Waarom een lange reistijd net goed kan zijn voor je productiviteit

Voor het milieu kies je best een job waar je snel heen kunt fietsen, en ook voor je portefeuille is een lange reistijd niet altijd een goed idee. Zit jij vaak lang in de auto of in de trein? Dan is er toch een voordeel: want voor je brein en productiviteit kan het wél goed zijn, als je het juist doet tenminste. Zo blijkt uit onderzoek.

Uit een onderzoek van SD Worx blijkt dat de Belg gemiddeld 1 uur en 20 minuten verliest aan reistijd. 15% doet er zelfs twee uur of langer over. En een derde van de Belgen legt meer dan 40 km af.

Velen gebruiken de tijd in trein of bus om nog even een dutje te doen, die laatste podcast te beluisteren of een goed boek te lezen. Anderen gebruiken de tijd dan weer om te werken of alvast wat mailtjes te beantwoorden. Niet zo vreemd, uit onderzoek van Protime, een bureau gespecialiseerd in tijdsregistratie en werkplanning, blijkt dat 39% van de werknemers té weinig tijd heeft om zijn taken uit te voeren. Ze gebruiken de reistijd alvast om taken voor het werk uit te voeren. En dat is niet meteen een slecht idee. Zo blijkt uit onderzoek van de Harvard Business School.

Aan de hand van drie verschillende studies, ontdekten de onderzoekers dat er een negatief verband is tussen de lengte van de reistijd en de zelfcontrole op de werkplek. Wie langer onderweg is, is minder bezig met ‘role-clarefying prospection’, oftewel: jezelf mentaal voorbereiden op je werkdag, en daardoor start je productiever. 

“Je gebruikt je reistijd best om na te denken over je dag, doelen te zetten en strategieën te bedenken”, vertelt Professor Jon Michael Jachimowicz  in Forbes. “Veel mensen gebruiken die tijd om los te koppelen en even niet aan het werk te denken, in plaats van zich actief voor te bereiden op de dag. En dat is zonde: want dat zorgt voor een minder goede moraal, minder productiviteit en een vermoeider gevoel.”

Of je nu fietst naar het werk, in de file staat of de trein neemt... Vanaf nu even reflecteren en mentaal voorbereiden op je werkdag dus.

Meer over werk:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content