Zo zorg je dat iemand verliefd op je wordt
Verliefd zijn is enkel leuk als jullie gevoelens wederzijds zijn. Maar welke factoren bepalen nu eigenlijk of iemand verliefd op je wordt. En kunnen we dat zelf beïnvloeden?
Een eerste date? Hier vind je 25 vragen die gegarandeerd voorkomen dat het saai wordt
Wanneer onderzoekers aan mensen vroegen om het verhaal te vertellen over hoe ze verliefd werden, zijn er 11 gemeenschappelijke factoren die terugkeren.
- Gelijkheid in gedrag, achtergrond en persoonlijkheid
- Geografische nabijheid
- Aantrekkelijke karaktertrekken en een aantrekkelijk uiterlijk
- Wederzijdse affectie, het feit dat de ander ons leuk vindt
- Voldoen aan de noden
- Fysieke en emotioneel aangetrokken zijn
- Sociale invloeden, de bevestiging van mensen uit de omgeving
- Bepaalde eigenschappen zoals de stem, ogen, het lichaam of de manier van bewegen
- Klaar zijn voor een romantische relatie
- Opportuniteiten om tijd samen te spenderen
- Het mysterieuze: een mysterieuze partner of situatie
Er zijn een aantal factoren die je zelf kunt beïnvloeden.
1. Nabijheid
Dicht bij een persoon zijn helpt enorm. Als je zoekt naar de liefde, vraag je dan af waar je best tijd spendeert. In een studie uit de jaren 50 werd aan 431 koppels onder andere gevraagd hoe ver ze van elkaar woonden. 54% van de koppels woonde slechts 16 straten van elkaar af toen ze voor het eerst samen uitgingen, 37% woonde zelfs slechts 5 straten van elkaar af. Neen, je kunt natuurlijk niet meteen verhuizen als je iemand leuk vindt, maar het is wel nuttig om vaker in zijn buurt te vertoeven. Want uit onderzoek blijkt dat herhaling een belangrijke factor is. Slechts 11% wordt verliefd op het eerste gezicht. Bij anderen groeit verliefdheid door elkaar vaak te zien. Ga je uit? Bedenk dan op welke plekken jouw types vertoeven, en trek naar daar.
2. Karakter
Mensen houden van mensen met een ‘goed’ karakter. Al is dat natuurlijk subjectief. Maar goed beseffen wie je bent en veel zelfvertrouwen hebben is een goede voorspeller of je verliefd wordt op iemand. Mensen die veel ervaring hebben in de liefde, hebben vaak meer zelfvertrouwen en stellen zich minder defensief op. Uit een studie, waarin onzekere mensen en zelfzekere mensen werden vergeleken, bleek dat zelfzekere mensen zichzelf beter kennen én betere relaties hebben dan onzekere mensen.
Hier lees je hoe je je zelfvertrouwen een boost kunt geven
3. Gelijkheid
Mensen kiezen meestal partners op basis van gelijkaardige karaktereigenschappen. Uit onderzoek blijkt trouwens dat koppels met een gelijkaardige persoonlijkheid en achtergrond, zich comfortabeler voelen in hun relatie. Daarnaast hebben ze ook nog eens meer kans om voor altijd samen te blijven. Empathie is daarom erg belangrijk. Jezelf aanpassen en je identiteit verliezen is dan weer een heel slecht idee.
4. Schoonheid
Mooi zijn helpt om iemand verliefd te laten worden, daar is geen twijfel over mogelijk. Al is dat natuurlijk subjectief. Maar wil je dat iemand verliefd op je wordt? Zorg dan dat je er op je best uitziet. Bovendien klopt het stereotype dat mannen vallen op mooie vrouwen wel, al is minder belangrijk dan je denkt. Zelfzekerheid is minstens even belangrijk. Trek dus je favoriete jurk aan en draag make-up. Je voelt jezelf mooier en je potentiële partner zal je ook mooier vinden.
Meer tips over liefde & relaties:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier