Is deze formule de sleutel tot geluk?
Is gelukkIg zijn Iedereen gegeven? Dat is een van de belangrijkste vragen die de positieve psychologie zich stelt. De theorie wil dat elk van ons zich op een min of meer vaste positie op de geluksthermostaat bevindt. Die positie wordt bepaald door 3 factoren en professor Martin seligman heeft die in een formule gegoten: H = S + C + V
H staat voor happiness
Of je blijvende geluksniveau. Je kunt even opkikkeren van een fijne massage, een bos bloemen of een stuk chocolade, maar die korte uitbarstingen van geluk zijn net dat. Kort. Wat veel belangrijker is, is je blijvende geluksniveau, het onderliggende gevoel dat je hebt over je leven.
S staat voor set range
Uit tweelingenonderzoek is gebleken dat ongeveer 50% van ons geluksniveau genetisch is bepaald. Sommige mensen hebben talent voor geluk, anderen zijn wat zuurder aangelegd. Dat blijft stabiel, onafhankelijk van hoeveel tegenvallers of meevallers je ook hebt.
C staat voor circumstances
Tussen 8 en 15% van ons geluksniveau is afhankelijk van onze omstandigheden. De plek waar je woont, je gezondheid, je relatie, een gezonde kroost, het verlies van een ouder, ontslagen worden, dat soort dingen. Je bent iets gelukkiger als je net de man van je leven ontmoet hebt, en iets minder gelukkig als die je net voor je buurvrouw heeft verlaten. Je hebt hier een beetje controle op, maar nu ook weer niet zo veel. Uitzonderlijke omstandigheden, zoals het verliezen van een kind, zorgen voor een permanent verlagen van je geluksgevoel.
V staat voor voluntary control
Ongeveer 40% van ons geluksniveau wordt bepaald door onze activiteiten, gewoonten en gedrag. Maar ook hoe we naar de wereld kijken, speelt een rol. Maar volgens dr. Robert Holden, die in Groot-Brittannië het Happiness Project begon, zijn er niet echt voorwaarden die moeten voldaan zijn voor je gelukkig wordt. "Het is meer een houding. Beslis je dat je gelukkig zijn belangrijk vindt, en heb je uitgezocht wat dat voor jou persoonlijk betekent, dan zul je als vanzelf meer fijne gevoelens, leuke details en aangename dingen opmerken." Nochtans is dat niet vanzelfsprekend. We zien namelijk sneller wat er misgaat dan wat op rolletjes loopt.