Zo voer je een goed gesprek over ontrouw
Petra Deij is erkend relatie- en gezinstherapeut, gespecialiseerd in EFT (Emotionally Focused Therapy). Afgelopen voorjaar bundelde ze enkele van haar gouden tips in twee boeken: Zorgvuldig Scheiden en Verder na een Affaire. Aan Feeling verklapt ze drie dagen lang enkele tips. Vandaag heeft ze het over ontrouw.
Wanneer is ontrouw ontrouw?
Als relatietherapeut heb ik vaak te maken met koppels die problemen hebben rondom grenzen. Het overschrijden van de ‘buitengrenzen’ wordt het duidelijkst ervaren als er sprake is van ontrouw of een affaire. Als er sprake is van een verliefdheid op of seks met een derde is het voor veel stellen zonneklaar: hier is ontrouw in het spel. Er zijn echter ook van die onduidelijke grensoverschrijdingen waarbij de één zich bedreigd voelt door een contact of vriendschap van de partner met een ander terwijl die ander zegt: ‘Maar er ís niets tussen ons hoor!’.
In mijn eerste artikel schreef ik over het feit dat een partnerrelatie eigenlijk behoorlijk moeilijk te onderhouden is en hoe gehechtheid ons daarbij helpt. Als er emotioneel gevaar dreigt reageert ons brein gelijk aan als er fysiek gevaar dreigt: met hevige emoties en een lichaam dat zich prepareert om te vluchten, vechten of bevriezen. Je kunt je voorstellen dat als die band bedreigt wordt door een (vermeende) derde jij in staat van paraatheid bent.
Dit kan behoorlijke problemen opleveren als jij je bedreigd voelt, maar je partner het er niet mee eens is dat er sprake is van een derde. Of andersom natuurlijk. Hoe dan ook, er kunnen fikse misverstanden en ruzies door ontstaan waarbij de één zich ellendig en in de steek gelaten voelt en de ander zich beschuldigd van iets dat er niet is. Hoe voer je nu een goed gesprek hierover? Welke vragen stel je elkaar, wat laat je elkaar weten?
Probeer er eens zo naar te kijken:
- Als jij met die ander … , dan voel ik me ... .
- Als ik met die ander …, dan zie ik jouw … .
Ik weet niet of ik dat echt begrijp want naar mijn idee doe ik niets verkeerd. Ik voel me dan ….. en dan wordt het tussen ons alleen maar erger.
- Ik ben echt … , want jij vertrouwt mij en hoe ik in onze relatie sta kennelijk niet.
- Ik vind het … , want ik denk dat die ander misschien wel belangrijker is voor jou dan ik.
Hieronder een voorbeeld van hoe je dit in zou kunnen vullen. Maar gebruik vooral je eigen woorden voor wat jij voelt!
- Als jij met die ander bent/appt/belt, dan voel ik me ellendig, boos, verdrietig.
- Als ik met die ander ben/app/bel, dan zie ik jouw kritiek, boosheid, venijn.
Ik weet niet of ik dat echt begrijp want naar mijn idee doe ik niets verkeerd. Ik voel me dan beschuldigd, in de hoek gezet, als een klein kind behandeld en dan wordt het tussen ons alleen maar erger.
- Ik ben echt verdrietig, boos, teleurgesteld,... want jij vertrouwt mij en hoe ik in onze relatie sta kennelijk niet.
- Ik vind het moeilijk, eng, belachelijk, boosmakend , want ik denk dat die ander misschien wel belangrijker is voor jou dan ik.
Vul dan op de puntjes in wat je voelt, en vraag dat ook aan je partner. Wees je bewust dat alle emoties altijd waar zijn, hetgeen niet betekent dat de situatie waardoor jij je zo voelt ook klopt. Dat geldt natuurlijk ook voor je partner. Blijf met elkaar in gesprek en probeer te begrijpen wat je elkaar moet en wilt vertellen: namelijk dat die ander belangrijk voor je is en dat onder de boosheid en frustratie, woede of jaloezie angst en verdriet zit om de relatie te verliezen.