Raf Njotea over zijn aha-boek: “Geschiedenis is geen droge opsomming van feiten, maar de studie van dynamieken”
Er zijn boeken die entertainen en dan zijn er die – als een aha-erlebnis – iets voorgoed in je veranderen. Wij vroegen acht lezers naar dé pageturner van hun leven. Vandaag: scenarist en opiniemaker Raf Njotea over In Europa.
Raf Njotea: “Als student was ik totaal niet geïnteresseerd in geschiedenis. Ik zag er simpelweg het nut niet van in, tot ik aan het einde van mijn studies taal- en letterkunde In Europa van Geert Mak in handen kreeg. Plots snapte ik dat het waar is wat ze zeggen: je moet het verleden bestuderen om het heden beter te begrijpen. Mak deed mij voor het eerst beseffen dat geschiedenis geen droge opeenvolging van losse data en gebeurtenissen is, maar de studie van dynamieken die elkaar onderling beïnvloeden.”
Meer interviews met Raf Njotea? Lees dan ook: ‘Raf Njotea ging op zoek naar de man die zijn vader echt was: “Praat met je ouders voor het te laat is“.
“Het boek begint in 1900 en omvat een hele eeuw Europese geschiedenis. Het is een dikke pil van meer dan duizend pagina’s, maar Mak schrijft heel toegankelijk. Rond de eeuwwisseling reisde hij een jaar lang door Europa en bezocht er alle plekken die cruciaal zijn geweest in de ontwikkeling van het continent, zoals Parijs, Sarajevo, Berlijn, Verdun... Zijn verhalende benadering zorgde ervoor dat ik onder meer de oorzaak van de Eerste Wereldoorlog beter leerde te begrijpen. Misschien had ik die inzichten ook gekregen als ik in het middelbaar beter had opgelet in de geschiedenisles (lacht), maar ik denk dat ik er toen gewoon nog niet klaar voor was.”
‘Mak deed mij voor het eerst beseffen dat geschiedenis geen droge opeenvolging van losse data en gebeurtenissen is, maar de studie van dynamieken die elkaar onderling beïnvloeden’
“Mak laat zijn lezer meereizen naar alle plekken die hij bezoekt. Gaandeweg komen de inzichten, aan de hand van de anekdotes die hij vertelt. Het was toen echt een boek dat je gelezen moest hebben, en terecht. Nu ik er zo over praat besef ik dat het dringend tijd is om het weer te herlezen.”