Vraag aan de expert: “Lijdt mijn relatie onder ons socialemediagebruik?”

We klikken, posten en liken ons steeds meer een weg door het leven. Feeling hield een grote socialemedia-enquête bij vrouwen. Van scrollen op het toilet tot online pesterijen: in ons socialemediadossier lees je de harde cijfers. De vraag van vandaag: lijden relaties onder socialemediagebruik?

De grote socialemedia-enquête

Feeling organiseerde afgelopen zomer een online enquête met als onderwerp ‘Vrouwen en sociale media’. In totaal hebben 1.840 Belgische vrouwen tot 60 jaar de enquête ingevuld, van wie 85 procent ­Nederlandstalig en 15 procent Franstalig. Het ­merendeel (64 procent) is ­bediende of ambtenaar.

Welke socialmedia-accounts hebben de deelnemers van onze enquête?

  • 88 % Facebook
  • 86 % Whatsapp
  • 77 % Instagram
  • 53 % Pinterest
  • 45 % LinkedIn
  • 28 % TikTok
  • 26 % Snapchat
  • 18 % X, het vroegere Twitter
  • 12 % Bereal
  • 7 % een ander account
  • 1 % geen account

Liefde in digitale tijden: hoe je relatie virtueel lijden kan

“Sociale media zijn vandaag de populairste vluchtroute in een relatie”, aldus relatiedeskundige Rika Ponnet. De seksuoloog is allerminst verbaasd als we haar de resultaten op de vraag ‘Ergert het socialemedia­gebruik van je partner je soms?’ voorleggen. 42 procent van de bevraagden zegt dat soms of regelmatig te doen. “Als er verveling is binnen een relatie, heeft men altijd al vluchtroutes gezocht, maar vandaag is dat dermate gemakkelijk geworden. Scrollen op sociale media geeft ons korte dopamineshotjes die ons afhankelijk maken. Iets wat we in het gewone, dagelijkse leven minder hebben. Op het moment dat je snel even je sociale media gaat checken, ga je eigenlijk weg uit de ruimte waar je bent en weg van de mensen waar je bij bent.” Vooral dertigers lijken zich te irriteren: een op de twee zelfs. Niet onlogisch, volgens Ponnet. “In die groep zit niet alleen de grootste ­gebruikers, die mensen zitten ook in de drukste periode van hun leven, hebben vaak kinderen. Het scherm is een manier geworden om daar even van te vluchten.”

Bikinifoto

En wanneer wordt dat dan een echt probleem? “Bij koppels waar er al een grotere angst heerst om niet gezien te worden”, verklaart Ponnet. “Waar al strubbelingen geweest zijn, kunnen die sociale media een extra trigger zijn. Stel, je bent iemand die gevoelig is voor afwijzing. Je zit naast je partner in de zetel tv te kijken wanneer die plots, zonder enige referentie, op zijn gsm zit. Dan geeft je dat het gevoel: eigenlijk doet het er niet toe of ik hier nu zit of niet; er is geen connectie met mij, maar wel met ­anderen’.

Als je partner bijvoorbeeld een bikinifoto liket van een andere vrouw, dan kan dat weleens vormen van jaloezie oproepen

Rika Ponnet

Wij bevraagden dan wel uitsluitend vrouwen, volgens Ponnet is het effect van sociale media op je relatie niet gendergerelateerd. Ze hoort van álle partijen verhalen over likegedrag en wat dat teweeg kan brengen voor het vertrouwen. Maar als we in onze ­enquête peilen of de bevraagden soms jaloers zijn op het likegedrag van hun partner, zegt 89 procent toch van niet. Van degene die het wél toegeven – een op de tien – is het merendeel jaloers als de partner veel aandacht geeft aan bepaalde personen. “Ik wil dit onderzoek niet ondermijnen,” vervolgt Ponnet, “maar toegeven dat je jaloers bent is héél moeilijk. Dat is bijna zoals toegeven dat je niet veel seks hebt. Als je partner bijvoorbeeld een bikinifoto liket van een andere vrouw, dan kan dat weleens vormen van jaloezie oproepen. De afwijzing kan bovendien nóg groter zijn omdat anderen kunnen zien dat je partner dat liket. Het gaat dan niet over bezitsdrang, maar eerder over de situatie ervaren als een onveilige prikkel naar je relatie toe.”

Stiekem meelezen

Ook bevraagd in onze enquête: lees je weleens de privéberichten van je partner op sociale media? Iets meer dan een op de vier deelnemers in een relatie zegt dat te doen, waarvan 63 procent met medeweten van de partner. Een op de drie van hen doet het echter stiekem. Ponnet: “Er zit veel schaamte op dat soort controle­dwang. Op computers checken koppels ook weleens elkaars zoekgeschiedenis. ‘Ik voel me er superslecht bij, maar kan het niet laten’, hoor ik dan. Dan vraag ik: ‘Wat maakt dat je zo onzeker bent?’ Ik heb door de jaren heen geleerd dat als mensen plots jaloerser worden binnen een relatie, ook al lijkt er niet meteen iets aan de hand, dat je dat serieus moet nemen. Een persoon geeft aan een verandering te detecteren bij de partner en dat roept onrust op. En dan is het eerste wat je kunt gaan controleren ­natuurlijk dat soort dingen.” 

26% checkt de ­privéberichten van haar ­partner

Diezelfde controledwang kan vandaag ook aangewakkerd worden door het gebruik van trackapps of -functies van sociale media om de fysieke locatie van een ander te volgen. Ook dat vroegen we na: 92 procent geeft aan de partner nooit te tracken. Van de kleine 8 procent die het wel doet, doet de meerderheid het ‘soms’ en de minderheid ‘continu’. “Ik denk dat zo’n trackmogelijkheden gebruikt kunnen worden door mensen die een chaotisch leven leiden en dat het dan uitsluitend een praktisch element is”, zegt Ponnet. “Maar ik heb evenzeer koppels gezien waarbij het een heel problematisch element in hun relatie was. Ik vind die systemen een enorme inbreuk op de persoonlijke vrijheid van mensen. Ze geven op de koop toe ook maar een illusie van controle: iemand kan diens gsm altijd ergens achterlaten en zelf toch ­elders zijn. Dus eigenlijk vergroot het enkel je ­angsten.

Meer lezen

Tekst: Cara Brems & Annelore De Donder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content