Omgaan met tegenslagen: 4 stappen om meer veerkracht te ontwikkelen
We hebben allemaal wel eens stress en iedereen maakt tegenslagen mee in zijn leven. Volgens auteur Matthijs Steeneveld hangt hoe we ermee omgaan af van ons psychologisch kapitaal. In zijn nieuwe boek ‘Optimisme – Hoop – Veerkracht – Zelfvertrouwen’ laat hij zien hoe iedereen deze vier positieve eigenschappen kan trainen om beter om te gaan met tegenslag. Aan Feeling verklapt hij drie dagen lang enkele gouden tips. Vandaag leert hij ons hoe we meer veerkracht ontwikkelen.
Zo ontwikkel je je veerkracht
Hoe fijn zou het zijn als we konden zorgen dat er nooit iets vervelends gebeurde. Helaas, dat er af en toe tegenslag op je pad komt is niet te vermijden. Veerkracht is de vaardigheid om zo goed als het gaat met tegenslagen om te gaan. Dat betekent niet dat je er geen last van hebt, maar dat je er het beste van maakt.
Bounce back and beyond
Veerkracht is trouwens meer dan alleen maar terugveren bij tegenslag. Het blijkt dat mensen zelfs kunnen groeien als er iets ergs gebeurt, dat noemen we posttraumatische groei. Dat betekent niet dat tegenslag goed zijn of dat je verplicht dankbaar moet zijn als je wat ergs overkomt. Ik vind het zelf vooral mooi om te zien hoe veerkrachtig wij als kunnen zijn.
Sommige mensen hebben meer veerkracht dan anderen, maar iedereen heeft een beetje veerkracht. Het goede nieuws is dat je die veerkracht ook kunt versterken. De volgende stappen kunnen je daarbij helpen.
Stap 1: erken de tegenslag
Je leest tegenwoordig veel over mindfulness en accepteren. Nu is het niet zo dat je de tegenslag moet omhelzen, maar het blijkt te helpen om simpelweg te erkennen dat er iets vervelends is gebeurd en dat je je daar rot over voelt. Mensen die hun negatieve emoties proberen te onderdrukken, hebben er vaak juist meer last van. Dus sta jezelf toe om je rot te voelen.
Stap 2: herinner je eigen veerkracht
Als je je rot voelt over een tegenslag, hoef je niet te blijven wachten tot het overwaait. Een goede manier om je eigen veerkracht aan te boren, is door je te herinneren hoe jij eerder succesvol met tegenslagen bent omgegaan. Nog beter: vertel aan iemand jouw succesverhalen over je eigen veerkracht. Het geeft je hoop, vertrouwen en misschien wel inspiratie hoe je met de huidige tegenslag om kunt gaan.
Stap 3: pas je oude veerkracht weer toe
Als je je herinnert hoe je eerder bent omgegaan met een (vergelijkbare) tegenslag, kun je vervolgens bedenken hoe dat je nu kan helpen. Heb je eerder gewoon de moed bij elkaar geraapt om iemand om hulp te vragen? Of heb je de vorige keer voor jezelf gezorgd door een middag vrij te nemen en een lange wandeling te maken? Misschien kun je dat nu weer doen. Bedenk dat het eerder vast ook niet direct goed voelde. Veerkracht betekent niet dat je je niet rot voelt, maar dat je je rot voelt en er toch het beste van probeert te maken.
Stap 4: leer van het proberen
Is het gelukt om de tegenslag op te lossen of er ok mee om te gaan? Bedenk dan hoe je dat gelukt is. Is het je niet gelukt? Natuurlijk is dat balen, maar het is ook menselijk. Niet alles lukt in één keer. Bedenk wat je er van hebt geleerd en hoe je het de volgende keer beter kunt aanpakken.