Minder stress: dé manier om echt tot rust te komen
Veel hedendaagse vrouwen leveren elke dag een strijd om overeind te blijven en hebben constant het gevoel dat ze het gevecht tegen de klok verliezen. Werk en privé combineren, continue multitasken, hang naar perfectionisme en controle, faalangst of presetatiedwang: al deze zaken eisen uiteindelijk hun tol. Nooit voordien sukkelden zo veel vrouwen met vage kwaaltjes en klachten die het gevolg zijn van een grondige verstoring van de werking van hun hormonen. Herkenbaar? Niet zo vreemd. Auteur Leen Steyvaert schreef ‘Stop de Rush‘ een boek om dromen te verwezenlijken, maar tegelijkertijd je hormonen en zenuwstelsel op een natuurlijke manier in balans te brengen. Deze week deelt ze hier op feeling.be, drie dagen lang haar beste tips.
Hoofd leegmaken
De beste manier om je hoofd leeg te maken en tot rust te komen is iets doen. Bewegen! Je focus op iets anders leggen, iets dat helemaal niets te maken heeft met huishoudelijke beslommeringen, je werk of zorgen over de kinderen. Een goede ademhaling is daarbij cruciaal!
Zitten is het nieuwe roken
Uiteraard kun je het niet helpen als je door je werk een hele dag aan een scherm gekluisterd zit, maar zelfs dan kan je een beetje bewegen door elk uur even recht te staan, wat rond te wandelen, je lichaam te stretchen en iets te doen dat je ontspant. Lichaamsbeweging is bovendien een goed idee om je hormonale balans te herstellen. Dit wil echter niet zeggen dat je als een gek moet gaan joggen, fietsen, zwemmen of fitnessen. Het is zeker niet de bedoeling dat je stress gaat krijgen en andere activiteiten veel te snel moet afhandelen om tijd te kunnen maken voor je ‘verplichte’ uurtje sport. Het is aangeraden op een zachte manier te bewegen en op de juiste manier adem te halen. Rustige beweging verdient gewoon een plaats in je dagelijkse leven. In vijf minuten tijd kun je voor jezelf dat rustige gevoel bewerkstelligen waarnaar je misschien al je hele leven hunkert. Yoga, Tai Chi, pilates of meditatie kunnen helpen om je bewuster te worden van je lichaam. Zo wordt het gemakkelijker om meer beweging in je dagelijkse leven te krijgen!
Lees hier 17 redenen waarom wandelen zó gezond is voor je lichaam
Frisse lucht
De mens is van nature gemaakt om buiten te leven. Maar wat doen we? Juist! Het grootste deel van ons leven zitten we binnen en leven we met kunstlicht. Terwijl frisse lucht en natuurlijk zonlicht zo belangrijk zijn voor een goede werking van al onze hormonen! We hebben dan ook allemaal een tekort aan vitamine D: een halfuurtje per dag in de buitenlucht (zelfs met bewolkt weer) kan al een groot verschil maken!
Stappen en genieten van de natuur kan je rustig maken. Stappen verhoogt je stofwisseling, verlaagt je cortisolpeil en versterkt je immuunsysteem. Leer dan wel ‘mindful’ stappen: pieker niet terwijl je wandelt, maar houd je aandacht bij je lichaam, bij je voeten die de grond raken, bij je armen die naar voren en naar achteren bewegen, bij de geuren die je opsnuift, de geluiden die je hoort. Geef alles je volledige aandacht.
Lees ook: 5 tips om voor eens en altijd te stoppen met piekeren
Leer (opnieuw) ademen
Een van de kernbegrippen in yoga is pranayama (Prana wil zeggen levensenergie. Yama betekent controle hebben). Pranayama leert je bewust te ademen. Je legt de nadruk op het verlengen en vasthouden van de ademhaling. Het is de bedoeling dat je de hele inhoud van je longen gebruikt. Zo komt er meer zuurstof in je bloed. Je hartslag daalt en je hebt minder last van stress. Deze rustige manier van in- en uitademen verlaagt je cortisolpeil en werkt ontspannend. Het middenrif speelt hierbij een belangrijke rol. Daarom noemt men deze manier van ademen ook wel de middenrifademhaling of buikademhaling.
Een andere ademhalingstechniek die in yoga wordt gebruikt, is de alternerende neusademhaling. Dit doe je zo: Ga rustig en goed rechtop zitten en duw met je duim je rechterneusgat dicht. Adem in door je linker neusgat. Tel tot tien en adem uit door je linkerneusgat. Duw met je duim je linker neusgat dicht. Adem in door je rechter neusgat. Tel tot tien en adem uit door je rechter neusgat. Herhaal dit enkele keren.
Doordat je door één neusgat tegelijk ademt, stimuleer je afwisselend je linkerhersenhelft (door je rechterneusgat) en je rechterhersenhelft (door je linkerneusgat). Dit kan je helpen om rustig te worden!