Straffe getuigenis: Evi staat haar mannetje in de bouw
Als vrouw werken in een mannensector, iets voor jou? In bepaalde sectoren blijven vrouwen in de minderheid, zoals in de bouwsector, maar Evi koos er toch voor om deze uitdaging aan te gaan, en mét succes!
Evi (33): “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in techniek, op school was ik goed in wiskunde en wetenschappen. Mijn studie Industriële Bouwkunde was dan ook een logische keuze. De bouw is een boeiende sector; geen enkel project is hetzelfde, elk hoekje, elke kant is anders. Je ziet ook letterlijk resultaat van je werk, het blijft niet hangen op papier, na maanden stáát er iets. Ik vind het een heel uitdagende en afwisselende job.”
“De eerste jaren in de bouw waren niet eenvoudig. Ook voor mannen is dat een lastige fase. Je komt in een wereld van toch wel machomannen terecht en je wordt in het begin sowieso getest op een werf. Ik moest meteen leidinggeven aan een groep arbeiders. Niet makkelijk, en als vrouw moet je je toch meer bewijzen dan als man, heb ik ondervonden, ik moest laten zien dat ik wist waarover ik sprak.”
“Veel hangt af van hoe je communiceert. Als je leidinggeeft, gaat het er vooral om dat je iedereen correct en met respect behandelt. Je moet niet boven iemand staan, maar er ook niet onder. Al bij al vind ik het niet nadeliger om als vrouw in de bouw te werken dan als man. Je moet kunnen omgaan met af en toe een dubbelzinnige opmerking en zorgen dat je een weerwoord hebt. Fluiten naar vrouwen wordt zo goed als niet meer gedaan in deze sector, dat is volledig passé. Bovendien doen die mannen dat niet naar hun leidinggevende, eerder naar een vrouw die passeert (lacht).”
Er staan al grote projecten op mijn naam en ik behandel iedereen met respect. Ik ben one of the guys
“Aan de andere kant krijg je als vrouw ook veel meer gedaan. ‘Allez, Evi, voor jou zullen we dat wel doen’, zeggen ze dan. Feit is dat een vrouw in de bouw nog altijd een uitzondering is, en al helemaal een vrouw met een leidinggevende functie. Ik schat dat 90 procent van de projectleiders uit mannen bestaat. Er komen stilaan wel vrouwen bij in de bouw, maar dan vooral op vlak van klantenbegeleiding, promotoren en architectenbureaus. Dat heeft onder andere te maken met de lange dagen die je als projectleider maakt. En hoe je het nu draait of keert, de meeste vrouwen spenderen meer tijd in het huishouden dan mannen en willen niet altijd van die lange dagen maken.”
“In mijn geval kan ik rekenen op mijn man en werk ik regelmatig op mijn laptop thuis als de kindjes in bed liggen. Inmiddels ben ik one of the guys omdat ik mijn sporen heb verdiend. Ik heb een aantal projecten op mijn naam staan waar ik best trots op ben. Zoals de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen en het AXA-gebouw in Berchem. Reden genoeg om door te gaan.”
Nog meer over sterke vrouwen lees je hier:
- Daarom vinden slimme vrouwen moeilijker een nieuwe partner
- 5 x dit kunnen we leren van slanke Japanse vrouwen
- Bewezen: vrouwen zijn betere chauffeurs
- Internationale vrouwendag: dit zijn onze rolmodellen
Tekst: Joanie De Rijke, openingsbeeld: Liesbet Peremans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier