© Diego Franssens

Wonderkind Laurent Simons (14): “Het menselijk leven verlengen is nog steeds een van mijn belangrijkste doelen”

Vroeg begonnen is half gewonnen? Jutta Verkest, Laurent Simons en Ise Smeets over wat het écht betekent om vroeg te pieken.

Laurent Simons (14) ging op zijn achtste naar de universiteit, en doctoreert nu in de kwantumfysica.

Laurent Simons: “Zelf had ik lange tijd niet in de gaten dat ik ‘anders’ was dan mijn klasgenoten, maar mijn juf van de eerste kleuterklas moet toch iets gemerkt hebben: ik mocht meteen door naar de lagere school. Daar ging het me allemaal nog te traag. Ik mocht studeren in een apart lokaal, en op aanraden van de school lieten mijn ouders een IQ-test afnemen. Ik haalde de maximale score van 145 – mogelijk meer, want de testen gaan niet hoger. Het jaar nadien had ik alle leerstof van de lagere school doorlopen en mocht ik naar het middelbaar, waar ik ook op anderhalf jaar doorvloog. Op mijn achtste ging ik naar de universiteit, op mijn elfde haalde ik mijn bachelor in de fysica aan de Universiteit Antwerpen, een jaar later had ik de master op zak. Ik heb daarna aan verschillende projecten gewerkt in Amerika, Canada, Japan, Duitsland en Israël. Er is een documentaire gemaakt over die periode: cameraploegen hebben me twee jaar lang gevolgd. Vandaag ben ik hoofdzakelijk bezig met mijn doctoraat.”

‘Ik heb leeftijdsgenoten die het reguliere pad volgen nooit benijd’

“Ik besef dat mijn traject bijzonder is, maar ik heb leeftijdsgenoten die het reguliere pad volgen nooit benijd. Waarom zou ik ook? Als kind had ik veel meer vrije tijd: terwijl zij huiswerk maakten, zat ik al lang te gamen of te netflixen. Nu nog zitten mijn voormalige klasgenoten van ’s morgens tot ’s avonds op school, terwijl ik alle vrijheid heb aan de unief. Ik voel me ook geen buitenstaander: op academisch vlak ben ik omringd door mensen die een stuk ouder zijn, maar ik heb veel vrienden van mijn eigen leeftijd. Ik kom ook regelmatig op middelbare scholen: ik heb een project opgezet voor leerlingen die cognitief heel sterk staan. Ik probeer hun interesse in universitaire wetenschappen aan te wakkeren én ik vertel over de fouten die ik heb gemaakt, of de zaken die ik nu anders zou aanpakken. Ik heb zelf veel kansen gekregen, en het voelt alsof ik op deze manier iets terugdoe voor de maatschappij.”

“Wat ik met al mijn kennis wil doen? Als kind had ik één droom: artificiële organen ontwikkelen. Mijn beide grootouders hebben hartproblemen en ik dacht: als ik voor hen een nieuw hart kan maken, zijn ze weer gezond. Intussen ben ik met veel meer bezig, maar het menselijk leven verlengen is nog steeds een van mijn belangrijkste doelen. Hoe mooi zou het zijn, als ik daarin zou slagen.”

‘Laurent, het wonderkind’ is te bekijken op Streamz.

Meer lezen

Tekst: Evelien Roels. Beeld: Diego Franssens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content