Goudens tip om jullie seksuele tevredenheid te verhogen
Alexander Witpas is relatietherapeut, seksuoloog en van de vier experten in het tv-programma, Blind Getrouwd. In zijn boek – Happy Sex – krijg je meer dan enkele simpele tips & tricks. Seks is geen circus. Je bouwt geen gelukkig seksleven op een verzameling trucjes, maar op positieve emoties, aandacht, de kwaliteit van je relatie… Aan Feeling geeft hij alvast drie dagen lang enkele van zijn gouden tips. Vandaag vertelt hij ons hoe we die lieve complimentjes leren geven én aanvaarden.
Complimenten geven én (actief) ontvangen
Als er een ding is waar mensen nog minder over spreken dan over seksuele problemen dan is het over de seksuele tevredenheid. Wat toch wel bijzonder jammer is. Je partner een compliment geven kost geen geld of extra tijd en kan je (seksuele) relatie aanzienlijk versterken. Nog té vaak wordt het belang van een compliment onderschat. Stel jezelf een streefdoel van bijvoorbeeld minstens zes complimenten per week, waarvan twee over jullie seksleven. Vreemd? Misschien, maar je gaat erdoor wel beter op letten op wat de ander goed doet. Daardoor ga je je ook zelf beter voelen. Het kost amper tijd en als het op regelmatige basis gedaan wordt, kan dat je relatie versterken. Zowel emotioneel als seksueel. Wat wil je nog meer?
Met een compliment kan je eigenlijk weinig verkeerd doen, er zijn ook geen echte regels aan verbonden. Behalve deze dan:
- Zorg dat wat je zegt gemeend is, zeg het duidelijk en zeg het met gevoel.
- Zorg voor een open en vriendelijke lichaamshouding.
- Vermijd ironie en dubbelzinnigheden, ook non-verbaal.
- Geef complimenten over specifiek gedrag in plaats van vage algemeenheden. Zeg dus liever: “Toen je me gisteren vastpakte en kuste, voelde ik me helemaal smelten. Jij kunt best wel goed kussen”, eerder dan: “Zo, gisteren, dat was wel oké…”
Als je deze tips opvolgt, kan je eigenlijk weinig verkeerd doen. Complimenten worden bijna altijd positief ontvangen, zelfs als het er wat stroever uitkomt dan je eigenlijk bedoelde. Een oprecht compliment kent dus heel wat voordelen. Het werkt het beste voor de relatie (en je seksleven) als de ontvanger er actief op ingaat en er constructief mee aan de slag gaat. Wie op die manier reageert beloont als het ware de beloner. Hierdoor wordt het een fijne ervaring om eens een compliment te géven en verhoogt de verbondenheid tussen jou en je partner.
Wanneer de ontvanger er nauwelijks of niet op ingaat, werkt het minder goed. Nog erger is het als de ontvanger op destructieve wijze reageert, bijvoorbeeld met afwijzing of kritiek. Hierdoor ontstaat er een drempel om nog verder complimenten te geven. De aandacht voor positief gedrag neemt af, waardoor ook de verbondenheid een serieuze deuk kan krijgen. En dat kan wel eens nefast zijn voor je seksleven…