Zin en onzin over liefde: seksuologe Chloé De Bie ontkracht hardnekkige mythes
Over liefde wordt veel gezegd en geschreven. Maar wat klopt en wat niet? Relatietherapeute en klinisch seksuologe Chloé De Bie verduidelijkt.
1. De seven-year itch bestaat
“Dat er na zeven jaar sleur in een relatie komt, is toch eerder een volkslegende. Er zijn ook onderzoekers die zeggen dat dat na tien of drie jaar is, maar ook dat is niet zeker. Wat wel klopt, is dat koppels na een tijdje beginnen na te denken over de gemeenschappelijke doelen die ze nog hebben. Wie een paar jaar samen is, beseft dat een relatie geen sprookje is. Dat jullie andere persoonlijkheden zijn en dat er misschien een beetje sleur in de relatie zit. Het is niet abnormaal dat mensen zich dan gaan afvragen waar ze naartoe willen, maar een exacte timing valt daar niet op te plakken.”
2. Verliefdheid zorgt voor een roze bril, die na verloop van tijd verdwijnt
“Verliefdheid maakt je blind. Je ziet alleen de fantastische dingen van elkaar. Veel studies zeggen dat verliefdheid overgaat. Het is ook letterlijk chemie in je hoofd, met dopamine en oxytocine die vrijkomen. Chemisch gezien zwakken die hormonen met de tijd af. Je wordt stilaan ook geconfronteerd met elkaars mindere kanten. Al blijkt uit studies dat mensen zich na relaties van dertig jaar nog steeds verliefd durven noemen. Het gaat erom wat liefde en verliefdheid zijn voor jou. Liefde is niet de perfecte partner vinden, maar een partner vinden die niet perfect is en die perfect vinden.”
3. Liefde is een werkwoord
“Liefde overkomt je. In die zin is het geen werkwoord. Wat wel klopt, is dat je tijd moet investeren in elkaar. Koppels die elkaar aandacht geven en dichter bij elkaar staan, kunnen gemakkelijker liefde geven. Dat liefde een werkwoord is, klinkt zo negatief, maar het kan ook leuk zijn om aan je relatie te werken. Als relatietherapeut geef ik koppels een duwtje in de rug met behulp van enkele tips en tricks. Je kunt dat werken noemen, maar eigenlijk gaat het vooral over bewustwording en opnieuw leren om elkaar positieve aandacht te geven.”
4. Tegenpolen trekken elkaar aan
“Uiteraard is het aantrekkelijk en spannend om iemand te ontmoeten die anders is dan jij. Zulke relaties kunnen werken, maar op de lange termijn blijkt het toch vaak te botsen. Verschillen worden uiteindelijk te groot of te lastig om nog te overbruggen. Koppels die veel gemeen hebben – waarden en normen, sociale achtergrond of gevoel voor humor – zullen het makkelijker vinden om samen een weg te vinden in het leven. Uitzonderingen bestaan, maar relaties tussen twee tegenpolen zijn niet evident.”
5. Liefde op het eerste gezicht bestaat
“Wie terugblikt op een ontmoeting, zal misschien zeggen dat liefde op het eerste gezicht bestaat. Die illusie mag gerust blijven bestaan. Toch is het realistischer om te spreken van aantrekking, lust of interesse op het eerste gezicht. We voelen heel snel of we iemand tof vinden of niet. Het is wellicht wat snel om op dat moment al over liefde te spreken.”
6. Gelukkige koppels maken nooit ruzie
“Dat klopt niet. In alles wat je als koppel samen doet, overwin je een verschil. Zelfs in kleine dingen, zoals het kiezen van het avondeten, sluit je een compromis. Soms mondt zo’n gesprek uit in ruzie. Ruzie is ook een manier om de ander beter te leren kennen. Belangrijk is vooral om nog voldoende positieve dingen te blijven zien. In een goede relatie geraak je over ruzies heen. Als ruzies blijven sluimeren, is er wellicht meer aan de hand.”
Meer over liefde en relaties:
- Vraag van vandaag: is Tinder slecht voor ons liefdesleven?
- Isabelle over leven met een narcist: ‘een rollercoaster waar je moeilijk afraakt’
- Seksuologe Chloé De Bie over de liefde: “liefde gaat verder dan een sprookje, we mogen niet te snel opgeven”
Beeld: La La Land
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier