Zo word je positiever en leer je van jezelf te houden
Barbara Fredrickson is een Amerikaanse hoogleraar psychologie, al jaren voert ze onderzoek naar positieve emoties. Ze is wetenschapster, maar deelt ook eenvoudige tips en advies. Dit zijn enkele van haar gouden tips om positiever in het leven te staan.
Werken aan jezelf
Positief zijn heeft heel wat voordelen. Barbara heeft het onder andere over het broaden-effect: als je plezier hebt, ben je optimistischer en gelukkiger én zie je de wereld vanuit een ander perspectief. Je ziet meer van wat er rondom je gebeurt en voelt je meer verbonden met de mensen om je heen. Dat maakt opnieuw gelukkiger.
Maar dat is niet alles, het build-effect staat voor werken aan jezelf. Onder invloed van positieve emoties bouw je aan jezelf, verbeter je jezelf en word je steeds meer de persoon die je graag zou willen zijn.
Een ruimere blik op de wereld en werken aan jezelf... Klinkt goed! Bovendien verandert dat positivisme de samenstelling van je hormonen volgens Barbara. Door die verandering worden je zintuigen beter en worden er nieuwe hersenverbindingen aangelegd, en zo kun je de wereld dus nóg positiever gaan zien.
Drie keer glimlachen
Natuurlijk is het niet mogelijk om het leven constant door een roze bril te zien, overal halfvolle glazen te herkennen en zelfs tijdens de vreselijkste dagen naast de nadelen toch ook nog de voordelen te zien. En dat hoeft gelukkig ook niet. Volgens de wetenschapster ontvang je liefst drie keer zoveel positivisme dan negativisme. Bus gemist? Drie mensen die naar je glimlachen, maken je humeur terug goed. Iedere irritante opmerking van je collega, wordt goedgemaakt door drie complimentjes van je baas of andere collega’s.
Zo werkt het trouwens ook met zelfliefde. Om open te staan voor liefde, moet je van jezelf leren houden volgens de onderzoekster. “Vaak vinden mensen zichzelf niet goed genoeg, ze wachten op de liefde tot ze meer succesvol zijn of zichzelf hebben verbeterd. Anderzijds heb je mensen die aan zelfverheerlijking doen: dat is een afweermechanisme om de negatieve kijk op jezelf te verbergen. Niet gemakkelijk die gedachten te veranderen, ze worden al gevormd in onze kindertijd. Toch geeft ze een oefening die je moet helpen van jezelf te leren houden:
Van jezelf houden
Je hoeft voor deze oefening geen perfecte karakterschets van jezelf te maken, maar wel op een realistische manier naar jezelf kijken. Net zoals bij kritiek of complimentjes van anderen geldt ook hier weer: 1 kritiekpunt zou gevolgd moeten worden door drie complimentjes. Je kunt jezelf daarin conditioneren. Wie zichzelf heel lang met kritiek heeft overladen, heeft meer tijd nodig om zichzelf met veel liefde te overladen. Begin elke dag op deze manier:
- Ik wens dat ik me veilig voel
- Ik wens dat ik me gelukkig voel
- Ik wens dat ik me gezond voel
- Ik wens dat ik me zorgeloos voel
Herhaal deze zinnen elke dag. Ze brengen je tot rust. Daarnaast is het belangrijk positief te zijn. Schrijf elke dag drie positieve punten op over jezelf. Vind je het moeilijk? Bedenk dan wat vrienden of familie over je zouden zeggen. Daarnaast schrijf je drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Je herrinert je terug even dat mooie momenten en je voelt je meteen positiever. Dat hoeven helemaal geen grootse dingen te zijn: dat leuke gesprekje met de buurvrouw, dat complimentje van een vriendin of je partner die zegt dat ie trots op je is... Die heel kleine momenten, zijn net erg belangrijk. Barbara bespreekt ze in haar TED talks.
Micromomenten
Remaking Love is de titel van een van haar lezingen. Volgens haar is liefde niet alleen die passie die je voelt als je jouw levenspartner ontmoet, maar draait het vooral ook over die micromomenten: positieve momenten die je deelt met een ander mens, lachen met een vriend of goede buur knuffelen bijvoorbeeld. Als je meerdere micromomentjes hebt, word je niet alleen gelukkiger, het is ook goed voor je fysieke welzijn. Zo hebben die micromomentjes een positieve invloed op je hart. Letterlijk, want ze zouden je hartslag verlagen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Vanaf nu van jezelf houden, eens wat vaker een complimentje geven en glimlachen naar mensen op straat. Want je eigen hart én dat van anderen wordt er waarschijnlijk beter van.
Meer over liefde & welzijn:
- 36 vragen om (opnieuw) verliefd te worden op je partner
- Onderzoek: liefde op het eerste gezicht bestaat eigenlijk niet
- Liever wat positiever? Dankzji deze tips lukt het vanaf nu wel
- Dé geheimen van een wetenschapper om gezond én gelukkig ouder te worden
(Openingsbeeld: Vila)-
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier