Slapeloos en radeloos: reportagemaker Annick Ruyts kampt al vier jaar met chronische slapeloosheid
1 op de 3 Vlamingen slaapt slecht. Reportagemaker Annick Ruyts maakt er zelfs een boek en tv-serie over. “Insomnia sluipt ongemerkt je lichaam binnen, en je merkt het vaak pas wanneer het al te laat is.”
“Toen ik begin 2019 in het radioprogramma van mijn collega Jan Hautekiet over mijn slapeloosheid getuigde, merkte ik meteen dat ik een gevoelige snaar had geraakt. Plots werd ik door iedereen aangeklampt met verhalen over hun slaapproblemen. Ik besefte dat ik lang niet de enige was die ’s nachts wakker lag en voelde dat er een groot draagvlak was voor het bespreekbaar maken van het probleem. Tot vijf jaar geleden was ik mij niet eens bewust van die problematiek. In mijn boek schrijf ik dat slapeloosheid zoiets is als tandpijn. Je begint er pas over na te denken wanneer het je overkomt. Bij mij was dat meteen heel heftig, waarschijnlijk als gevolg van een jarenlang druk en onregelmatig leven met stress, deadlines en veel reizen voor mijn tv-programma’s. Slapeloosheid krijg je niet van de ene dag op de andere, maar het is meestal een gevolg van een aantal factoren die al een tijdje aan het sluimeren zijn. Insomnia sluipt ongemerkt je lichaam binnen, en je merkt het vaak pas wanneer het al te laat is. Bij mij was de concrete aanleiding een vervelende situatie waar ik in 2015 in verzeild raakte, nadat ik een appartement had gekocht waar een bouwovertreding op bleek te zitten. In die periode sliep ik drie maanden aan een stuk maar een paar uurtjes per nacht. Soms waren er zelfs nachten dat ik helemaal niet sliep. Maar ook toen het probleem met de rechtszaak van de baan was, bleef ik ’s nachts wakker liggen.”
“Vooral mijn geheugen heeft zwaar te lijden onder mijn slaapgebrek, en ook mijn concentratievermogen is serieus achteruitgegaan”
“Ondertussen overleef ik al jaren op zeer weinig slaap. Ik heb ermee leren omgaan en probeer het slaapprobleem mijn leven niet te laten beïnvloeden. De ene dag lukt dat beter dan de andere, maar ik slaag er meestal goed in om er rustig onder te blijven, al zijn de gevolgen dikwijls heel erg voelbaar. Vooral mijn geheugen heeft zwaar te lijden onder mijn slaapgebrek, en ook mijn concentratievermogen is serieus achteruitgegaan. De laatste tijd komt de slapeloosheid in vlagen. Er zijn periodes dat ik plots wel heel goed kan slapen. Soms gaat het een hele week goed, en vervolgens lig ik weer een nacht wakker, zonder concrete aanleiding. Ik heb in de loop der jaren alle mogelijke remedies uitgetest, voorlopig met weinig succes. In mijn boek deel ik mijn ervaringen met lotgenoten en breng ik ook de verhalen van andere slapelozen. Ik wilde zeker geen zelfhulpboek schrijven, maar eerder troost bieden aan al die mensen die net als ik ’s nachts naar het plafond liggen staren, al weet ik ondertussen uit ervaring dat het efficiënter is om op te staan en iets anders te gaan doen als je de slaap niet kunt vatten. Ik heb ook gemerkt dat lichaamsbeweging, en dan vooral wandelen in de buitenlucht, een heel positief effect heeft op mijn slaappatroon.
Door mijn slapeloosheid heb ik geleerd om mijn grenzen beter af te bakenen en de kalmte op te zoeken die ik nodig heb om mijn hoofd tot rust te brengen. Op die manier heeft mijn slapeloosheid mijn leven ook wel positief beïnvloed. Als ik vakantie heb, trek ik met mijn man de bergen in en maken we lange wandeltochten in de natuur. Dat kan ik echt iedereen aanraden. Ik leef gezonder dan vroeger en probeer vaker de controle los te laten. Iedereen moet voor zichzelf een manier zoeken om met insomnia om te gaan. Ik hoop alleen dat dit boek mensen helpt om een inzicht te krijgen in hun probleem en net als ik te beseffen dat ze er niet alleen voor staan. En als ze door het lezen van mijn boek een manier vinden om hun slapeloosheid aan te pakken, is dat mooi meegenomen.”
Feelings grote slaapdossier met Annelies Smolders
Meer lezen over slapen en slaapproblemen? Dan zit je goed bij Feeling. Ontdek het grote slaapdossier met Annelies Smolders, log je in en lees alle tips en tricks om nog meer uit je nachtrust te halen. Of schrijf je in voor onze volgende Feeling Forward met Annelies Smolders. In haar lezing heeft ze het onder andere over slaapproblemen en deelt ze haar gouden tips.
Meer lezen over slapen en slaapproblemen:
- 1 op 3 ervaart slaapproblemen: “In 80 % van de gevallen los je het eenvoudig op”
- Beter slapen: slechte slaapgewoontes corrigeren met een slaapdagboek
- Moeilijk inslapen tijdens de hittegolf? Dit zijn de tips van slaapexperte Annelies Smolders
Meer straffe getuigenissen:
- Straffe getuigenis: de man van Iris lichtte haar tijdens haar reis niet in toen haar vader overleden was
- Straffe getuigenis: Saar (29) leeft samen met een chronisch zieke man
- Straffe getuigenis: Deborah wachtte meer dan vijf jaar op adoptiezoontje Rae
(Tekst: Ans Vroom – Beeld: Fillip Van Roe)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier