Na intermittent fasting is er een nieuwe trend: intermittent resting
Als je vermoeid en gestresseerd bent, werk je minder goed dan wanneer je uitgerust en relaxed aan een taak begint. Geen tijd voor middagdutjes? Dan is intermittent resting misschien jouw ding.
Intermittent fasting ken je ondertussen: eten op bepaalde tijdstippen. Maar ook voldoende ontspanning is essentieel voor een gezonde levensstijl. Vandaar de nieuwe trend: intermittent resting, oftewel kleine pauzes die op lange termijn je productiviteit vergroten.
Het is een paradox: net omdat we het zo druk hebben, werken we minder productief. En daardoor krijgen we stress. Intermittent resting zou een oplossing bieden: na ieder werkblok van 90 à 120 minuten, neem je een prikkelarme pauze van ongeveer 20 minuten. Gebruik die tijd om een wandeling te maken, even te mediteren of gewoon even rust te nemen. Zo voorkom je dat je (mentaal) uitgeput raakt en dat je te veel stress krijgt.
Digitale detox
Nahid De Belgeonne, een fitnessexperte uit Londen, legt het uit in een interview met Metro UK. “Na twee uur krijgt onze productiviteit een dipje, op dat moment heeft het tijd nodig om terug op te laden. Non stop blijven gaan is niet de juiste manier van aanpak.” Ze voegt er wel aan toe dat het belangrijk is tijdens zo’n pauze ook echt te pauzeren. Dat wil dus zeggen: ook niet door je Instagramfeed scrollen, online shoppen of berichtjes lezen. “Het is net belangrijk dat je brein complete rust krijgt.”
Pauzes inlassen
Misschien is je baas minder enthousiast over die pauzes van twintig minuten. “Nochtans komt het je productiviteit en werk dus zeker ten goede. Maar start alvast op je vrije dagen. Daarna kun je drie korte pauzes nemen tijdens je werkdag.” Gebruik die tijd om even rond te wandelen, is ook nog eens goed om eindelijk wat meer te bewegen op kantoor. Krijg je het echt niet verkocht aan je baas, gun je brein dan een beetje rust door gedurende twintig minuten te focussen op kleinere, minder intensieve taken.
Tips voor meer rust én productiviteit:
- Deel je taken ’s morgens op in intensieve en urgente taken en de minder intensieve taken die even kunnen wachten. Hou je maximum twee uur aan één stuk bezig met de intensieve taken.
- Plan pauzes in: net zoals je vergaderingen vastlegt, is het belangrijk af en toe een pauze in te lassen.
- Leg je smartphone weg: tijdens je werk, leid je smarpthone je af. Tijdens je pauze krijgt je brein geen rust, gun jezelf enkele momenten per dag waarop je op je smartphone kijkt, steek hem op andere momenten weg.
- Eet gezond: je darmen hebben een belangrijke invloed op je brein én voeding heeft wel degelijk een grote impact op je gemoed en productiviteit. Zet daarom veel groeten en fruit op het menu, en vermijd suikers.
- Maak een korte wandeling: zitten is het nieuwe roken, net daarom is het zo belangrijk regelmatig de benen te strekken. Maak korte wandelingen of ga tijdens de lunch gezellig stappen met collega’s. Een sporthorloge laat je weten wanneer het tijd is om dringend even de benen te strekken.
Meer tips voor een productieve werkdag:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier