Onderzoek: waarom groepsgesprekken op onze smartphone stress bezorgen

Een Whatsapp-groep om een uitje te regelen met de collega’s, een groepsgesprek met de familie waarin de laatste nieuwtjes worden gepost én een groepje waarin vriendinnen klagen over het (gezins)leven. We zijn lid van heel wat Whatsapp-groepen. Dat al die meldingen soms stressvol zijn, had je waarschijnlijk zelf al gemerkt. Maar nu is er ook wetenschappelijk bewijs.

Professor psychologie Sarah Diefenbach uit München hoorde studenten klagen en voerde daarom onderzoek. “Pushberichtjes – die op het beginscherm van je smartphone verschijnen – kunnen slecht zijn voor je welzijn. Aan de deelnemers werd gevraagd pushmeldingen gedurende twee weken uit te zetten.” Gevolg: een opvallende daling van stress. “Al kwamen er ook reacties van de omgeving omdat er niet snel meer genoeg op berichtjes gereageerd werd.”

Groepchats

Daarnaast werd er ook een onderscheid gemaakt tussen groepchats en chats tussen twee personen. Aan de hand van enquêtes bleek: hoe meer groepchats, hoe meer stress. Bovendien werden die chats vaker als tijdsverlies gezien.

Massaal in groepjes

Hoewel deelnemers zelf aangaven stress te krijgen van die groepchats, zaten ze er wel massaal in. Volgens de onderzoekster is de angst voor sociale isolatie een belangrijke oorzaak. “We communiceren meer op virtueel niveau. Waarschijnlijk vinden veel mensen zo’n groepschat beter dan niets. Heb je te veel van die actieve chats op je telefoon staan, dan stapelen berichten zich op, en is het echt werken geblazen om alles bij te houden.

Daarnaast zitten er in zo’n groep mensen die je niet of amper kent waardoor het allemaal niet zo duidelijk is. “Mag hierover gesproken worden? Mag die ene persoon ook bij de groep?... Bovendien durven veel mensen een groep niet te verlaten omdat ze groepsgenoten niet willen kwetsen. Dus negeren ze het. Vaak hebben daarom veel groepen na een tijdje slechts enkele actieve leden.” En zo krijgen we dus tal van extra meldingen van dingen die ons eigenlijk niet interesseren en waar we niet eens op reageren.

Blauwe vinkjes

De blauwe vinkjes die bewijzen dat de ander je bericht heeft gelezen, zorgen voor extra stress. “Je merkt dat de ander het heeft gelezen en wordt ongeduldig of misschien zelfs boos als je niet onmiddellijk een antwoord krijgt. Als ontvanger voel je extra druk om te antwoorden en hebt zo minder tijd om goed na te denken over je formulering. Gouden tip: die leesbevestiging uitzetten dus, samen met het tijdstip waaraan mensen kunnen zien om hoe laat je voor het laatst Whatsapp hebt bekeken. Zo creëer je al minder verwachtingen.

Meer over stress & welzijn:

(Bron: Knack – Openingsbeeld: Imaxtree)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content