Lentekriebels? Een matchmaker beantwoordt 5 vragen over daten
Lentekriebels en op zoek naar een nieuwe partner? Volgens matchmaker Annemieke Dubois is een goed relatiequotiënt (RQ) het geheim van duurzame relaties. Hoe je jouw quotiënt verbetert, tipt ze in haar boek ‘RQ voor singles‘. Hieronder beantwoordt ze alvast vijf vragen over daten en relaties.
1. Je schreef een boek over de relatiequotiënt. Wat is dat precies?
“Naast een IQ en EQ hebben we ook een RQ of een relatiequotiënt. Dit heeft niets te maken met kennis, wel met de manier waarop je in staat bent om duurzame relaties op te bouwen en te behouden. Dat gaat niet enkel over een partner vinden, maar ook over je band met collega’s, vrienden en familie. Een heel aantal factoren bepalen samen je quotiënt. Denk maar aan zelfvertrouwen, hechttingsstijl en veerkracht bijvoorbeeld.
Sommige mensen hebben een hoger RQ dan anderen, maar je kunt er zelf aan werken. In de eerste plaats is zelfkennis essentieel. ‘Wie ben ik?’, ‘hoe zien anderen mij?’, ‘wat vind ik belangrijk in een relatie?’, het zijn slechts enkele van de vragen die je jezelf kunt stellen. Die laatste vraag is trouwens erg belangrijk. Veel mensen voelen nog steeds de maatschappelijke druk om aan het klassieke plaatje te voldoen: man, vrouw en samenwonen. Maar wie weet past pakweg een LAT-relatie beter bij je, en dat is ook prima.”
2. Dat klinkt goed, maar pakweg mijn zelfbeeld opkrikken is niet zo eenvoudig?
“Dat klopt, en er is helaas ook geen quick fix. Het is alvast een eerste stap om stil te staan bij jezelf, maar voor sommige zaken kun je contact opnemen met een expert. Het is zeker een goed idee om met een coach of psycholoog aan de slag te gaan als je merkt dat je zelf niet zo goed in je vel zit. De vraag is dan vaak ook: ben je eigenlijk wel klaar om terug te daten? Soms is het net een goed idee om eerst op jezelf te focussen en pas op een later moment over te gaan tot daten.”
“Heel wat vrouwen dromen van een vonk die plots en onverwacht overslaat. Zo werkt het helaas niet. Zelf initiatief nemen is belangrijk”
3. Waarom lijkt het tegenwoordig zo moeilijk om een goede partner te vinden?
“Dat heeft verschillende redenen. Enerzijds raad ik klanten altijd aan om zelf initiatief te nemen. Veel vrouwen dromen van een sprookje: oogcontact met een onbekende en een vonk die totaal onverwacht overslaat. Mooi als het lukt, maar in het overgrote deel van de gevallen gebeurt het niet zo. Kom uit je kot (lacht).
Daarnaast is er ook een sociologisch aspect: de vrouw heeft de afgelopen decennia een ongelofelijke evolutie afgelegd. Haar veilige en afgebakende plek aan de haard heeft ze ingeruild voor een rol als carrièrevrouw, ondernemer of dame die weet wat ze wil. Een fantastische ontwikkeling, maar een partner vinden is er niet makkelijker op geworden. Vooral hoogopgeleide vrouwen leggen de lat zeer hoog voor hun nieuwe partner. Een ellenlange checklist is onrealistisch en schrikt potentiële kandidaten zelfs af.
Omdat er vroeger minder keuzevrijheid was, was het bovendien eenvoudiger. De vrouw bleef thuis en zorgde voor het gezin, en de man bracht geld in het laatje. We bleven ook gewoon onder de kerktoren, dus de kans was veel groter dat je partner een gelijkaardige achtergrond had.“
4. Ik heb alle apps, toch lukt het niet. Waar loopt het mis?
“Er zijn uiteraard succesverhalen, maar zelf ben ik niet zo’n voorstander van apps of websites. De contacten zijn vaak vluchtig: mensen selecteren op basis van een foto en kunnen helemaal niet goed inschatten welke persoon er écht achter die foto schuilt, en met welke persoonlijkheid of waarden ze hier te maken hebben. Je weet met andere woorden niets over het relatiequotiënt van die persoon.
Omdat ik matchmaker ben, heb ik het zelf getest. En ik kan zeggen: ik ontmoette een knappe man, ik ging naar een wijnbar met hem en had een fantastische avond, gezellig en grappig. Maar die echte klik die er nodig is, was er helemaal niet. De X-factor ontbrak.
Verder zorgt online daten ook voor keuzestress, mensen verliezen zich in de overvloed aan opties. Je bent slechts één klik verwijderd van een volgende date, stel je maar eens voor dat een andere potentiële date nóg leuker is dan deze, dat maakt beslissen erg moeilijk.
Tenslotte wilt de app liever niet dat je écht een match vindt. Dat staat er te lezen in het boek ‘Liefde in tijden van Tinder’ van onderzoekster Elisabeth Timmermans. Achter zo’n app schuilt een winstmodel: de makers van de app hebben eerder baat bij korte seksuele of vluchtige contacten. Op die manier kom je terug naar de app en schakel je teleurgesteld over op een betalend account.”
“Vroeger zocht je een partner onder de kerktoren. Vaak was het iemand met gelijkaardige achtergrond. Nu kun je veel verder zoeken, maar dat heeft ook nadelen”
5. Bij de eerste date voelde ik geen chemie, moet ik het nog een tweede kans geven?
“Velen hebben het idee dat een relatie moet ontstaan nadat er een grote verliefdheid was. Liefst van alles ben je in het begin hopeloos verliefd en leidt dat tot een duurzame relatie. Toch is dat zeker niet altijd zo. Er zijn heel gelukkige koppels waar een van de twee of beiden niet holderdebolder waren. Het is daarom zeker niet slecht om iemand een tweede kans te geven.
Ben je echt niet overtuigd, dan moet je uiteraard op een eerlijke en empathische manier aangeven dat het er voor jou niet inzit. Zo kunnen jullie dit verhaal allebei afsluiten.”
Meer lezen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier