Liefhebben in tijden van corona: Hoe duurzaam is lockdownliefde?
Liefde vinden in tijden van virussen, mondmaskers en anderhalvemeters is een hele opgave. Toch slagen velen erin de liefde van hun leven te ontmoeten tijdens de pandemie. Hoe gaat dat in zijn werk? En welke impact heeft corona daarop?
Kun je je voorstellen dat er vandaag nog géén internet of sociale media bestonden? Wie geboren is na 1990, heeft geen idee hoe gecompliceerd het was om met iemand af te spreken, laat staan een lief te vinden. Je moest je huis uit en de wereld in. Mocht er toen sprake geweest zijn van social distancing en ‘in uw kot blijven’, waren er enkel contactadvertenties uit de krant en handgeschreven brieven die je naar de postbus moest brengen.
Liefde in een digitaal tijdperk
In 2021 is het nog steeds een complexe zaak om een interessant iemand ‘in het echt’ beter te leren kennen, maar we hebben wel een groot voordeel: ons sociaal leven is gedigitaliseerd. Nieuwe mensen zijn altijd maar één swipe, duimpje of chatbericht van ons verwijderd.
Het voorbije jaar hebben we een nieuw fenomeen leren kennen: lockdownliefde. Waar we ons online gevonden lief gewoonlijk al na een date of drie voorzichtig introduceren in de vriendenkring of voorstellen aan ma en pa, ontstaan er nu relaties die maandenlang kunnen groeien in isolement. Zonder bemoeienissen van anderen, maar ook zonder de mogelijkheid om hem of haar even te ‘toetsen’ bij je beste vrienden. We vroegen ons af welke impact deze ongewone omstandigheden hebben op de duurzaamheid van nieuwe relaties. Is er meer of minder kans op slagen?
We gingen op consultatie bij seksuologe en relatietherapeute Chloé De Bie, auteur van ‘En ze leefden nog lang en gelukkig. Wat is de grootste impact van social distancing op de manier hoe mensen elkaar nu leren kennen? De Bie: “Het concept ‘daten’ is op een jaar tijd enorm veranderd. Alles gaat veel sneller. Cafés, restaurants, bowlen en de cinema zijn weggevallen, dus spreken mensen thuis af. Daar zijn natuurlijk meer mogelijkheden om intiem te zijn. Je krijgt ook vrij snel een goede kijk op de normen en waarden van de andere persoon: hoe gaat hij of zij om met de pandemie? Met de beperkingen? Je voelt het nu meteen als je op dat vlak op dezelfde golflengte zit.” Blijkbaar is het enorm druk op Tinder? “Dat komt omdat er geen alternatief is. Mensen die er in normale omstandigheden nooit aan zouden denken om een profiel aan te maken, doen het nu toch. Om het een beetje oneerbiedig te zeggen: er is veel nieuw vlees in de kuip.” Maar wie een match heeft, moet nu toch creatiever dan anders uit de hoek komen om een fysieke date op poten te zetten?
‘Het concept ‘daten’ is op een jaar tijd enorm veranderd, alles gaat veel sneller’
“We zien twee dynamieken. Enerzijds is er het ‘slow daten’: mensen die elkaar online rustig leren kennen en dan beslissen om met z’n tweetjes een bubbel te vormen. Daarnaast is er de ‘apocalypsing trend’, die je soms ziet bij mensen die niet graag alleen zijn. Ze hebben het gevoel dat alles kan omdat het einde van de wereld nabij is en daardoor nemen ze veel sneller dan normaal serieuze beslissingen, zoals meteen gaan samenwonen.”
Wat zijn de voor- en nadelen van elkaar leren kennen zonder invloed van vrienden en familie? “Het kan heel fijn en relax zijn om op een eiland te vertoeven met z’n tweetjes. Je creëert ook meteen een intense band, omdat jullie samen een grote gebeurtenis hebben doorgemaakt. Dat heeft een positief effect op het gevoel van verbinding. Maar op een bepaald moment gaat de wereld toch weer open. En dan ga je misschien eigenschappen opmerken die afwezig waren in jullie roze bubbel. Is hij/zij jaloers als jullie samen op een feestje komen? Drinkt hij/zij eigenlijk te veel? Bij relaties die zich heel snel en in isolement ontplooien, mis je soms een paar ‘rode vlaggen’ die in normale omstandigheden meteen zouden opvallen. Maar uiteindelijk ben ik wel een heel groot voorstander van online daten. Ik ben zelf single en héél blij voor iedereen die nu toch iemand heeft gevonden.”
En ze leefden nog lang en gelukkig, door Chloé De Bie, € 22,50. Verschenen bij uitgeverij Pelckmans.
Door: Evelien Rutten
Meer over liefde en relaties:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier