Hoe groot is de kans dat jullie voor altijd bij elkaar blijven?
Een prachtige jurk, een romantische openingsdans en een fantastisch feest. Jullie trouwdag was ongetwijfeld een van de mooiste dagen van je leven. Het aantal scheidingen daalt, maar is nog steeds ontzettend hoog. Hoe groot is nu eigenlijk de kans dat jullie wél samen blijven? En welke factoren verhogen het risico op een echtscheiding? Professor sociologie Dimitri Mortelmans legt het uit in onderstaande video.
In onderstaande video legt Mortelmans uit waarom je al dan niet meer kans hebt op een scheiding. Deze 5 factoren hebben een belangrijke invloed op hoe hoog jouw scheidingspercentage is.
1. Leeftijd
Hoe jonger je trouwt, hoe sneller je uit elkaar gaat. Zo blijkt uit cijfers. Dat komt omdat je een datingperiode nodig hebt, een testfase waarin je verschillende lieven hebt om zeker te weten wat je wilt. Welk karakter past er bij mij, wat vind ik belangrijk,...? Hoe jonger je trouwt, hoe minder je geprobeerd hebt, en hoe meer kans op een slechte match. Hoe slechter de match, hoe hoger de kans op een scheiding. Daarnaast speelt ook het leeftijdsverschil nog steeds een belangrijke rol. Statistisch gezien kies je best een partner die even oud is of een man die ouder is. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, lees hier nog eens het verhaal van Nathalie, zij is samen met een man die 17 jaar jonger is.
2. Ouders
Zijn je ouders gescheiden, dan heb je meer kans op een scheiding. Dat heeft te maken met het stressargument: een echtscheiding brengt stress met zich mee, ook voor de kinderen. Het is een natuurlijke reactie om weg te willen uit de stressvolle situatie, daarom ben je sneller tevreden met een partner en vertrek je sneller. Ook het financiële plaatje speelt een rol: alleenstaande ouders hebben vaker financiële stress waardoor kinderen sneller het nest verlaten. Tenslotte is opvoeding belangrijk. In een huwelijk zie je ouders ruzie maken en het terug bijleggen, kinderen van gescheiden ouders hebben dat voorbeeld niet.
3. Gelijkenis
Opposites attract zeggen ze wel eens, maar dat blijkt niet te kloppen volgens de scheidingscijfers. Mensen in een stabiele relatie lijken net heel hard op elkaar. Denk bijvoorbeeld aan een gelijk opleidingsniveau (hoewel je steeds vaker ‘downdating’ ziet, Rika Ponnet legt hier uit wat dat precies is), dezelfde culturele achtergrond of deze religieuze overtuiging. Hoe harder jullie op elkaar lijken, hoe minder kans op een scheiding.
4. Werkende vrouwen
Vroeger had je het kostwinnersmodel. Mannen gingen werken, vrouwen bleven thuis om voor de kinderen te zorgen. Verschrikkelijk veel vrouwen zaten dus gevangen in een slecht huwelijk en konden nergens naartoe omdat ze geen geld hadden. Toen de eerste vrouwen gingen werken in de jaren 70 en 80, was er een enorme stijging van het aantal echtscheidingen. Nu zijn er net minder scheidingen door werkende vrouwen, dat komt omdat ons welvaartsmodel geëvolueerd is naar een tweeverdienersmodel: we verwachten royaal te leven met twee inkomens.
5. Samenwonen
Mensen die samenwonen voor ze trouwen, hebben een hoger echtscheidingsrisico. Samenwonen is eigenlijk een testhuwelijk, je doet het om te testen of jullie écht bij elkaar passen. Vaak is dat een teken dat er een kleine twijfel is en dat buikgevoel is meestal correct. Bovendien gaan mensen die niet gehuwd zijn sneller uit elkaar dan getrouwde koppels. Ze zijn nog individualistischer dan de trouwers. Bovendien is het heel gemakkelijk om uit elkaar te gaan. In 2001 is daar onderzoek naar gedaan, mensen werden 8 jaar lang gevolgd. Na 8 jaar is 22% van de getrouwden uit elkaar, bij de samenwoners was dat 32,2%.
Video: Hoe groot is de kans dat je voor altijd bij elkaar blijft?
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer artikels over relaties:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier