Van datenight tot ‘beter communiceren’: met deze goede voornemens geef je je relatie een boost

Een nieuw jaar, dat zijn nieuwe voornemens. Geen zin in sportabonnementen of yoga? Waarom dan geen voornemens maken voor een goede relatie? Wij vroegen aan psychotherapeut en relatie-experte Kris De Groof of het een goed idee is.

“Goede voornemens voor een betere relatie juich ik zeker toe”, lacht Kris. “Moeite investeren in je relatie kan ik alleen maar aanmoedigen. Het is trouwens leuk: in tegenstelling tot sporten of gezond koken, hoef je voor je relatievoornemens niet minstens een half uur per dag en drie keer per week uit te trekken. Met vijf minuten per dag kom je al een heel eind.”

De relatie-expert tipt: goede voornemens voor een betere relatie

1. Leer verbindend communiceren

“Het is een mooi voornemen om verbinding te maken met elkaar. En dat kun je prima doen door je voor te nemen vijf minuten tijd te investeren. Het is een truc van de bekende relatiedeskundige John Gottman, en ik geef hem zelf ook mee aan koppels. Door ’s morgens even te vragen wat je partner op de planning heeft, hoe die zich voelt en wat die verwacht van de dag, neem je écht even tijd voor elkaar. Doe hetzelfde ’s avonds als je thuis komt.

‘Probeer heel bewust verbinding met elkaar te maken. Neem ’s ochtends vijf minuten om te vragen hoe je partners dag eruit ziet en hoe die zich voelt’

Kris De Groof

“Dat is bijna alles omvattend. Uiteindelijk hebben we allemaal de behoefte om gezien te worden door de personen waar we van houden. En door die vijf minuten laat je merken aan je partner dat je om hem geeft, dat je luistert naar zijn noden en behoeften en dat je hem écht ziet. Het klinkt misschien wat wollig, maar uit onderzoek blijkt écht dat het werkt.

“Ik ga niet flauw doen. Dit is geen garantie voor een succesvolle relatie, maar je kansen vergroten wel. Weet trouwens wanneer je dat moet doen. Tijdens een ruzie gaat dit trucje niet werken.”

2. Maak tijd voor elkaar

Kris De Groof: “Verder denk ik dat we op veel vlakken meer tijd moeten maken voor elkaar. Een aantal jaar geleden lanceerde de overheid een campagne om mensen aan te zetten te daten op donderdag. Ik vond die campagne niet goed uitgevoerd, maar de boodschap erachter is goed. Ga regelmatig met elkaar op date. Stap uit de ratrace en neem even tijd om als koppel iets te doen, los van het gezin. Dat is trouwens ook goed voor de kinderen, als ze zien dat hun ouders samen tijd investeren.

‘Als kinderen zien dat hun ouders tijd nemen om te investeren in elkaar, geeft hen dat ook meteen een goede boodschap’

Al vind ik het wel niet nodig om daar een één vaste dag per week op te plakken. Het is een kwestie van zoeken als koppel welke frequentie bij je past. Zelf ga ik met mijn man twee keer per jaar op weekend. Ik merk toch wel dat er dan heel andere en veel diepgaandere gesprekken aan bod komen. Pas op, dat gaat vaak over de kinderen, maar ze zijn er tijdens die weekends wel niet bij. Maar ook dat is geen heilig getal, zoek als koppel vooral uit wat realistisch en haalbaar is, en waar jullie behoefte aan hebben natuurlijk.

“Ik merk soms wel in de praktijk dat koppels niet goed weten waarover te praten op zo’n momenten. In principe maakt het niet zoveel uit, al zijn het best verbindende vragen. John Gottman heeft zo’n lijst opgesteld. En zelf werken we aan een kaartspel om mee te geven aan koppels. The Skin Deep maakt mooie video’s daarover, met koppels die elkaar zo’n diepgaande vragen stellen. Dat is prachtig om te zien.”

3. Plan dates in

“Bovendien vind ik het een leuk idee om afwisselend de date te organiseren voor elkaar. Want eigenlijk denk je op zo’n moment ook na over je relatie en verplaats je je in je partner. ‘Wat zou hij graag doen? Waar maak ik hem blij mee? Wat maakt hem gelukkig?” Dat zijn allemaal dingen die je jezelf afvraagt tijdens dat plannen.”

4. Schrijf elkaar een brief

“En als je dan echt nog een voornemen wilt, dan is het leuk om elkaar een nieuwjaarsbrief te schrijven. Kijk dan terug hoe het afgelopen jaar was, wat je mooi vond en minder mooi. En spreek daarna uit aan je partner wat je in de toekomst of voor het komende jaar wilt. Dat is vaak een heel ontroerend moment en zeker een aanrader voor mensen die hun gevoelens moeilijk onder woorden kunnen brengen. Ik ben altijd verrast van de prachtige woorden die ik hoor als ik deze opdracht aan koppels geef. Wees wel voorzichtig met voornemens maken als je weet dat je ze niet kunt volhouden. Het heeft een averechts effect als je belooft vanaf nu iedere week de vuilniszakken buiten te zetten om het vervolgens nooit te doen.”

‘Door aan je relatie te werken, verbetert je seksleven niet. Maar door aan je seksleven te werken, verbetert je relatie wel’

Kris De Groof

relatietherapeut

5. Wat met seks?

Seksuele voornemens maken ligt moeilijker dan relationele. Het is niet zo evident om daar zomaar ideeën op te plakken. Nochtans is het belangrijk. Om het met Ester Perels woorden te zeggen: ‘Door aan je relatie te werken, verbetert je seksleven niet. Maar door aan je seksleven te werken, verbetert je relatie wel.’ Seks is belangrijk. Maar het is erg gevaarlijk om jezelf te verliezen. Een mooi voornemen kan zijn: ‘Bedenk een manier om je partner te verrassen op een seksuele manier. Dat kan vanalles zijn: een bepaalde outfit of een bepaald standje... Al is het hier erg belangrijk om jezelf nooit te vergeten. Kies enkel voornemens waar jij je zelf ook écht goed bij voelt.”

Meer over relaties & seks:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content