Ghosting en 7 andere date-termen die je zeker nog gaat horen in 2018
Je bent al een tijdje aan het daten en opeens lijkt je partner van de aardbol verdwenen... Om na een paar maanden terug contact op te nemen. Herkenbaar? Niet zo vreemd, want onder andere door het hele online gebeuren en onze verandering in levensstijl, is daten niet meer hetzelfde als pakweg 10 jaar geleden. Deze datetermen kende je misschien al, je zult ze ook in 2018 nog regelmatig horen.
Ontdek hier hoe je jouw kansen vergroot om een nieuwe partner te vinden
1. Ghosting
De situatie: je hebt een leuke man leren kennen. Jullie sturen regelmatig sms’jes naar elkaar en zijn al meermaals leuke dingen gaan doen. Alles lijkt goed te gaan, stiekem ben je al enthousiast over een vaste relatie, en dan gebeurt het... Of eigenlijk niets beter gezegd. Want jij stuurt een leuk sms’je met de vraag wanneer jullie volgende keer afspreken. ‘Ach, hij is druk bezig’, sus je jezelf wanneer hij niet meteen antwoordt. Maar dan begint het wel erg lang te duren. Ja hoor, de man is van de aardbol verdwenen.
Wat is het? Een man/vrouw laat opeens niets meer horen. Je date lijkt van de aardbol verdwenen. Vaak hoor je er nooit nog iets van.
Hoe ga je er mee om? Je zou een berichtje kunnen sturen met de vraag waarom er opeens geen antwoorden meer komen. Maar de kans dat een ‘ghoster’ antwoordt is relatief klein. Bovendien is de kans klein dat hij de volledige waarheid spreekt. Een ander leren kennen, een extreem geval van bindingsangst of gewoon niet zo geïnteresseerd in je... Er zijn letterlijk tientallen mogelijke oorzaken. Breek er je hoofd niet over en ga door met je leven. Dit is duidelijk niet je ware, verspil geen energie aan piekeren.
2. Zombie-ing
De situatie: de man met wie je al een tijdje aan het daten was, heeft je geghost. Je hebt je erbij neergelegd en gaat verder met je leven. Twee maanden later krijg je opeens een berichtje van hem. Hij doet alsof er niets gebeurd is, en vraagt hoe het met je is en of of je nog eens wilt afspreken.
Wat is het? Een man/vrouw heeft een lange tijd niets meer laten horen. Je bent doorgegaan met je leven, maar opeens staat je ex terug aan je deur of stuurt hij/zij een bericht. Alsof er nooit iets gebeurd is. Vaak begint ‘zombie-ing’ met het liken van foto’s op Facebook en Instagram. Daarna volgen terug berichtjes.
Hoe ga je ermee om? Stel hem/haar gerust de vraag waarom je al die tijd niets gehoord hebt. Ben jij tevreden met het antwoord, dan kun je deze potentiële partner gerust nog een kans geven. Vaak is zombie-ing echter een teken van verveling of nood aan aandacht. Laat dus zeker niet met je voeten spelen, want dat verdien je niet!
3. Netflix & chill
De situatie: je hebt een knappe man ontmoet en ziet hem wel zitten. Hij lijkt echt relatiemateriaal dus je wilt niet te snel gaan. Hij vraagt ‘Netflix & chill vanavond?’ Een romantische film kijken met een glaasje wijn lijkt je wel wat. Je antwoordt erg enthousiast. Wanneer je aankomt en de film net 3 minuten bezig is, bespringt hij je. Huh, dit is niet wat je verwacht had.
Wat is het? Een term die gebruikt wordt om te vragen of je wilt afspreken voor seks.
Hoe ga je er mee om? Dat hangt natuurlijk van jezelf af. Heb jij zin in een stevige vrijpartij, Waarom niet?! Zolang jullie er beiden achter staan is er geen enkel probleem. Ben je eerder op zoek naar die man die een serieuze relatie wilt, dan kun je misschien beter nog even verder zoeken.
4. Stashing
De situatie: je bent nu al een tijdje samen met een man waar je dol op bent. Toch ontmoet je zijn familie niet en verschijnt er helemaal niets op Facebook of andere sociale media. En dat begint je toch wel een beetje zorgen te baren.
Wat is het? Je partner houdt je halsstarrig geheim. Vrienden en familie ken je niet, op sociale media verschijnt er niets over jullie relatie. Je partner geniet van jullie plezier samen, maar ziet er geen toekomst in. Door niemand te vertellen over jullie relatie houdt hij/zij alle andere opties open.
Hoe ga je ermee om? Stel je eerst de vraag of hier sprake is van stashing. Het is niet omdat er de eerste maand niets over jullie relatie op sociale media verschijnt, dat dit het geval is. Veel partners wachten bovendien graag even vooraleer je voor te stellen aan vrienden en familie. Begin je je echt zorgen te maken? Praat dan met je partner en stel de vraag waarom je vrienden of familie nog niet ontmoet hebt. Merk je dat hij/zij absoluut niet wilt dat jullie vrienden elkaar ontmoeten, dan is het waarschijnlijk beter om voor de korte pijn te gaan. Je wilt niet opeens gedumpt worden als er iemand anders in de picture verschijnt.
5. Benching
De situatie: je hebt eindelijk de stap gewaagd om op Tinder te gaan. Je vindt een man leuk en jullie praten al een tijdje. Volgens jou wordt het tijd om af te spreken. Maar hij reageert vaak niet of nogal ontwijkend en lijkt telkens opnieuw uit te stellen.
Wat is het? Benching is een trend die vooral in het online daten voorkomt. Benching, Engels voor iemand op de bank zetten, is eigenlijk iemand aan het lijntje houden. Je potentiële date-partner heeft nog een aantal matches en zet je op de ‘wachtbank’. Als een van zijn dates afzegt, vraagt hij jou misschien mee. Je bent eigenlijk een soort van plan B.
Hoe ga je ermee om? Niemand is graag een plan B. Bij 1 keertje uitstellen moet je de man in kwestie natuurlijk niet uit je leven bannen, maar blijft het doorgaan, dan kun je maar beter je pijlen op iemand anders richten. Je bent meer waard dan dat.
6. De supersingle
De situatie: je leven is op dit moment fantastisch. Je ziet je vrienden graag, je woont zelfs met enkele van hen samen. Je hebt een job waarin je je helemaal kunt uitleven. Je komt regelmatig mannen tegen – en vrijt er misschien zelfs mee – maar begint er geen relatie mee. Simpelweg omdat je het eigenlijk niet nodig hebt in je leven. De man waar je een relatie begint zal je serieus van je sokken moeten afblazen.
Wat is het? Een single die er bewust voor kiest om single te zijn. Het leven de single is ook prima zonder een partner. Enkel een man/vrouw die de supersingle écht kan overtuigen, maakt een kans.
Hoe ga je ermee om? Als je de supersingle wilt versieren, zul je het zwaar geschut moeten bovenhalen én moeten bewijzen dat je perfect kunt omgaan met de drukke levensstijl van hem/haar.
7. Panseksueel
De situatie: Wanneer je vraagt aan een potentiële partner op wie hij precies valt, vertelt hij/zij niet van hokjes te houden en panseksueel te zijn.
Wat is het? Een panseksueel is genderblind. Het maakt niet uit of iemand man, vrouw, travestiet, transseksueel of non-binair is. De panseksueel voelt zich aangetrokken tot mensen. (Lees hier nog eens de getuigenis van Kimerbly die panseksueel is.)
Hoe ga je ermee om? De panseksueel houdt niet van hokjes, maar dat wil zeker niet zeggen dat hij/zij niet trouw is. Wees openminded en praat met je potentiële partner over wat je bang maakt.
8. Cushioning
De situatie: je merkt dat de man met wie je al een tijdje afspreekt, afstandelijk doet. Je hebt ook het gevoel dat hij met anderen flirt en afspreekt. Uiteindelijk maak je het maar uit. Het lijkt je partner niet zo veel te kunnen schelen.
Wat is het? Cushioning is eigenlijk een manier om de pijn verzachten. Je bent een tijdje aan het daten, maar je partner heeft niet het gevoel dat het iets voor altijd is. Hij/zij begint alvast te flirten en af te spreken met anderen, zodat er al opties B klaarstaan als jij hem/haar dumpt. Het is onduidelijk waarom hij/zij het niet gewoon onmiddellijk zelf uitmaakt.
Hoe ga je ermee om? Wel, vanaf het moment dat je merkt dat er sprake is van cushioning kun je maar beter de eer aan jezelf houden en de relatie onmiddellijk beëindigen. De enige tip die we hier nog kunnen geven is: cushioning is laag, kinderachtig en laf, doe het dus zelf nooit.
Meer artikels over relaties & seks:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier