Van breincrisis tot backstage Belgen in de mode: dit waren onze strafste verhalen van 2024
Van wervelende psychologische inzichten tot spraakmakende dubbelinterviews en een blik achter de schermen bij één van de grootste modefamilies van het land: 2024 had weer heel wat straffe verhalen in petto. Met het eindejaar in zicht, is het tijd voor een terugblik: deze stukken wil je absoluut (her)lezen.
Daphne Agten en Delfine Bafort over Holy Rosita, functioneel naakt en de definitie van ‘normaal’
Tegengestelden trekken elkaar aan, zo bewijst de vriendschap tussen actrices Delfine Bafort en Daphne Agten. De één was extreem verlegen, de ander zocht de schijnwerpers. De één is mama van twee, de ander kinderloos. Hebben ze gemeen: hun chemie in Holy Rosita. Daphne Agten: “Of neurodiversiteit leefbaar is of niet heeft veel te maken met de manier waarop mensen naar je kijken. Net daarom wil ik er niet te veel nadruk op leggen, noch in de film, noch in mijn eigen leven.” Wat ons betreft zonder twijfel één van de mooiste mensen met één van de strafste verhalen van 2024.
Lees het volledige artikel hier: ‘Daphne Agten en Delfine Bafort: “Normaal, wat is dat eigenlijk? En wie bepaalt dat?“
Focus gezocht: hoe we collectief de controle over ons brein kunnen teruggrijpen
We hebben de aandachtsspanne van een fruitvlieg. Kunnen amper nog een boek lezen. Zijn verslaafd aan onze schermen en gebruiken er liefst meerdere tegelijkertijd. Waar is onze focus gebleven? “We zitten in een breincrisis”, zegt neuropsycholoog Elke Geraerts. “Met die geweldig slimme hersenen van ons hebben we een wereld gecreëerd die we eigenlijk niet meer kunnen volgen. We worden overdreven veel geprikkeld, krijgen een tsunami aan informatie te verwerken en staan erg onder druk. Het is nu of nooit om weer controle te krijgen over onze hersenen.”
Lees het volledige artikel hier: ‘Focus gezocht: “Geheugentraining helpt om ontspannen om te gaan met alle prikkels die je brein bereiken’
Binnenkijken bij Edouard Vermeulen: “Ik hoop een patrimonium na te laten, zodat Natan ook zonder mij kan bestaan”
Met familie moet je wandelen, niet handelen, zo wil het gezegde. Deze modedynastie is het daarmee grondig oneens. Sterker: zij laten hun gedeelde fashion-DNA vorstelijk regeren. Edouard Vermeulen (67) staat sinds 1983 aan het hoofd van Natan. Zijn nicht Marie-Charlotte Vermeulen (36) groeide op in het modehuis en ontwerpt er als fashion advisor onder andere de accessoires. Naast haar werk voor Natan lanceerde ze recent het nieuwe Belgische modelabel ‘11PM‘ met Pieterjan Van Biesen.
Lees het volledige artikel: ‘Edouard Vermeulen: “Iedereen mag, nee, móet zijn dromen kunnen najagen“
Feminicide: “Met in zijn vuist een schroevendraaier schreeuwde hij: ‘Ik vermoord je’. De angst die ik voelde, was niet te overzien”
In België worden elke maand twee vrouwen vermoord omdat ze een vrouw zijn. Wereldwijd is het probleem nog groter. Volgens een rapport van de Verenigde Naties worden daar elk uur vijf vrouwen vermoord door een partner of een familielid. Elk uur vijf vrouwen. Alsof dat nog niet erg genoeg is, kampt feminicide ook met een bijkomend probleem: het geweld wordt niet altijd herkend en vrouwen beseffen soms zelf niet hoe gevaarlijk hun situatie is. “Soms krijg ik vrouwen aan de lijn. Als ze hun relatie beschrijven, sommen ze alle mogelijke rode vlaggen op. Maar zelf zien ze niet in hoe gevaarlijk hun situatie is”, vertelt Marijke Weewauters, hoofd van de taskforce feminicide bij het Instituut voor de gelijkheid voor vrouwen en mannen. Feminicide voortaan wél tijdig opmerken en voorkomen? Slachtoffers en experten leggen uit hoe het kan.
Lees het volledige artikel hier: ‘Eva (48) over feminicide: “Ik maakte in die periode foto’s van mijn blauwe plekken, omdat ik aan mezelf ging twijfelen’.
Ruth Becquart: “Bij de castingtape van Tessa hebben we echt gehuild. Zij was Julie, daar was geen twijfel over”
Ze zijn moeder en dochter in de film Julie Zwijgt. De ene maakt daarin haar debuut als acteur, de andere als co-scenarist. Prestaties die gesmaakt werden in Cannes, de grand slam van de filmwereld. Even flitsend als een tennismatch: een gesprek met Tessa Van den Broeck en Ruth Becquart. Van den Broeck:”Ik heb zelf nooit zoiets als Julie meegemaakt, maar ik denk dat elke tennisser die op een zeker niveau gespeeld heeft wel een soort van druk ervaren heeft. Dat heb ik wel kunnen gebruiken om mij in te leven in het personage van Julie.”
Lees het volledige artikel hier: ‘Ruth Becquart en Tessa Van den Broeck: “Je moet niet altijd praten, je moet niet altijd doen wat mensen van je verwachten”’.
Reizen om te groeien: op yogaretraite of cirkelmeditatie in een exotisch luxeresort
Wie naast het land ook graag zichzelf wil ontdekken, trekt niet zomaar op reis, maar onderneemt een ‘transformational trip’ – één van de reistrends van het afgelopen jaar. Van een holistische retreat in Marbella tot bosbaden in Frankrijk of leren connecteren in de Algarve: wij zochten en vonden drie gedroomde resetbestemmingen voor een onvergetelijke reis naar je binnenste, puurste zelf.
Lees het volledige artikel hier: ‘Yoga, breathwork en cirkelmeditatie: op zoek naar betere relaties in de Portugese Algarve’
De comeback van shapewear: symbool van onderdrukking of empowerment?
Amsterdam, 1970. Leden van de feministische actiegroep Dolle Mina verbranden een dameskorset bij het standbeeld van politica Wilhelmina Drucker. Amsterdam, 54 jaar later. Dolle Mina’s van een ander soort bestormen de dam. Dit keer niet om een korset in vlammen te zien opgaan, maar om zich eentje aan te schaffen. En wel van het populaire shapewearmerk SKIMS. Corrigerend ondergoed is geëvolueerd van ouderwets naar ‘hot’, en dat grotendeels dankzij één vrouw. Heeft Kim Kardashian shapewear voorgoed van zijn verstikkende imago verlost of is er meer nodig om het moderne korset te omarmen? Een van de strafste verhalen over de evolutie van ons schoonheidsideaal, bodypositivity en feministische strijdlust.
Lees het volledige artikel hier: ‘De comeback van het korset: shapewear als symbool van onderdrukking én empowerment’
Danira Boukhriss Terkessidis over de komst van haar zoon: “Mama worden was het enige dat écht op mijn bucketlist stond”
Danira Boukhriss Terkessidis heeft altijd geweten dat ze kinderen wilde. Meer nog: het was het enige nog af te vinken item op haar bucketlist. Aan de vooravond van haar bevalling gaf ze een exclusief interview aan Feeling over haar zwangerschap en de komst van baby Boukhriss Kerremans. En die baby, dat werd intussen een flinke zoon. “Toen we voor een kind gingen, voelde ik dat ik helemaal klaar was voor dat nieuwe hoofdstuk in mijn leven. Een paar jaar geleden hing ik nog heel erg vast aan mijn vrijheid, en genoot ik daar ook enorm van. Het idee dat ik mezelf niet altijd meer op de eerste plaats kan zetten, schrikt me totaal niet af.”
Lees het volledige artikel hier: ‘Exclusief: een interview met Danira Boukhriss Terkessidis over de komst van haar eerste zoon’.
Backstage Belgen in de mode: drie talenten nemen ons mee achter de schermen van de catwalk
Van Raf Simons tot Glenn Martens: onze designers zijn wereldsterren. Maar ook in de coulissen van de catwalk spelen de Belgen de hoofdrol. Achter de schermen zorgen zij voor de make-up, styling, productie en fotografie die van een show een succes maken. In tegenstelling tot onze ontwerpers en modellen staan ze zelf niet vaak in de schijnwerpers, en toch zijn het stuk voor stuk vedetten in hun vakgebied. Drie Belgische backstagetalenten nemen ons mee achter de schermen van de catwalk.
Lees het volledige artikel hier: ‘Van Oriane Verstraeten tot Inge Grognard: drie Belgische backstagetalenten op de catwalk’.
Back to the future: waarom vintagedesign in 2024 plots big business werd
Wie een beetje mee is, weet dat vintagedesign tegenwoordig niet meer weg te denken is uit de interieurs van designliefhebbers. Wat ooit begon als een nichemarkt voor verzamelaars, groeide anno 2024 uit tot een breed gedragen trend. Stuks die floreerden in de tijd van onze ouders en grootouders, prijken plots terug vol trots in onze eigen woonst. Hoe deze hausse zich precies ontwikkeld heeft en hoe ‘gisteren’ plots heel erg ‘nu’ werd. Drie vintage-aficionado’s leggen het voor ons uit.
Lees het volledige artikel hier: ‘Vintage-aficionado Boris Devisch: “Ik ben verzot op meubels die uit één stuk boom gemaakt zijn’.
Meer tips voor het eindejaar:
Beelden: Lalo + eva en Oriane Verstraeten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier