Onderzoek: datingapps zijn nog steeds razend populair
Datingapps zijn nog steeds een ding. Samsung vroeg aan ruim 1.000 Belgen welke rol datingapps spelen in hun liefdesleven. En wat blijkt? 1 Belg op 5 geeft aan datingapps te gebruiken. 20% van hen spendeert 30 tot 60 minuten per dag naar het zoeken het zoeken van een nieuw lief. Toch mogen we de maretak niet vergeten: Vlamingen vragen het toch nog steeds liefst offline, in tegenstelling tot de Walen.
Tinderella & Co
De meest populaire dating app is Tinder, (Al is die volgens onderzoek niet goed voor je liefdesleven), maar die krijgt tegenwoordig heel wat concurrentie. Happn is er voor de mensen die je passeert op straat, Bumble laat vrouwen eerst het woord nemen en The Inner Circle is er voor hoogopgeleide mensen. Hoe dan ook: apps blijven een populaire manier om een lief te vinden.
Ik vraag het aan
Durven we het nog face tot face aanvragen? Enkele cijfers:
- 30% van de Belgen vroeg hun laatste love interest via sms, messaging of social media op date
- 29% van de Vlamingen vraagt liever op de ouderwetse manier iemand mee naar de film
- 50% van de Vlamingen beëindigt een relatie face-to-face. Dat wil zeggen dat maar liefst de helft dit op een andere manier doet
- Maar liefst 1 op 10 gaf aan een vorige relatie via sms te hebben beëindigd
Er zijn zeker nadelen verbonden aan het online daten. Zo krijgen heel wat mensen te maken met ‘Ghosten’.
Afgewezen worden slaat een gat in je zelfvertrouwen, je vraagt je onwillekeurig af wat je verkeerd hebt gedaan, wat er mis is met je, ook al weet je eigenlijk wel dat het meestal niet aan jezelf ligt. Een vorm van afwijzing die steeds meer voorkomt, is ghosting: als iemand met wie je een goed contact hebt je plotseling compleet negeert en als een geest uit je leven verdwijnt, vandaar de term. Nu we massaal online met elkaar communiceren, hebben we er bijna allemaal al eens mee te maken gehad. Volgens recente cijfers heeft 50% van de daters het al eens meegemaakt en heeft eenzelfde percentage het ooit zelf gedaan.
BLOKKEREN IN PLAATS VAN COMMUNICEREN
Communicatiewetenschapster Elisabeth Timmermans doet al enkele jaren onderzoek naar ghosting, met name binnen een relatie en binnen de datingwereld. In de literatuur komt het fenomeen ghosting al eeuwenlang voor, al wordt het niet in die bewoording omschreven. “Het grote verschil met vroeger is dat het nu vooral online gebeurt en je kunt zien dat de ander je berichtje heeft gelezen”, zegt Elisabeth. “Vóór het tijdperk van de sociale media bleef je weliswaar onwetend achter, maar je werd er niet constant aan herinnerd dat de ander je bewust negeerde.”
Infographic met resultaten van Samsung
Meer over daten & relaties:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier