Gouden raad voor podiumbeesten
25 sep 2016
70% van de muzikanten kampt ermee, maar ook voor ‘gewone’ werknemers blijft het een lastige: het spreekgestoelte beklimmen. Psychologe Marleen Drewes geeft tips voor spreken in het openbaar helpt je van die podiumangst af.
- Een beetje angst is heel normaal en zelfs nodig. De adrenaline zorgt ervoor dat je gefocust bent, en je dus beter zult presteren.
- Oefen in het begin met kleine groepjes, zoals vrienden of familie, en breid zo je publiek steeds meer uit. Op de duur maakt het niet meer uit of er 300 of 3.000 man in de zaal zit.
- Sommigen hebben er iets aan om hun optreden te tapen en nadien te zien wat voor verbetering vatbaar is. Anderen vinden dat ronduit vreselijk. Doe waar je je het best bij voelt.
- Doe geen gekke ademhalingsoefeningen om te relaxen, gewoon je natuurlijke ademhaling volgen en observeren is genoeg.
- Kijk niet naar de grond en ook niet naar het plafond. Kijk naar je publiek, maak oogcontact.
- Mensen houden ervan als degene die hen toespreekt ook niet perfect is. Dan voelen ze zich meer op hun gemak. Dus zit er niet mee als je een foutje maakt. Dat maakt je menselijker, en ook sympathieker. Je mag het zelfs gewoon even zeggen dat je zenuwachtig bent.
- Maak een grapje om te beginnen, of vertel iets over jezelf.
- Leef je in in je publiek. Wie zijn zij? Wat willen zij horen? Zorg dat je zowel voor een publiek van autohandelaars kunt spreken als voor een groep huisvrouwen.
- Ga op voorhand al eens de ruimte van je performance verkennen.
- Aangepaste kleding is belangrijk, je moet je op alle vlakken comfortabel voelen. Ook de juiste make-up kan wonderen doen. Een concealer is een life saver als je snel bloost.
- Vat aan het begin en/of op het einde je toespraak samen in een drietal overzichtelijke punten. ‘Hier gaat mijn boek over’. Of: ‘Hier heb ik het over gehad’. Dat maakt het behapbaar.
- Wees niet te statisch op een podium, maar ook niet te beweeglijk. Straal een zekere rust uit.