Tips van een expert: in drie stappen van ‘oud’ naar vintage
In haar boek ‘De vintage werknemer. Hoe langer en anders werken?’ geeft Anita Stevens handvaten en tips om te werken met goesting. Met voorbeelden en loopbaanoefeningen toont ze de weg naar meer werkplezier. Exclusief voor Feeling geeft ze vier dagen carrièretips voor werkgoesting. Vandaag: in drie stappen van oud naar vintage.
Niet oud, wel vintage
Op je 50-ste word je op de arbeidsmarkt als ‘oud’ bestempeld. Samen met dit etiket steken allerlei (voor)oordelen de kop op: te duur, gedateerd, meer ziek, minder gemotiveerd, niet meer willen bijleren. Dit alles kan genuanceerd of weerlegd worden. Maar sommige 50-plussers, vinden zichzelf ook te ‘oud’ en zo ontnemen ze zich mogelijke kansen. We moeten niet flauw doen, bij iemand van 50 zie je dat die persoon al geleefd heeft: rimpels, grijs of geen haar. So what? Oude zetels of juwelen krijgen het label ‘vintage’ en zijn al jaren hip en trendy. Zelf evolueren van ‘oude’ medewerker naar vintage medewerker vraagt een mindswitch.
In drie stappen van ‘oud’ naar vintage
1. Focus op je troeven
Vintage medewerkers zijn loyaal aan het bedrijf en worden door de klant als betrouwbaar beschouwd. Door hun opgebouwde kennis en ervaring kunnen de vintage medewerkers goed relativeren en probleemoplossend denken.
2. Focus op je meerwaarde voor collega’s
Vintage medewerkers zijn minder op de eigen carrière gericht, hierdoor zullen ze eerder verbindend communiceren. Als mentor kunnen ze hun kennis en kunde al doende overdragen aan jongere werknemers.
3. Wees proactief
Hou veranderingen in het bedrijf en de sector in het oog. Lees, leer, hou jezelf up-to-date. Laat je niet dateren qua kennis en kunde. Hou steeds een B-plan voor ogen. Tip: een loopbaancoach kan je helpen je mindset te veranderen. Hiervoor kan je terecht op de website van VDAB.
Meer tips van experten lezen?
Heb ik een flamingobaas? En wat doe ik eraan?
Heb ik een zeemeeuwmanager? En wat doe ik eraan?
Zo leg je minder druk op jezelf