat drink je erbij? Een heerlijke pisco sour natuurlijk!

King Kong, Charleroise Steenweg 227, 1060 Brussel. Gesloten op dinsdag en zaterdag.
> Ontdek hier een wegenkaartje

Peruvi-wa?

In de Peruviaanse keuken merk je duidelijk de invloeden van de oorspronkelijke bevolking (Inca's), de Spanjaarden, Afrikaanse slaven en Chinese gastarbeiders. Resultaat: een heel gevarieerde, verse én frisse keuken.

CHIFA-RESTAURANT : hier wordt een mix van Aziatisch en Peruviaans eten geserveerd. Het bekendste voorbeeld is PAKTA, het Japans-Peruviaans restaurant van Ferran Adrià.

KUST : Peru heeft een kustlijn van 3600 kilometer, logisch dus dat er vooral vis wordt gegeten. Deze wordt bijna altijd rauw gegeten in een marinade van limoen, de zogenaamde ceviche.

BASIS-INGREDIËNTEN : vlees, vis, maïs, chili, bonen, fruit, zoete aardappelen en aardappelen. Die laatste (samen met quinoa) veroverden vanuit Peru de hele wereld.

STREETFOOD : heel typisch zijn spiesjes van rundshart en plakjes gekookte aardappel met kaassaus, sla, ei en olijven.

PISCO : nationale drank, gedestilleerd uit druiven.

WARNING : als je cuy bestelt, krijg je een cavia op je bord.

Peruviaans@home

Ceviche is een helder kookboek vol Peruviaanse recepten die je makkelijk thuis kunt maken. De titel zegt het al: het kookboek geeft vooral recepten voor rauwe visgerechten, maar je kunt ook met vlees aan de slag.

Ceviche, Fiona Taïeb, Uitgeverij Good Cook.
> Shop nu

gerookte schelvis

 

Ceviche van gerookte schelvis

Kook 5 truffelaardappelen gaar in de schil. Laat afkoelen, pel en snij in blokjes. Verdeel over 4 borden. Leg hierop dunne plakjes gerookte schelvis en bestrooi met granaatappelpitten, rode uisnippers en fijngehakte bieslook. Besprenkel met het sap van 2 limoenen en 4 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper.

sardinen en vijgen

 

Ceviche van sardines en vijgen

Fileer 8 sardines en verwijder de graatjes. Snij de filets in stukken van 2 cm en schik ze op 4 borden. Besprenkel met het sap van 1 citroen. Snij 1 gekonfijte citroen in plakjes en verdeel over de sardines. Snij vervolgens 4 vijgen in partjes en voeg ze toe. Werk af met granaatappelpitjes, fijngesneden bieslook, peper, zout en olijfolie.

tiradito

 

Tiradito van rundvlees

Snij 400 g runderfilet in heel dunne plakjes en verdeel over 4 borden. Besprenkel met sap van 4 limoenen en breng op smaak met chilipuree (eventueel kant-en-klaar), peper en zout. Snij 2 cm gember fijn en meng met 1 dl olijfolie. Roer goed en zeef. Giet over het vlees. Werk af met fijngesneden rode uiringen en koriander.

zalm met mango

 

Ceviche van zalm met mango

Snij 1 grote zalmfilet in dunne plakjes en verdeel over 4 borden. Snij 1 rijpe mango in plakken en leg deze naast de zalm. Meng het sap van 1 sinaasappel met het sap van 1/2 pompelmoes en 1 limoen. Gier over de zalm en de mango. Werk af met preischeuten, sesamzaadjes, peper, zout en olijfolie.

Neem nu al een kijkje in King Kong

Partner Content

Gesponsorde content