Tips van een expert: 3 tips om nu écht minder bezig te zijn met je smartphone
Verzuip jij ook in je inbox? Kun je geen uur zonder je smartphone? Wil je minder tijd aan sociale media spenderen, maar weet je niet hoe? Digital detox coach Florence Pérès legt in haar boek Digital Detox (Lannoo) uit waarom onze digitale verslaving moordend is voor onze performantie en ons bovendien rusteloos, jachtig en gestrest maakt. Je leert er alles over de Touchpoints methode, een realistische manier om vaardiger te leren omgaan met je digitale tools. Hier alvast een aantal tips.
We zijn allemaal veel bezig met onze smartphone, deze fotoreeks bewijst zelfs hoe verslaafd we er aan zijn.
Ik smegeer, jij smegeert, hij smegeert, zij smegeert, wij smegeren…
In het midden van een gesprek je telefoon tevoorschijn halen en naar je scherm kijken. In het Engels staat dit fenomeen ondertussen bekend als phubbing: een samentrekking van phone en snubbing (snauwen). In het Nederlands noem ik het ‘smegeren’: smartphone en negeren. Je ziet het overal, we doen het allemaal wel eens, maar het is absoluut not done. Het is alsof we compleet vergeten zijn wat beleefdheid inhoudt.
We zijn ons er niet altijd van bewust van hoe weinig respect dit betuigt, tot we aan de andere kant staan. Wanneer iemand liever naar zijn telefoon kijkt dan in jouw gezicht, heb je snel het gevoel dat die persoon je niet serieus neemt, geen interesse heeft of zich verveelt in jouw bijzijn. Helaas smegeren we niet alleen kennissen of collega’s, maar misschien nog vaker geliefden en onze eigen kinderen. Door hen te smegeren, geven we hen onbewust het signaal dat onze smartphone belangrijker is dan zij en dat kan kwetsen.
1. Een must: stop je kinderen te smegeren
Als ouder maken we ons zorgen over de relatie van onze kinderen met hun smartphone of tablet. Maar hoe willen we geloofwaardig overkomen wanneer we van hen vragen om minder geconnecteerd te zijn als we zelf voortdurend gekluisterd zitten aan onze schermen? Geef dus het goede voorbeeld en ga bewuster om met je smartphone gebruik in het algemeen maar zeker in het bijzijn van je kinderen. En ga hén vooral niet smegeren.
2. Laat je smartphone in je handtas
Een studie toonde aan dat je je smartphone niet eens hoeft vast te houden om een minder bevredigend gesprek te hebben. In de aanwezigheid van smartphones hebben we voortdurend de drang om naar informatie uit te kijken, digitaal te communiceren en gericht te zijn op andere mensen en andere werelden. Door onze smartphone op tafel te leggen, zijn we heel snel geneigd om afgeleid te zijn van het face-to-facegesprek, wat de diepte en de kwaliteit van de connectie ondermijnt. Dit vermindert ook de betrokkenheid en empathie bij het gesprek. Leg je smartphone dus niet automatisch zichtbaar in je buurt, maar laat het in je handtas of broekzak.
3. Plan een vrije tijd moment van tevoren
Om de voortdurende drang naar je smartphone en andere digitale verlokkingen te vermijden en daarbij ook de kans om iemand te smegeren te verkleinen, kan je bewuster omgaan met je vrije tijd. Plan een activiteit in of leg een boek of magazine in de buurt zodat je niet automatisch naar je smartphone grijpt tijdens een zogenaamd ‘verveelmoment’. Of las op dat moment een Monkey Mind Break met een lekkere smoothie of thee.
Lees ook de tips van de voorbije dagen, waarin Florence uitlegt hoe je écht rust vindt in je hoofd en waarin ze tips geeft voor een écht productieve werkdag.