Getuigenis: Marleen richtte een ontmoetingsplek op voor aseksuelen
1 op de 100 mensen is aseksueel. En toch is het een geaardheid die zelfs in de afkorting LGBTQ+ meestal in het plusteken verdwijnt. Hier schrijven we de A voluit, van ‘Alles over aseksualiteit’. Twee jaar geleden richtte Marleen mee Asexual vzw op, een organisatie die aseksuele mensen helpt om gelijkgestemden te vinden.
Geen libido’, ‘wil geen seks’. Dat waren enkele zoektermen die ik in 2018 op mijn computer intikte. Ik had al een lange tijd door dat ik veel minder seksuele ervaring had of wilde hebben dan de mensen in mijn omgeving. Ik heb me daardoor vaak afgevraagd of er iets mis was met mij, mede omdat verschillende hulpverleners me dat ook hadden laten verstaan. Ze schreven mijn gebrek aan libido toe aan mijn depressie of als bijwerking van medicatie, terwijl ik het gewoon nooit heb ervaren. Toen ik al surfend op de website van Nederlandse organisatie AVEN terechtkwam, het Aseksueel Voorlichtings- en Educatie Netwerk, herkende ik mezelf heel erg in de verhalen die ik er terugvond. Ook al is het aseksuele spectrum enorm breed en zijn er vele variaties, was het een opluchting om te zien dat ik niet alleen stond en niet ‘defect’ was.”
Marleen: “Ik zou me in een relatie niet bedreigd voelen als mijn partner voor seksuele behoeftes naar een prostituee zou gaan”
“Aseksualiteit wordt dikwijls over het hoofd gezien, omdat we in de minderheid zijn. Er zijn nog steeds veel mensen die het niet kennen. Zelfs in de afkorting LGBTQ+ wordt de A vaak vergeten, omdat het een heel verdoken geaardheid is. Wanneer je alleen over straat loopt, val je gewoon niet zo hard op als wanneer twee mensen van hetzelfde geslacht dat doen. Mensen stellen er zich geen vragen bij waarom je alleen bent en veronderstellen dat ik gewoon nog iemand moet tegenkomen en wel ongelukkig moet zijn omdat ik single ben.”
“Het is niet zo dat ik een relatie niet zou zien zitten. Ik ben niet aromantisch, alleen maakt seks dat gewoon moeilijker. Voor de meeste mensen hoort dat er nu eenmaal bij, terwijl liefde en seks voor mij twee compleet verschillende dingen zijn. Ik zou me in een relatie bijvoorbeeld niet bedreigd voelen als mijn partner voor seksuele behoeftes naar een prostituee zou gaan. Zolang daar geen gevoelens bij komen kijken, zie ik geen probleem. Iemand die zelf aseksueel is, zou natuurlijk ideaal zijn, al heb ik nu ook niet het gevoel dat ik dat echt mis.”
“Mijn laatste relatie was tien jaar geleden. Net als mijn vorige relaties heb ik die afgeblokt van zodra die mannen te dicht kwamen. Letterlijk. Ik voel een fysieke afkeer bij seks, het maakt me bang om die controle te verliezen. Ik heb mezelf in het verleden geregeld afgevraagd of ik het moest doen om te tonen dat ik mijn partner graag zag, maar het zou aanvoelen alsof ik me telkens opnieuw zou laten verkrachten. En iemand graag zien betekent toch net dat je zijn of haar grenzen respecteert?”
“Ik leerde mijn collega Martine kennen via het forum van AVEN. We besloten samen een vzw op te richten, zodat aseksuele mensen elkaar gemakkelijker konden tegenkomen. We begonnen onder meer met ontmoetingsactiviteiten. Het is een plaats waar je jezelf kunt zijn en waar je met je verhaal naar buiten kunt komen, zonder veroordeeld te worden. Het is fijn om te zien dat mensen blijven terugkomen. Hopelijk helpen we zo ook meer mensen hun aseksualiteit te ontdekken op hun zeventiende in plaats van op hun zevenendertigste. Mij zou het alleszins meer zelfvertrouwen gegeven hebben.”
Lees ook
- Horoscoop: dit staat jou te wachten in juni
- Cancelcultuur: wat mogen we eigenlijk nog zeggen?
- Liefde in tijden van Corona: Dorian & Cathérine gingen van buren naar minnaars
Door: Jorik Leemans, foto’s: Diego Franssens.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier