Ben (38): “Mensen verwarren minder werken vaak met luiheid, maar daar heeft het niets mee te maken”
Lara Lambrechts en Ben Franco Marques (38) lieten de ratrace achterwege en besloten als dertigers drastisch minder te gaan werken. Voor meer van wat hen écht gelukkig maakt.
Lara: “Ben en ik kennen elkaar al sinds we 21 zijn. We hadden jobs in de horeca en de verkoop, maar we droomden van een zaak samen. Tien jaar geleden zetten we de stap: we begonnen een vegetarische catering én openden een restaurant. Het draaide goed en we werkten keihard. Toen al begon er ons iets te dagen: is dit het nu? Zeker toen onze kinderwens de kop opstak, wilden we het graag rustiger aan doen. We vormden het restaurant om tot een winkeltje. We hoopten zo meer tijd over te houden, maar we klopten nog steeds heel veel uren. Ons zoontje was intussen geboren en we hadden amper tijd voor hem. Dat voelde niet juist.”
“We waren allebei 34 toen we besloten om ons leven om te gooien. We verkochten de winkel en zouden ons enkel nog toeleggen op de catering. Sindsdien werken we gemiddeld twee dagen per week, en verdienen we ieder zo’n 1.200 euro. Dat lijkt weinig, maar onze levensstijl vraagt ook weinig. Mensen die hard werken betalen zich blauw aan crèches en vakantiekampjes, hebben een poetshulp, kopen bereide maaltijden omdat ze geen tijd hebben om te koken... Dat zijn allemaal kosten die wij niet moeten maken.”
Elke dag zelf de keuze hebben over hoe we onze tijd invullen. Dáár schuilt volgens ons het grootste geluk.
Ben Franco Marques
Ben: “Vanuit de maatschappij is er niet altijd veel begrip voor onze keuze. Ik herinner me nog dat we met vrienden op vakantie waren. Wij vertelden dat we erover nadachten hoe we met zo weinig mogelijk werken toch ons geld konden verdienen. Ze lachtten ons uit: ‘Het leven is geen Disneyfilm, hé jongens!’ Anderen reageerden ronduit negatief: ‘jullie zijn jong, het is nú dat jullie geld moeten verdienen’.” “Mensen verwarren minder werken vaak met luiheid, maar daar heeft het niets mee te maken. Het gaat over keuzes maken. Voelen wat voor jou belangrijk is. Wij gaan geen drie keer per jaar op vakantie. Wij hebben niet de laatst nieuwe smartphone, we hebben geen tv, we rijden met een oude tweedehandswagen en we dragen haast altijd tweedehandskleding. Dat zijn niet de zaken waar wij ons geluk uit halen. Wat ons wel gelukkig maakt, is dat onze kindjes nog geen dag naar de crèche zijn geweest. Dat we zelf aan de schoolpoort kunnen staan. Dat we tijd hebben voor een wandeling in het park.”
“Op een dag zouden we graag helemaal stoppen met werken, en dan bedoel ik: werken voor het geld. We zullen wel altijd bezig blijven. We doen graag vrijwilligerswerk. We hebben bijvoorbeeld lange tijd voor onze oude buurman gezorgd. Dat is waar we naartoe willen: elke dag bezig zijn, maar wel met iets zinvol. Elke dag zelf de keuze hebben over hoe we onze tijd invullen. Dáár schuilt volgens ons het grootste geluk.”
Meer lezen
Eveline Roels
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier