Getuigenis: Jirka, Mathias en Ruben hebben al jaren een polyamoureuze relatie
Moet liefde altijd per se iets tussen twee mensen zijn? Niet als je het aan Jirka (27), Mathias (31) en Ruben (27) vraagt, zelfs niet in de meest romantische zin van het woord. Al twee jaar zijn zij namelijk gelukkig met drie: “Ik denk niet dat polyamorie iets is voor iedereen, maar voor ons werkt het perfect. De liefde die je normaal van één partner krijgt, krijg ik in tweevoud. En ook voor ons huishouden is het best praktisch eigenlijk”, legt Jirka uit.
Elkaars eerste lief
Al 13 jaar zijn Jirka en Mathias een koppel: “We kennen elkaar al van jongs af aan en Mathias was zelfs mijn eerste lief. Een drietal jaar geleden zijn we ook getrouwd. We zijn nog steeds supergelukkig samen.” De overstap naar een polyamoureuze relatie kwam er dan ook niet doelbewust, maar eerder toevallig: “Het was bij ons niet zo dat we het gevoel hadden dat er iets miste in onze relatie of dat we ongelukkig waren. Ik vermoed dat het vooral gebeurd is uit nieuwsgierigheid.”
De eerste keer dat het koppel in aanraking kwam met polyamorie, was dan ook puur hypothetisch: “Of zelfs dat nog niet”, zo klinkt het bij Jirka. “Op een avond kwam Mathias thuis met een verhaal over polyamorie. Ik merkte bij hem onmiddellijk een grote open mindedness. Ik had aanvankelijk meer twijfels: ik vroeg me af hoe dat dan praktisch in z’n werk ging en hoe mensen dat deden: meer dan één iemand tegelijkertijd graag zien.”
“We hadden zeker niet het gevoel dat er iets miste in onze relatie en waren niet ongelukkig, integendeel. Misschien was het vooral nieuwsgierigheid”
Een paar jaar later had ik een intiem moment met een vriend: er hing duidelijk een seksuele spanning in de lucht en dat zorgde voor verwarring. Ik heb er op dat moment niks mee gedaan, maar vertelde het die avond wel tegen Mathias. Ik voelde me schuldig, maar Mathias zag er geen graten in. Voor hem zou het zelfs helemaal geen probleem zijn mocht ik er volgende keer wel iets mee doen.”
Friends with benefits
Toen er een paar weken later nog eens zo’n vonk was, liet Jirka het gebeuren en belandde samen met haar vriend in bed. “De volgende ochtend vertelde ik uiteraard weer alles aan Mathias, die opnieuw positief reageerde.” Van jaloezie was geen sprake. Mathias: “Ik ben ook helemaal geen jaloers persoon: niet op materieel vlak, maar ook niet op vlak van liefde. Ik gunde Jirka het gewoon om een fijne tijd te hebben. Bovendien lijd ik zelf aan een depressie waardoor ik er op romantisch en emotioneel vlak niet altijd voor haar kan zijn. Ik vind het fijn om te weten dat ze op die momenten bij iemand anders terecht kan.”
“Eigenlijk wist ik van meet af aan dat als Jirka ging daten, ze al snel verliefd zou worden. Jirka hecht zich gewoon graag aan mensen”
De aanvankelijk monogame relatie van Jirka en Mathias evolueerde zo naar een open relatie: “Ik heb nog een tijdje gedate met die vriend, maar uiteindelijk doofde dat uit.” Vanaf dat moment ging Jirka wel bewust op zoek naar andere contacten: “Ik maakte een profiel aan op Tinder en begon te daten. Na een paar casual contacten botste ik tegen Ruben aan. Bij hem was het anders: op hem werd ik al snel verliefd.”
Vlinders voor een ander
Ook dat was voor Mathias geen probleem: “Eigenlijk wist ik van meet af aan dat als Jirka ging daten, ze al snel verliefd zou worden. Jirka hecht zich namelijk nogal snel en graag aan mensen en houdt van warmte en nabijheid.” Omdat er tussen Ruben en Jirka ook echt een relationele klik was, wat haar liefde voor Mathias niet in de weg stond, besloot ze Ruben al snel mee naar huis te nemen. “Dat was best spannend. Tot dan toe had ik mijn dates en mijn relatie met Mathias strikt gescheiden gehouden. Nu werd het echt iets anders: een relatie, maar dan met drie.”
Maar ook die stap viel het trio reuzegoed mee. Jirka: “Het klikte onmiddellijk tussen Ruben en Mathias en ook ik voelde me absoluut niet ongemakkelijk bij de situatie. Alles voelde heel complexloos en als vanzelf aan.” Wat de sleutel is tot die complexloosheid? Jirka: “Ik denk dat je als polyamoureus koppel vooral nooit mag vetrekken vanuit een tekort. Je mag het niet doen als laatste redmiddel of omdat je iets mist met twee, maar eerder omdat je je in je relatie zo veilig en geliefd voelt dat er ruimte is voor iemand extra.”
Over liefde en onzekerheid
Sinds de lockdown woont het trio officieel samen, en ook dat bevalt prima: “Er is zoveel liefde. Ik voel me zo geliefd en omringd”, klinkt het bij Jirka. “Alle liefde, warmte en geborgenheid die je in een monogame relatie van één partner krijgt, krijg ik in tweevoud. Wat kan daar nu niet goed aan zijn? Bovendien heeft polyamorie ook een positief effect op mij persoonlijk: vroeger was ik erg onzeker en had ik vaak het gevoel niet goed genoeg te zijn. Nu er de extra liefde is van Ruben en ook nog wat bevestiging van buitenaf door het daten is dat gevoel grotendeels verdwenen.”
“Alle liefde, warmte en geborgenheid die je in een monogame relatie van één partner krijgt, krijg ik in tweevoud”
Waar Jirka wel niet aan twijfelt is dat dat gevoel wel weer eens de kop zou kunnen opsteken als Ruben of Mathias iets serieus voelen voor een andere persoon. “Maar ook dan geloof ik er sterk in dat onze relatie goed en veilig genoeg is om ook daar wel weer overheen te raken. Ook voor de mannen lijkt de situatie prima te werken: “Hoewel er geen romantisch connectie is tussen ons, zijn we toch meer dan vrienden. We leven dag in dag uit samen, dat schept een band die sterker is dan een gewone vriendschapsband. Eigenlijk kan je ons nog het best bekijken als een gezin.”
Huisje, tuintje, kindje?
Of er bij dat gezin ook kinderen horen? “Absoluut: we willen graag kinderen”, zo klinkt het. “Omdat Mathias en ik al het langst samen zijn en hij van de twee mannen ook het liefst en al het langst kinderen wil, wordt hij eerst biologische vader. Wat niet wil zeggen dat de rol van Ruben binnen de opvoeding minder of anders zal zijn, integendeel: we willen voor beide mannen een gelijkwaardige rol en taakverdeling als papa. De genen zouden echt het enige verschil zijn.”
Of Ruben zich op die manier toch niet een klein beetje buitengesloten voelt? “Helemaal niet. Voor mij is die keuze logisch: Mathias is ouder en wil graag kinderen. Voor ik in deze relatie terechtkwam, wist ik helemaal nog niet of ik wel kinderen wilde. Nu sta ik daar wel voor open, maar de gedachte dat Mathias eerst papa wordt maakt het voor mij toch nog iets comfortabeler. Ik krijg al de kans om met het vaderschap te experimenteren voordat ik zelf ook effectief die biologische band heb.”
Verloren vrienden en onbegrip
Of er dan helemaal géén nadelen zijn aan polyamorie? Toch wel: “Onze agenda’s met elkaar laten matchen is soms wel eens a pickle“, klinkt het al lachend. De grootste problemen lijken echter van buiten de relatie zelf te komen: “Het moeilijkst stuk van polyamorie zijn de vooroordelen die er op je afkomen vanuit de omgeving. Veel mensen staan nog heel argwanend tegenover relaties die niet binnen het perfecte klassieke plaatje passen. Dat maakt het soms moeilijk om voor je liefde uit te komen, maar toch is dat iets dat ik absoluut wil doen”, zo klinkt het bij Jirka. “Dat was een van de eerste dingen die ik besliste toen ik voor polyamorie wou gaan: we gaan het doen, maar ik ga mezelf niet verstoppen voor de buitenwereld.”
“Het moeilijkste aan polyamorie zijn de vooroordelen van buitenaf: mensen kijken nog zo argwanend naar alle relaties die niet binnen het klassieke plaatje passen”
Daardoor besloot het drietal dan ook al snel hun relatiestatus te delen met hun naaste omgeving. Onverdeeld begripvol waren die helaas niet: “De zwaarste klap kwam van erg dichtbij. Een aantal goede vrienden – nota bene mensen van dezelfde leeftijd – verbraken alle contact”, zegt Jirka. “Ook bij onze ouders ligt het nog wat moeilijk. De kanteling kwam er daar op het moment dat die beseften dat ‘met drie samen zijn’ is wat ons gelukkig maakt. En dat ze dat óf zouden moeten accepteren óf zouden moeten zien hoe de band met hun eigen kind er aan kapot zou gaan: want voortdurend een stuk van jezelf moeten verstoppen voor je eigen familie, dat gaat gewoon niet.”
Het is dan ook om zulke moeilijkheden voor andere polyamoureuze koppels in de toekomst te vermijden, dat het drietal met hun verhaal naar buiten komt: “Wij vertellen hierover in de hoop dat mensen snel met een wat meer open geest naar dit soort relatievormen kunnen kijken. Liefde is super divers en heeft zoveel verschijningsvormen. Het moet voor iedereen mogelijk zijn die liefde te beleven in de vorm die voor hem of haar het meeste steun biedt en die bij hem of haar het beste past.”
Meer getuigenissen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier