Thomas en Kelly hebben een polyamoureuze relatie: “Als we ergens tegenaan botsen, kan erover gesproken worden.”

Van vuile sokken tot scheve schaatsen: elke relatie heeft haar ongeschreven regels. Maar polyamoureus of in een latrelatie: koppels die anders dan klassiek zijn, kiezen het best voor uitgesproken afspraken. Thomas en Kelly getuigen.

Thomas (44) en Kelly (34) hebben een polyamoureuze relatie. Om die goed te laten verlopen, hebben ze een aantal regels waar ze zich allebei aan willen houden. ‘Al noemen we het liever richtlijnen dan regels. Wij doen niet echt aan schuld en boete.’

Kelly: “Thomas en ik zijn al eens samen geweest, maar toen was het een rommelige polyamoureuze relatie. Er bleef veel onuitgesproken en daar is het fout gelopen. Toen we voelden dat we het opnieuw wilden proberen, beseften we snel dat afspraken maken een goed idee kon zijn. Op een zonnige dag hebben we ons op een picknickdeken in het park geïnstalleerd, heb ik de notities van mijn gsm geopend en hebben we een hele lijst ‘regels’ neergeschreven.”

Thomas: “Het voordeel was dat we elkaar al goed kenden en dat we wisten wat belangrijk is voor de ander. De lijst met afspraken zorgt voor een kader. Ik noem het liever een vangrail dan een verkeersregel. Je krijgt geen boete als je in de fout gaat, maar het zorgt dat je niet het ravijn induikt. Als je ergens tegenaan botst, kan erover gesproken worden.”

Kelly: “De eerste regel is meteen ook de belangrijkste: altijd open en eerlijk zijn en liever te veel vertellen dan te weinig. Die regel is er gekomen na onze eerste relatie. Het werkt misschien niet voor iedereen, maar wel voor ons. Is dat altijd tof om te vertellen of om te horen? Nee, dat is het niet. Maar we hebben ruimte gecreëerd voor die eerlijkheid. Het voelt soms wel spannend, maar op lange termijn zorgen we hiermee voor een veel veiliger gevoel.”

Thomas: “We hebben ook regels om onze eigen relatie te beschermen. Vakanties met anderen zijn oké, zolang we ook met elkaar op vakantie gaan, bijvoorbeeld. In dezelfde sfeer: er is geen limiet op het aantal relaties, zolang onze eigen relatie er niet onder gaat lijden. Onze relatie moet ook leuk blijven, het avontuur mag niet alleen elders liggen. Als polyamoureuze mens kun je veel mensen graag zien, maar je hebt maar 7 dagen in een week en 24 uur in een dag. We willen die invullen met kwalitatieve relaties, geen kwantitatieve.”

Net doordat wij atypische keuzes maken, moeten we op voorhand het kader uitstippelen


Kelly: “Een richtlijn die monogame mensen héél gek vinden is deze: elkaar zo snel mogelijk voorstellen aan nieuwe liefdes. Ik heb er nog een kleine kanttekening bijgezet: enkel als iedereen er zich goed bij voelt en het mag geen komen en gaan worden. (lacht) Dat is geen simpele, maar het onbekende zou me onrustiger maken. Ook al kan ik achteraf weleens eerlijk tegen Thomas zeggen dat ik haar nu wel héél tof vind, of dat ze héél mooie ogen heeft. Maar doordat ik die onzekerheid kan benoemen, kunnen we er ook weer over praten en verdwijnt dat gevoel snel.”

Thomas: “Je moet ook niet met iedereen aanpappen natuurlijk. Familie en elkaars vrienden, bijvoorbeeld, lijken ons geen goed idee. En er staat ook: geen relatie beginnen met monogame mensen of met mensen met een prangende kinderwens. Dat heeft een reden, ik heb immers al twee kinderen: een donorkind en een erkend kind. Ook daar zijn afspraken rond gemaakt en dat werkt zeer goed.”

Kelly: “Ik ken beide mama’s en beide kinderen. In het begin was het zoeken, maar nu loopt dat keigoed. Iedereen die betrokken is, is heel gelukkig met de situatie. De buitenwereld fronst soms, maar voor mij is het écht een verrijking.”

Thomas: “Met de mama van mijn donorkind heb ik een echt contract opgesteld. Jij en ik, wij krijgen een kind, maar het is jouw kind. Dit zijn de dingen die ik zal doen, dit zal ik niet doen. We hebben daar heel goed over gepraat en dat loopt perfect. Ook rond mijn erkend kind zijn er duidelijke afspraken en verwachtingen. Veel traditionele relaties hebben geen kader op voorhand, wat voor verdriet en problemen kan zorgen als het tot een breuk komt. Net doordat wij atypische keuzes maken, moeten we op voorhand het kader uitstippelen en ik merk dat dit alle partijen rust geeft.”

Kelly: “Er bestaan binnen polyamorie ook wel enkele typische regels, zoals: altijd veilige seks. En je jaarlijks laten testen op soa’s. Al moet je je geen al te wilde taferelen voorstellen, we leiden eigenlijk een redelijk braaf leventje, hoor.” (lacht)

Thomas: “Onlangs zijn we gaan samenwonen, dus we zullen wat nieuwe richtlijnen moeten toevoegen aan onze notities. Mag er iemand blijven slapen als de andere niet thuis is? Hoe zorgen we ervoor dat we genoeg fun hebben samen en dat onze relatie niet alleen rond de afwas en de boodschappen draait? Ik kijk ernaar uit om die gesprekken te hebben, ze zorgen voor een verdieping van onze relatie.”

Meer over relaties:

Tekst: Lisa Gabriëls
Openingsbeeld: Anneke D’Hollander

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content