Onderzoek: dit zet je best nooit in een werkmailtje
Communicatie op het werk, het is niet altijd eenvoudig? Hoe kom je vriendelijk over en wanneer wordt het té vriendelijk? Maak je met een smiley je mail luchtiger of komt het net wat vreemd over? Drie universiteiten onderzochten het.
De universiteit van Amsterdam, de Israëlische Ben-Gurion universiteit en de Universiteit van Haifa, ook in Israël, voerden samen het onderzoek. Ze vroegen aan 500 deelnemers uit 29 verschillende landen om enkele werktaken en werkmails te bekijken. In die laatste bevatten sommige mails smileys, andere dan weer niet. De deelnemers moesten vergelijken en hun mening geven. Het onderzoek werd gepubliceerd in vakblad Social Psychological and Personality Science.
Een schattig lachend mannetje, een aapje met zijn handjes voor zijn gezicht of misschien zelfs een lief hartje... Lijkt allemaal schattig. Maar uit het onderzoek blijkt dat je er toch beter karig mee bent, de emojis zouden je namelijk minder professioneel en daardoor minder competent doen overkomen.
Ella Glikson, doctor en een van de auteurs van de studie vertelde aan Stylist dat het je professionele reputatie kan schaden. “Uit de studie blijkt dat we geen warmer gevoel krijgen bij mensen die smileys gebruiken, wel het gevoel dat ze minder competent zijn”, klinkt het. “Verder werden deelnemers gevraagd om op formele wijze mailtjes te beantwoorden. Hun antwoorden waren meer gedetailleerd en bevatten meer inhoudelijke informatie als er geen smiley in de mail stond.”
Zelf lachen?
Verder werd ook aan de deelnemers gevraagd om mailtjes te beoordelen waaraan een foto van de afzender hing. Het ging om een neutrale foto of eentje waarop de afzender glimlachte. Degenen die vrolijk keken, scoorden hoger op het gebied van vriendelijkheid én competentie.”
Verder gaven de onderzoekers ook nog mee dat de communicatie tussen vreemden (zoals in de studie) anders verloopt dan de communicatie met je goede collega’s. “Stuur je naar iemand die je niet kent, dan laat je die smiley liever achterwege. Maar zo nu en dan een lachend mannetje sturen, kan niet veel kwaad.” Al is het best een kwestie van selectief zijn, een lachend kakje sturen naar je baas, lijkt ons géén strak plan.
Meer over carrière:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier