Gezinnen & hun geld: ‘Zelfs met een inkomen van € 4.200 maken wij ons zorgen’

Lies en Sander zijn ‘dinkies’: ‘Double Income, No Kids’. Met hun goedbetaalde jobs en lage huishuur rekenen ze zichzelf bij de gelukkigen, al maken ook zij zich zorgen over de toekomst: “Zullen we ooit een eigen huis kunnen kopen?”

 

Wie

  • Zij werkt als communicatiemedewerker, hij is ingenieur.
  • Ze wonen in Antwerpen.

In & Uit

  • Netto-inkomen: +- 4.200 euro.
  • Huur: 600 euro.
  • Energie: 160 euro.
  • Boodschappen: 400 euro.
  • Hobby’s: 35 euro.

Tips

  • Douch kort: zet muziek op en draai na twee liedjes de kraan toe.
  • Zet leuke maar dure extraatjes (zoals parfum of een fles whisky) op je cadeaulijstje voor Kerstmis of je verjaardag.

 

Lies: “Sander en ik zijn allebei vorig jaar afgestudeerd en bezig aan onze eerste job. Dankzij onze masterdiploma’s hebben we een mooi startersloon. Ik verdien 2.500 euro bruto, plus een vergoeding voor mijn gsm en de internetverbinding thuis. Sander mag rekenen op 3.000 euro bruto, met nog enkele extralegale voordelen erbovenop. Op dat gebied mogen we dus zeker niet klagen.”

“De grootste uitgaven zitten bij ons, zoals bij de meeste mensen wellicht, bij huishuur en energie. Al hebben we ook op dat vlak geluk: we huren een studio van mijn ouders en hoeven daarvoor maar 600 euro per maand te betalen. Verwarmen doen we op elektriciteit. Dat leek drie jaar geleden nog een nadeel, nu zijn we daar blij om. Gek toch, hoe de wereld veranderd is. Ons voorschot is net verhoogd naar 160 euro per maand, tot vorige maand was dat 86 euro. Ik hoop dat het genoeg zal zijn om ons verbruik te dekken. In principe mag ik twee à drie dagen per week van thuis uit werken, maar ik ben van plan om komende winter toch vaker naar kantoor te gaan. Ik heb gelezen dat ik daarmee zo’n 18 euro per dag kan besparen.”

Feesten of sparen

Een auto heeft het koppel niet. Lies: “Dat is het voordeel aan het wonen in de stad: alles is vlakbij. Mijn vriend gaat met de fiets naar kantoor, ik neem het openbaar vervoer. Ik merk dat ook vrienden daarop letten, niemand heeft een eigen wagen, op degenen met een bedrijfswagen na. Die kost is gewoon te groot voor mensen van onze generatie, zeker nu met de hoge brandstofprijzen.”

“De grootste prijsstijging voel ik in de supermarkt, een winkelkar is nu zoveel duurder dan een jaar geleden! Ik let bewust op wat ik koop, ik ga voor huismerken en hou de promoties in de gaten. Ook in onze vrije tijd let ik op de uitgaven. Verre reizen zitten er momenteel niet in, en mijn enige hobby is fitness, wat me 35 euro per maand kost. We spreken graag eens af met vrienden, maar ook dat is altijd even afwegen: gunnen we onszelf dat plezier of willen we op het eind van de maand meer spaargeld overhouden? Meestal kiezen we na veel twijfelen toch voor het eerste. Dat is eigen aan onze generatie: wij besparen liever op materiële dingen dan op ervaringen. Zaken als kleding en make-up zeggen me sowieso niet veel, ik zal hoogstens eens iets nieuws kopen als ik naar een feestje moet, en dan nog bij voorkeur in de solden.”

Woonzorgen

Lies en Sander klagen niet, maar maken zich toch zorgen. “Een vraag die ons heel erg bezighoudt, is: zullen we ooit een eigen huis kunnen kopen? Om een lening te krijgen moet je gemiddeld 57.000 euro aan eigen inbreng hebben. En daarbovenop moet je dan nog een complete inboedel kopen, misschien wat renovatiekosten doen. Hoe spaar je ooit zo’n bedrag bij elkaar? Volgend jaar zouden we graag verhuizen naar een iets groter appartement – waar we nu wonen is het echt héél klein - maar ook dat schrikt ons af. We horen, zeker hier in Antwerpen, over huurprijzen van 1.400 euro, maar met zo’n bedrag kunnen we niet meer sparen voor een eigen huis. We overwegen cohousing. Dat drukt de kosten, maar je boet wel heel erg in aan privacy. Eigenlijk is het toch gestoord dat we ons als tweeverdieners deze zorgen moeten maken. Ik vraag me echt af hoe mensen met kinderen of met één inkomen het doen.”

Deze getuigenis is anoniem, de echte namen zijn bekend bij de redactie.

Lees ook:

Door: Evelien Roels. Illustraties: Gorgeous Georges Studio.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content