Freya Poppe over ‘Leeuwenkuil’, vrouwelijk ondernemerschap en roze
Gisteren zagen we hoe Freya Poppe maar liefst 100.000 euro kreeg van topondernemer Bart Deconinck in ‘Leeuwenkuil’. De opnames dateren van september en Freya heeft al die tijd niet stilgezeten, gisteren opende haar nieuwe pop-up in Antwerpen. Een nieuw concept, nog steeds roze. Vrouwelijke ondernemers, we krijgen er bij Feeling niet genoeg van. Wij vroegen haar dus dé geheimen van succesvol ondernemen voor vrouwen.
In 2016 opende je een flagshipstore in Antwerpen, daarnaast heb je regelmatig pop-ups. Waarom nam je deel aan ‘De Leeuwenkuil’? Want alles lijkt toch op rolletjes te lopen.
De makers contacteerden mijn verloofde die zelf meubels maakt. Zo zijn ze ook bij mij terecht gekomen, ze zochten niet enkel mensen die van nul moesten starten. Ik had die uitnodiging totaal niet verwacht, maar was eigenlijk wel blij, want ik was in het stadium gekomen dat ik met mijn eigen middelen al iets bereikt had, maar dat ik verder wilde groeien. Winkels uitbreiden, nieuwe vestigingen en eventueel zelfs het buitenland, daar is geld natuurlijk handig bij.
Twee van de topinvesteerders waren enthousiast over je concept. Uiteindelijk koos je voor Bart Deconinck. Hij gaf je 100.000 euro in ruil voor 15% van de aandelen. Was dat wat je verwacht had?
Ik ben eigenlijk gegaan zonder verwachtingen, maar je hoopt natuurlijk wel. Ik heb nog nooit zoveel spanning gevoeld als toen denk ik. Je moet jezelf blootgeven aan verschillende topinvesteerders, en dan ook nog eens voor tv. Ik had mij heel goed voorbereid, toch was ik bang om met mijn mond vol tanden te staan door een vraag die ze opeens stelden. Gelukkig viel dat mee en waren er twee geïnteresseerden.
Wat ga je doen met het geld?
We hebben al die tijd niet stilgezeten, zo open ik nu een nieuwe pop-up in Antwerpen. Ik ging naar ‘De Leeuwenkuil’ omdat ik graag een conceptstore wil openen waarin de winkelbeleving centraal staat. Een gezellige plek waar je freakshakes kunt drinken, onze roze gin kunt proeven en uiteraard kleren kunt shoppen. Maar ook meubels, beddengoed,, sierkussens... Zowat alles wat past bij het thema: ‘La Vie En Rose’.
Er zijn nog steeds minder vrouwelijke dan mannelijke ondernemers. Jij ging er wel voor en het werd een succes. Wat verklaart het verschil?
Belgen zijn niet enthousiast over ondernemen, de helft van de Vlamingen heeft een negatief beeld over het ondernemerschap. Bovendien lijken vrouwen nog altijd achtergesteld in dat wereldje. We moeten ons veel harder bewijzen. Mannen in een kostuum worden nog veel te vaak serieuzer genomen dan vrouwen, terwijl vrouwen toptalenten kunnen zijn.
Onterecht, dat negatief beeld?
Zeker! Ondernemers zijn jobcreëerders en dus essentieel voor de economie. Bovendien kunnen ze het land naar een ander niveau tillen door creatie en innovatie. En uiteraard zijn er veel vrouwen die dat kunnen. Ik ben dan ook blij dat ik mee kan werken aan de campagne van Vlaio om Vlaamse ondernemers een terecht beter imago te geven. En ik zou het echt iedereen aanraden, volg je passie en ga ervoor.
Je zegt dat vrouwen veel minder serieus genomen worden, toch lukt het jou. En jij bent dan nog een echte girly girl met al dat roze.
Ik houd van de kleur, maar het is vooral een statement. maar het is ook belangrijk te laten zien aan vrouwen dat je je persoonlijkheid nooit uit het oog verliezen, ook al onderneem je bijvoorbeeld. Ik heb moeten knokken, en een eerste indruk weerleg je niet gemakkelijk, maar mensen die met me praten merken wel dat ik weet waar ik mee bezig ben. Bovendien is dat roze niet alleen een kleur, het is een echte levensstijl, ik wil het leven altijd door een roze bril bekijken, dat maakt het mooier. En ik raad iedereen aan om het te proberen.
Jij vindt dus ook dat er meer vrouwen de stap naar ondernemen moeten durven zetten. Wat is volgens jou het geheim?
Het is heel moeilijk om er een geheim op te plakken. Maar ik zou zeggen dat volharding belangrijk is, je moet altijd blijven doorzetten. Ik werk keihard, maar dat is ook geen opgave als je met je passie bezig bent.
Waar start je dan? Blijven doorzetten kan natuurlijk pas als je bezig bent.
Ik wist heel goed wat ik wilde en kwam uit een familie van ondernemers. Ik heb bedrijfsmanagement en mode gestudeerd, het leek dus een logische keuze om meteen zelfstandige te worden. Al was dat gewaagd, want mode is niet gemakkelijk en je moet al investeren vooraleer er geld binnenkomt. Mijn ouders hadden een zaak met boxsprings en matrassen die ze B2B verkochten, die verkocht ik aan particulieren. Het geld dat binnenkwam, pompte ik in mijn modelabel.
En nu baat je verschillende winkels uit en heb je zelfs personeel in dienst. Een mooie vooruitgang.
Ik combineer de winkels nog steeds met de verkoop van matrassen hoor. Daarnaast heb ik mijn liefde ervoor vertaald in ‘Tutu Dors’, mijn lijn met slaapspullen. Denk maar aan slaapartikelen en sierkussens. Alles wel in dezelfde roze lijn. En inderdaad, ik heb momenteel zes werknemers in dienst. Vijf vrouwen en één man.
Hoe is het om een vrouwelijke baas te zijn?
Ik vind het leuk om mensen te leiden, maar houd vooral van een open structuur. De medewerkers weten wat er verwacht wordt, maar kunnen altijd hun eigen inbreng doen. Met de vrouwen gaat dat altijd fantastisch. En ik ben zeer tevreden van mijn mannelijke magazijnier, toch is het de functie die het vaakst terug openstaat. Ik denk dat het voor sommige mannen nog altijd moeilijk is om een vrouwelijke leider te hebben. Al ben ik wel heel blij met mijn magazijnier, ik hoop dat hij lang blijft.
Je opent een conceptstore in Antwerpen. Zijn er daar nog nieuwe dingen te ontdekken die we nog niet gezien hebben in de andere vestigingen van Tutu Chic.
“We willen roze nog meer laten zien als lifestyle. Daarom kun je gezellig bij ons langskomen om iets te eten of te drinken, een heerlijke pink latte, freakshake of nu ook gezonde smoothiebowls en avocadotoast. Alle gerechten zijn een knipoog naar de collectie en passen perfect bij de roze levensstijl. Daarnaast vind je er ook nog steeds onze eigen chocolade, onze roze gin en kleren, schoenen en accessoires natuurlijk.
De Leeuwenkuil gemist? Bekijk hier de volledige aflevering opnieuw.
Meer over carrière & ondernemen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier