Feelings grote geldenquête: hoe gaan we om met geld in onze relatie?
We praten niet graag over geld, maar als het anoniem kan, vertellen we honderduit. De resultaten van onze online enquête over vrouwen en geld geven dan ook een ongeziene inkijk in je boekhouding en budget. Wij delen graag de belangrijkste resultaten. Vandaag: jij versus je partner.
71% maakt nooit ruzie over geld
Hoe ouder we worden, hoe minder strijd er wordt gevoerd over geldzaken. Het zijn vooral de 25- tot 34-jarigen die af en toe met de deuren slaan. Kinderen hebben, verergert de zaak. De grootste gevechten worden gevoerd over te weinig sparen (32 procent) en aankopen doen zonder eerst te overleggen (28 procent) of een partner die te veel geld uitgeeft (25 procent). Singles blijft deze ellende bespaard, maar dat neemt niet weg dat 76 procent van de vrouwen denkt dat alleenstaanden méér geldzorgen hebben dan vrouwen in een relatie.
Financiële ontrouw
Een stiekeme koopverslaving, een geheime kredietkaart, gokproblemen… Het komt steeds vaker voor dat koppels tegen elkaar liegen over geldzaken, wat de relatie op den duur kan verwoesten. Financieel journalist/auteur Trent Hamm waarschuwt in zijn blog The Simple Dollar voor de signalen van ‘financiële ontrouw’.
- Grote geldafhalingen zonder duidelijke verklaring.
- Er staat plots minder geld op de gezamenlijke rekening dan je dacht.
- Je partner verstopt rekeningen.
- Nieuwe gadgets, een dure telefoon of tablet, weeral een paar schoenen… zonder dat daarover vooraf werd gecommuniceerd.
- Extreem emotioneel reageren als je het over geldzaken wilt hebben.
- Dure geschenken krijgen zonder een specifieke reden.
Waarom maken we ruzie over geld?
In Smart Couples Finish Rich, een bestseller van de Amerikaanse auteur en financieel expert David Bach, staat een zeer aannemelijke uitleg over een mogelijke oorzaak van echtelijke twisten over geld. Hij stelt dat je ofwel een spaarder bent, ofwel iemand die graag geld uitgeeft. De meeste mensen trouwen met hun financiële tegenpool, wat uiteraard tot spanningen kan leiden. Zijn advies? Stel een spaarschema op waar je als koppel niet van afwijkt. Tien procent van jullie gezamenlijk inkomen moet naar een spaarrekening gaan voor de lange termijn (bv. pensioen). Vijf procent zet je op een spaarrekening voor noodgevallen en onvoorziene uitgaven. Nog eens vijf procent stort je op een ‘droom’-rekening voor bv. vakanties. Op die manier zit de basis al goed, waardoor de kans op echtelijke ruzies aanzienlijk afneemt.
19% vindt haar partner te zuinig
A-list echtscheidingen
Als de ‘ rich and famous’ gaan scheiden, dwarrelen de dollars in het rond. Dit zijn 5 voorbeelden van extreem dure echtscheidingsregelingen:
- Johnny Depp en Amber Heard: 7 miljoen dollar.
- Jennifer Lopez en Cris Judd: 14 miljoen dollar.
- Heidi Klum en Seal: tussen 50 en 70 miljoen dollar.
- Adele en Simon Konecki: 90 miljoen dollar.
- Jef ‘Amazon’ Bezos en MacKenzie Bezos: 38 miljard (!) dollar.
‘Mijn man begon wel heel vaak extraatjes te kopen’
Annelies (42) begreep niet waarom zij en haar man op het einde van de maand plots niet meer toekwamen met hun geld. “We hebben het nooit superbreed gehad, maar konden wel een fijn leven leiden met regelmatig een restaurantbezoek en af en toe een citytrip. Maar eind vorig jaar merkte ik op dat we niet meer konden sparen. Waar ging ons geld naartoe?! Ik onderzocht de rekeninguittreksels en merkte op dat mijn man wel heel vaak extraatjes begon te kopen, zoals boeken, tijdschriften en gadgets. Omdat het telkens om kleine bedragen ging, had hij zelf niet eens in de gaten dat het opliep tot wel 200 euro per maand. We hebben daar toch een paar deftige gesprekken over gehad.”
Wie heeft de enquête ingevuld?
Feeling organiseerde deze zomer een grote online enquête met als onderwerp ‘vrouwen en geld’. In totaal vulden 1.459 Belgische vrouwen de enquête in, van wie 965 Nederlandstalige en 793 Franstalige. De meeste deelnemers waren ouder dan 25 jaar, met een zwaartepunt in de categorie 45-plussers. Daarvan is bijna 40 procent samenwonend of getrouwd met kinderen, 25 procent samenwonend of getrouwd zonder kinderen, 10 procent alleenstaand met kinderen en nog eens 20 procent is alleenstaand zonder kinderen. De rest woont in bij ouders, familie of vrienden. Meer dan de helft van de ondervraagden is bediende, ambtenaar of docent.
Meer over geld:
- Leren budgetteren: 7 x tips om slimmer met je geld om te gaan
- De 10 eenvoudigste manieren om geld te besparen
- Deze investment bags brengen je later geld op
Tekst: Evelien Rutten – Beeld: Getty
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier