Zij maken Kerst: Valérie & Thomas begonnen eind vorig jaar een krokettenbedrijf
Achter elk geslaagd einde jaar staat een sterke sfeermaker. Luid alvast de jingle bells, want hier zijn ze voor één keer op de voorgrond: kroketten-draaiers Valérie Hinderyckx & Thomas Depuydt.
Valérie: “Tijdens onze eerste date vorig jaar vertelde Thomas dat zijn bijnaam ‘Kroketje’ is. Hij is kok en overal waar hij al gewerkt heeft, moest hij kroketten maken. Voor de grap checkte ik op mijn telefoon of de domeinnaam kroketje.be nog vrij was, en dat was het geval. We zijn meteen plannen beginnen te maken om iets te doen met homemade kroketjes.”
Thomas: “Ik vind het namelijk heel fijn om overschotten te verwerken tot kroketten, zelfs chili con carne heb ik zo al verwerkt. We begonnen dus een eigen webshop met kroketten in bitterbalformaat: ideaal om te aperitieven. Je kunt ze online bestellen en wij brengen ze aan huis.”
Valérie: “Thomas doet het culinaire werk, ik richt me op de administratie, de marketing en de website. De site is gelanceerd in november, vlak voor de feestdagen. We huurden een professionele keuken en begonnen eraan. We dachten dat we rustig konden opbouwen, maar de hele zaak is meteen ontploft. Tussen november 2020 en januari 2021 verkochten we 5.000 kroketten. Dat was best pittig: we waren nog maar net een koppel en moesten ineens samen een bedrijf runnen. We hadden plots geen seconde vrije tijd meer.”
Het zijn kroketten zoals je ze thuis zou maken, met de hand gerold
Thomas: “Er zit een vegan kroket (op basis van cashewnoten en witte kool) én een veggie paddenstoelenkroket in ons aanbod en blijkbaar waren mensen daar echt naar op zoek voor de feestdagen. We bieden ook andere fancy feestkroketjes aan, bijvoorbeeld met kreeft, prosciutto, vol-au-vent of tartiflette.”
Valérie: “Het zijn kroketten zoals je ze thuis zou maken, er zit geen fabriekssmaak aan. Elke kroket wordt ook effectief met de hand gerold. Urenlang, in een koude ruimte. Dat is uiteraard enorm veel werk, dus help ik altijd mee. Ik herinner me dat we tijdens de allerdrukste periode vorig jaar uit pure miserie liedjes zongen als ‘Ik zag twee beren kroketten paneren…’. We wisten dat we er ooit wel om zouden kunnen lachen.”
Thomas: “Dit jaar hebben we beter geanticipeerd op de drukte en zijn we al vanaf oktober een grote voorraad aan het aanleggen in de diepvriezers. We weten dat de garnaalkroketten het populairst zijn, maar de meeste complimenten krijgen we over de vleeskroketjes.”
Valérie: “Je zou denken dat we tegen Kerstmis geen kroketten meer kunnen zien, maar er gaat bij ons geen feestje voorbij zonder kroketten. Ik heb een gastric bypass gehad en kan niet meer zoveel eten, dus ik ben heel blij dat we ook kroketjes voor de airfryer in ons aanbod hebben. Die zijn iets lichter.”
Lees ook
- Alles voor elkaar: Jolien Roets & Hakim Chatar over het prille ouderschap
- Daar zijn ze: de nieuwe kerstkaartjes van prins William en Kate Middleton
- 15 makkelijke aperitiefhapjes om je gasten mee te verwennen
Foto’s: Joris Casaer.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier