Hét restaurant: Alice
Eric De Wagenaere hunkerde al lang naar de authentieke keuken van zijn moeder Alice, die stierf toen hij 12 jaar oud was. Van de enige zus van zijn moeder erfde hij onlangs het receptenboekje van zijn eigen ma.
Dat werd de aanzet voor zijn nieuwe restaurant Alice, dat in de plaats van zijn oude Coeur d’Artichaut kwam. Twee chefs koken er uit het receptenboekje van Alice: Frederic Stas enDavid Sobrie. Die laatste is de kleinzoon van de befaamde, maar intussen ook al weer 15 jaar geleden gesloten Gentse patisserie Sobrie. Ook Sobrie zal op zijn beurt de recepten van zijn grootouders nieuw leven inblazen. Op blinkend serviesgoed met een gouden randje komen gerechten zoals gegratineerde ajuinsoep, ballen in tomatensaus met geprakte krieltjes, tong in madera met kroketten, hutsepot, forel met gebakken aardappelen en nog meer van dat nostalgische lekkers.
Alice, Onderbergen 6, 9000 Gent. 09/277.92.35.
> Reserveer nu
> Ontdek hier een wegenkaartje
Meer restonieuws
Antwerpen
De eigenaars van Cuperus, een van de oudste koffiebranders en koffiezaken van Antwerpen, hebben een nieuwe koffie- en eetbar geopend: Kofika. De zaak huist in een kantoorwijk en serveert ‘eerlijke ontbijt en lunchgerechten’ met veel groenten en vitamines en bij voorkeur vegetarisch. Het is eten waar je energie van krijgt. Koffie en thee komen van kleinschalige plantages waarvan Cuperus de bonen koopt en ze zelf brandt. De zetmethodes variëren volgens de koffie- en theesoorten.
Kofika, Doornelei 2, 2000 Antwerpen. 0474/56.88.02.
> Ontdek hier een wegenkaartje
Vlaams-Brabant
Van 12 tot 17 januari kunnen liefhebbers van de betere Italiaanse keuken hun hart ophalen in Leuven. Italiaanse topchefs van 2 restaurants met 2 Michelinsterren serveren gastronomische menu’s op Taste of the Stars. Mauro Uliassi van het gelijknamig restaurant in Senigallia (Marche) en Maurizio en Sandro Serva van La Trota uit Rivodutri (Lazio) laten zich inspireren door hun lokale ingrediënten en tradities. Speciaalzaak La Tradizione uit Napels serveert in De Werf koude en warme hapjes en kleine schotels vanaf € 5. Reserveren is noodzakelijk.
De Werf, Hogeschoolplein 5, 3000 Leuven.
> Ontdek hier een wegenkaartje
Brussel
De nieuwe delicatessenzaak Le Marché du Wine Bar is het zusje van Wine Bar Sablon des Marolles van Vincent Thomas, 25 jaar lang de sommelier van Chateau du Milord, het restaurant van zijn broer Jean-Baptiste in Elezelles. Foodies vinden er diverse artisanale producten zoals biogroenten uit de Pays des Collines, huisbereid brood met meel van de windmolen van Ostiches, boter uit Flobecq plus olie, azijn, kruiden en ambachtelijke conserven.
Le Marché du Wine Bar, Hoogstraat 196, 1000 Brussel. 0475/89.22.90
> Ontdek hier een wegenkaartje
Oost-Vlaanderen
Zes creatieve Gentse chefs slaan de handen in elkaar voor Boef, een all-in winter-BBQ op zondag 25 januari. De zes zijn Sam D’Huyvetter (Brasserie Boulevard), Tom Van Lysebettens (Cochon de Luxe), Tomek Moroszczak (Jeff), Michel Mak Neerinckx (Publiek), Kim Devisschere enMatthias Van Acker (Coeur d’Artichaut). Aperitief, wijn, bier en water zijn inbegrepen. Even inclusief zijn vuurkorven, aangepaste verlichting en muziek van Gentse deejays.
Boef, Loods 22 en 23, Voorhavenlaan, 9000 Gent.
> Ontdek hier een wegenkaartje
West-Vlaanderen
Restaurant Eglantier wordt momenteel volledig gestript en heropgebouwd door Lieven Musschoot. De focus van de keuken wordt verplaatst naar de bistronomie: een toegankelijke, ongedwongen kaart met eerlijke producten. Rond 13 februari gaat het restaurant opnieuw open.