Tips voor een vakantie zonder ruzie
02 apr 2015
Op reis gaan met vrienden of samen met een ander koppel en de kids? Heerlijk, mits je de juiste afspraken hebt gemaakt. Want hoe goed je elkaar ook kent, op reis kom je altijd voor (minder plezante) verrassingen te staan.
Het hele jaar door werken we hard en die vakantie hebben we dus dubbel en dik verdiend. Voor de een betekent dat helemaal niets doen: op het strand liggen, of lezen aan het zwembad. Voor de ander is dat sporten, wijn proeven of elke kerk in een straal van 30 km bezoeken. Als je met een gezelschap op reis gaat, kan dat al eens voor wrijvingen zorgen. Want hoe rijm je een cultuurvakantie met een sportvakantie? Hoe combineer je elke avond feesten met vroeg opstaan om dat dertiende-eeuwse klooster te gaan bezoeken? Vooraleer we enkele tips geven voor een conflictvrije vakantie zetten we de grootste valkuilen op een rijtje.
Vermijd deze valkuilen
-
Andere verwachtingen
Iedereen heeft zijn eigen beeld van hoe de vakantie eruit moet zien: de activiteiten, het budget, het ritme, etc.
-
Andere gezinssamenstelling en opvoedingsvisie
Hebben jullie een baby, een puber of helemaal geen kinderen mee? Die drie verschillende scenario’s geven telkens een heel ander draaiboek. Mijn kind schoon kind: het is heel moeilijk om kritiek of zelfs maar advies van andere ouders op je eigen opvoeding te aanvaarden.
-
Ander idee van gemeenschappelijke tijd en ruimte
Privacy en eigen/gezinstijd: iedereen heeft een andere invulling van de behoefte aan privacy. Voor sommigen kan er niet genoeg gemeenschappelijke tijd/ruimte zijn. Anderen willen het eerder beperken tot een paar uren per dag.
Tips voor een supervakantie
-
Het allerbelangrijkste is om van tevoren afspraken te maken. Dat moet in een sfeer van openheid kunnen gebeuren.
-
Bespreek de valkuilen voor je op vakantie vertrekt, zowel met je eigen gezin én met het andere gezin als met de vrienden met wie je straks een huis zult delen. Zijn er dingen die je apart wilt doen? Zeg dat dan. Wacht niet tot het conflict zich aandient.
-
Je kunt weliswaar à la minute compromissen sluiten, maar dat houdt ook in dat je moet kunnen zeggen dat je anders over de situatie denkt. Je moet niet voor alles trachten een compromis te vinden.
-
Leer van anderen. Vraag aan je vrienden of reisgezelschap of ze in het verleden al ervaringen hebben gehad met conflicten op reis. Hoe zijn zij ermee omgegaan en hoe zijn ze eruit geraakt?
- Steek je hand in eigen boezem: hoe reageer je zelf in een conflictsituatie? Kun je inschatten wat je zult doen als je het oneens bent met iemand?