Feelings grote geldenquête: de dure baksteen in onze maag
We praten niet graag over geld, maar als het anoniem kan, vertellen we honderduit. De resultaten van onze online enquête over vrouwen en geld geven dan ook een ongeziene inkijk in je boekhouding en budget. Wij delen graag de belangrijkste resultaten. Vandaag: de baksteen in onze maag.
Huiswerk
Zodra we het ouderlijk nest verlaten, krijgen we één advies: koop zo snel mogelijk een eigen huis, want dat is een goede investering voor de toekomst. 81 procent van de ondervraagde vrouwen volgde dat advies en is eigenaar van een woning. De rest huurt of woont in bij ouders, kinderen of vrienden. We kopen ook relatief jong: in de leeftijdscategorie 25‑34 is al 63 procent eigenaar. Wie ouder is dan 55, is in 87 procent van de gevallen eigenaar van een woning.
81% bezit een eigen woning
Welkom op de woningmarkt
Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, deed onderzoek naar de financiële situatie van jongvolwassenen. Waar 15- tot 19-jarigen vooral nog bezorgd zijn of ze nieuwe kleren kunnen betalen of naar feestjes kunnen gaan, belanden de 20- tot 30-jarigen in de harde realiteit: veel kopzorgen gaan over de huur of afbetaling van een huis of appartement. In 2020 is het namelijk zeer moeilijk geworden om een huis of appartement te kopen zonder financiële steun van de ouders.
Huren wordt duurder
Tot zo’n tien jaar geleden was het een eitje om een appartement te huren. Het was een logische beslissing bij je eerste stappen in de echte wereld: met een bescheiden budget kon je toch fatsoenlijk wonen. Vandaag is de situatie helemaal anders. De huurprijzen stijgen jaar na jaar, in een tempo dat veel hoger ligt dan de inflatie. In 2019 lag de gemiddelde huurprijs van een appartement zelfs op 727 euro, 5 procent meer dan het jaar ervoor. Die evolutie lijkt zich dit jaar verder te zetten.
“In 2020 is het zeer moeilijk geworden om een huis of appartement te kopen zonder financiële steun van de ouders”
De oververhitte huizenmarkt
- Een woonhuis in België kost vandaag gemiddeld 267.040 euro, 5.000 euro meer dan in 2019.
- Een appartement in België kost vandaag gemiddeld 242.024 euro, 14.000 meer dan in 2019.
- De duurste huizen staan in Sint-Martens-Latem (mediaanprijs 500.000 euro) en de oostelijke rand rond Brussel (mediaanprijs groter dan 400.000 euro).
- De beste koop doe je in de Westhoek of in Limburg, daar ligt de mediaanprijs lager dan 250.000 euro.
(bron: statistiekvlaanderen.be)
‘Een rijhuis in een afgelegen dorp’
Lauren (27) is kleuterleidster. Samen met haar verloofde is ze op zoek naar een eigen huis met tuin rond Antwerpen. “Wat een drama. We zijn al meer dan een jaar élke dag naar Immoweb aan het kijken en de prijzen blijven maar stijgen. Het is voor ons dus onmogelijk om in de buurt van onze ouders te gaan wonen. De enige oplossing voor ons budget is blijkbaar om in een afgelegen dorp een rijhuis te kopen, ver weg van het stadsleven waar we dol op zijn.”
Meer over geld:
- Leren budgetteren: 7 x tips om slimmer met je geld om te gaan
- De 10 eenvoudigste manieren om geld te besparen
- Deze investment bags brengen je later geld op
Tekst: Evelien Rutten – Beeld: Getty
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier