Zo blijf je angst de baas
Je kan er niet omheen: door de terreur en de spanning in ons land, is angst bijna onvermijdelijk. De Belgische psychiater, Dr. Serge Gozlan , specialist in angst- en stressstoornissen, geeft 9 tips om angst de baas te kunnen.
9 tips tegen angst:
- Ontken je angst niet, nu het gevaar reëel is. Angst is legitiem en bovendien niet nutteloos: het maakt ons voorzichtiger. Je kan de angst beter accepteren, zonder dat het je verlamt. Het mag ons zeker niet weerhouden ons normale leven verder te leiden.
- Deel je emoties en gevoelens met anderen. Praat over wat er is gebeurd met vrienden, familie, collega's... Deze reacties zullen helpen om je niveau van stress te verminderen.
- Toon solidariteit: ondersteun de slachtoffers, toon empathie,... Dit zal het isolement doorbreken en het gemeenschapsgevoel versterken.
- Volg het nieuws niet op de voet. Informeer jezelf in de mate van het mogelijke maar, hang zeker niet de hele dag aan het je tv-scherm gekluisterd. Hierdoor zal je angst enkel verhogen.
- Volg de aanwijzing van de autoriteiten en werk mee met de veiligheidsmaatregelen die worden genomen: een tas laten doorzoeken, een identiteitscontrole,... Het komt vaker en vaker voor. Hou in gedachten dat men je niet persoonlijk viseert maar wil de algemene veiligheid verzekeren. Ook de jouwe.
- In geval van dreiging op drukke plaatsen, kies je best voor een alternatief uitje: een wandeling in de natuur, het bos,... Het uitvoeren van een fysieke activiteit heeft, net als muziek, een kalmerend effect.
- Accepteer het feit dat je waakzamer moet zijn, zonder jezelf te verliezen in de argwaan. De angst laten regeren en op een defensieve en agressieve manier reageren is niet de juiste houding.
- Hoe vertel je je kind wat er aan de hand is, zonder hen bang te maken? Speel in op de waarheid maar wees tactvol en pas je verhaal aan aan de leeftijd van het kind, zonder te liegen. De werkelijkheid verzwijgen doet hun angst enkel verhogen. Stel je kinderen gerust. Het gezin, de autoriteiten en de veiligheidstroepen zijn er om hen te beschermen.
Jezelf slecht voelen is normaal.
Marina Blanchart, psycholoog en specialist in korte therapie, geeft haar advies:
"Met dergelijk nieuws, is het normaal om jezelf slecht te voelen. Sommigen reageren uit woede, anderen uit angst of verdriet. Onze reactie hangt af van onze visie op de wereld. Het is niet nodig om onmiddellijk een psycholoog te consulteren. Geef jezelf en je gezin de tijd om de gebeurtenissen te verwerken. Door direct ingrijpen, laat je jezelf en/of je kinderen niet toe te ontwikkelen. Alleen als je er niet in slaagt de schok te overwinnen, is het nuttig om een professional te raadplegen."
Tekst: Véronique Isaac Castiau