Waarom familiefeesten je stress bezorgen en hoe je dat oplost
De feestdagen komen eraan. Cadeautjes, leuke muziek en veel eten, niets dan vrolijkheid dus. Al is dat niet volledig waar. Want de kans is groot dat ook jij je oncomfortabel voelt wanneer je van het eerste kerfstfeest naar het andere struint... Het kan serieus wat stress veroorzaken. Maar waarom is dat eigenlijk? Een psycholoog weet raad.
In de meeste kerstfilms is het zó idyllisch: familie gezellig samen aan tafel, iedereen vrolijk, iedereen pakt de perfecte cadeautjes uit, vrede op aarde! Helaas is het in de realiteit eerder anders: de vraag krijgen wanneer er eindelijk een nieuwe man in je leven komt, of nog erger – helemaal Bridget-Jones-stijl gekoppeld worden aan een foute man in een foute kersttrui. Of zoals Meredith Morton in The Family Stone voor de leeuwen van de nieuwe schoonfamilie geworpen worden en merken dat je helemaal anders bent. Voor Bridget Jones en Meredith Morton loopt het allemaal goed af. En toegegeven, zo’n kerstfeest draait meestal uiteindelijk wel goed uit. Maar dat betekent niet dat het niet behoorlijk wat stress en ergernissen oplevert. Maar waarom is dat eigenlijk?
De Newyorkse psychologe Heather Silvestri vertelt in The Thirty waarom het zo ongemakkelijk kan voelen om op familiefeest te gaan én wat het perfecte antwoord is op die eeuwige ‘En? Nog geen nieuw lief?’
“Hoe zit het met je liefdesleven?”
Zelfs als je oprecht gelukkig bent om als single door het leven te gaan, is het moeilijk om niet meteen in de verdediging te gaan als je vragen krijgt over je relatiestatus. Enerzijds omdat je vaak een niet zo sympathieke ondertoon hoort of misschien nog wel erger: je (vooral oudere) familieleden vragen zich doodsbang af of je ooit van ’t straat zult geraken. Voor de oudere generatie is het vaak moeilijk te begrijpen dat je volledige persoonlijke leven niet alleen afhankelijk is van een partner. Bovendien is de norm veranderd, het is niet meer nodig dat alle alarmbellen afgaan op het moment dat je 25 bent en nog niet getrouwd bent. Volgens Heather moet je begrijpen dat het eerder een vraag is uit bezorgdheid. “In veel gevallen willen familieleden oprecht weten of hun geliefden het goed doen in het leven, maar ze missen de juiste manier om dat te zeggen, dus gebruiken ze concrete – vaak moeilijke – vragen. Vraag het volgende terug: ‘Oh, wil je weten of ik niet eenzaam ben en hoe het gaat in mijn leven?’ Op deze manier hebben families de kans om een emotioneel relevantie conversatie te voeren.”
Wanneer je je terug kind voelt (en niet op de goede manier)
Waarschijnlijk ook herkenbaar. Hoe volwassen je je ook voelt, hoe succesvol je bent of zelfs als je zelf moeder bent... Eenmaal terug in het huis van je ouders, voel je je terug een puber. “Vaak de oorzaak van familieruzies aan tafel. We ergeren ons terug aan oude gewoontes en gedragspatronen. En zelfs hoe hard je als individu evolueert en groeit, familiefeesten sleuren je vaak terug in oude gewoontes.” Volgens de Heather is de situatie herkennen de eerste stap. “Op die manier kun je jezelf gemakkelijker uit situatie trekken. (Mentaal of zelfs fysiek als dat nodig is.) Herken je het, dan kun je jezelf terugfluiten als je dreigt terug te gaan discussiëren zoals vroeger, of indien nodig kun je gewoon even wegwandelen. Bovendien is het belangrijk om tijdens die drukke feestdagen (kleine) momenten voor jezelf in te lassen, écht nodig om even (mentaal) tot rust te komen.
Als je teleurgesteld bent omdat je familie je niet begrijpt
Je bent gegroeid en je hebt je eigen leven vol verantwoordelijkheden. Bovendien heb je nu je eigen ideeën ontwikkeld, en heb je jouw kijk op de wereld. Het is erg frustrerend alsof je het enige familielid bent met andere normen, waarden of blik op de wereld. “Het is een kwestie van verwachtingen hebben. Iedereen is anders, accepteer dat. Bovendien kun je beter focussen op wat je wél kunt beïnvloeden: leg geen moeilijke thema’s op tafel en focus op je eigen antwoorden.”
Meer tips voor de feestdagen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier