Priya oprichter van Juwelina Paris over haar nichejob: “Mijn juwelen hebben een boodschap”
Priya Jajoo (34) is oprichter en CEO van Juwelina Paris, een duurzaam juwelenlabel dat in Antwerpen is gebaseerd en uitsluitend met in het lab gecreëerde stenen werkt.
“Ik stam uit een lange lijn van handelaars in edelstenen. Mijn overgrootvader startte zijn zaak midden vorige eeuw en mijn grootvader tilde het familiebedrijf naar een internationaal niveau. Toen mijn vader de touwtjes overnam, introduceerde hij ook andere stenen zoals robijn, saffier en toermalijn. Hij werkte met grote huizen als Cartier en Van Cleef. Mijn moeder is Amerikaanse en komt uit een doktersfamilie. Ze ontmoetten elkaar in New York en settelden zich uiteindelijk in België toen ik zes was. Omdat mijn thuis zo’n smeltkroes van culturen was, kent mijn wereld geen grenzen. Ik ben opgegroeid als euro brat (lacht). Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik na mijn rechtenstudies in Londen als lobbyist voor de EU begon te werken.”
Waarom maakte niemand mooie juwelen die zowel betaalbaar als milieuvriendelijk zijn?
“Mijn job was mijn grote passie, maar buiten het werk verdiepte ik me in mode en ambacht. Als kind van edelsteenhandelaars ben ik uiteraard gefascineerd door schoonheid. Thuis zag ik kostbare sieraden en hoorde ik verhalen over zeldzame schatten. Toen twee collega’s me vertelden dat ze maar geen juwelen naar hun smaak en budget vonden, ging er bij mij een lampje branden. De een hechtte vooral belang aan vakmanschap en de ander aan duurzaamheid – dat was in 2019 nog niet zo’n buzzword als vandaag. Het gesprek bleek mijn aha-erlebnis. Waarom maakt niemand mooie juwelen voor millennials, die betaalbaar en ook nog eens milieuvriendelijk zijn, vroeg ik me af. Ik verdiepte me in het onderwerp en waagde na twee jaar research de sprong door mijn eigen juwelenlabel op te richten. Juwelina Paris staat voor in het lab gecultiveerde stenen op basis van minerale samenstellingen. Die hebben in tegenstelling tot natuurlijke edelstenen geen negatieve impact op de planeet omdat ze niet worden gemijnd. Ze vormen dus de duurzaamste optie voor wie houdt van schitterende sieraden zonder het bijbehorende prijskaartje of schuldgevoel. Eerst creëren we de ruwe steen, daarna wordt die geslepen op een manier die haast niet te onderscheiden valt van de real deal.”
“In het begin waren mijn ouders niet bepaald opgezet met mijn keuze. Een start-up is riskant, waarom zou ik daarvoor mijn veilige baan opzeggen? Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. Door de combinatie van mode, tech en duurzaamheid stippel ik nu mijn eigen pad uit binnen de luxesector. Mijn juwelen hebben bovendien een boodschap. Vooral in de directiekamer blijft de boventoon grijs en zijn vrouwen bang om op te vallen. Met kleurrijke labstenen kun je dat doen op een manier die subtiel en tegelijk empowerend is.”
Meer psycho & relatie
Tekst: Catherine Kosters
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier