Introversie op de werkvloer
13 mrt 2015
Grote gebaren, veel decibels. Het clichébeeld van de daadkrachtige werknemer. Maar kijk: er woedt een revolutie op de werkvloer. Stille krachten krijgen steeds meer stem.
‘Je bent collegiaal en dus een echte teamspeler’. ‘Positieve houding met veel energie en drive’. ‘Je bent een echte netwerker en weet hoe je een job verkocht krijgt aan kandidaten’. Een greep uit de profielen die bedrijven zoeken voor een baan via Jobat toont meteen wat voor type mensen bedrijven zoeken. Netwerkers, dynamische persoonlijkheden die meteen tot actie overgaan, mensen die graag discussiëren en opleven in een groep. Maar hoe zit het dan met mensen die van nature stil zijn, maar wel kwaliteiten hebben als goed kunnen luisteren, zorgzaamheid, hun mond houden tot ze hebben nagedacht, en graag alleen werken?
Onzichtbare norm
Hoe komt het dat introverte eigenschappen de profielen niet halen en de extraverte wel? Omdat extravert zijn de norm is, zegt Susan Cain. De Amerikaanse publiceerde in 2012 de bestseller Stil, en klom als introvert op het podium van TED, het forum dat inspirerende lezingen op het internet verspreidt. De video van Cains speech werd intussen 11 miljoen keer bekeken en maakte iets los wat de auteur niet had kunnen voorzien: steeds meer mensen outen zich als introvert, ook al gingen ze als extravert door het leven.
Extravert is de onzichtbare norm, zo lijkt het wel. De ongeschreven regel. De jobaanbiedingen wijzen in elk geval in die richting, maar ook wetenschappelijk onderzoek suggereert dat extraverte mensen gelukkiger zouden zijn en dat een druk sociaal verkeer beter zou zijn voor de gezondheid. Introverten voelen zich best in een rustige omgeving, terwijl extraverten graag leven in de brouwerij hebben. Een introvert wordt niet gestimuleerd door externe impulsen, maar doet graag dingen alleen, in zijn eigen tempo. Helaas wordt dat soort gedrag al snel geproblematiseerd. Introverten kampen dus weleens met verkeerde inschattingen, men interpreteert hun gereserveerdheid als arrogant, asociaal of onaangepast. Cain wil die vooroordelen graag uit de wereld helpen. Volgens haar zijn introverten punctueler dan extraverten, studeren ze beter, én zijn ze betere leiders omdat ze minder risico’s nemen en mensen meer mentale vrijheid geven.
Strategieën voor introvert succes
Enkele recente ontwikkelingen in de hr-sector wijzen erop dat er steeds meer aandacht komt voor de introverte werknemer. De Duitse psychologe Sylvia Löhken coacht introverten op de werkvloer. Zij is ervan overtuigd dat introverte eigenschappen net een professioneel voordeel kunnen opleveren. Haar boek kreeg de titel Stille Mensen. Speciaal voor hen ontwikkelde Löhken communicatiestrategieën. Één van die strategieën biedt bijvoorbeeld een antwoord op de vraag hoe je als introvert kan ontsnappen aan de smalltalk van grote groep. Een mogelijke oplossing is volgens Lohken de 1-op-1-communicatie zelf op te zoeken. De mensen die je wilt spreken op voorhand contacteren met een vraag, helpt bijvoorbeeld om een inhoudelijk bevredigend gesprek aan te knopen. De comfortzone van intro’s is de schriftelijke communicatie, vertelt Löhken. Het helpt hen om hun gedachten op een rij te zetten, maar ook de afstand in tijd en ruimte helpt. Online sociale netwerken zijn voor hen ideaal, omdat je daar rustig kunt beslissen in welk tempo je uit je schulp komt.
Löhken beschouwt de gave om te luisteren naar anderen als een grote kracht. Uit een studie over introverte managers en ondernemers bleek dat introverte leiders zich omringen met mensen die zelfstandig kunnen denken en handelen. Ze hoeven niet de ster te zijn. Extraverte leiders verwachten eerder volgelingen. Als dat klopt, boeken introverte ondernemers wellicht meer succes op lange termijn.