Feeling green: Dit zijn de beste duurzame tips van onze redactie
Duurzaamheid is géén trend. Het is een levensstijl, waarbij bepaalde keuzes anders kunnen. Omdat wij bij Feeling geloven dat alle beetjes helpen, voorzien we jou het hele jaar door van tips om zélf te #consubeteren. Laat je inspireren door de duurzame inspanningen van onze redactie.
Duurzame inspanningen van hoofdredacteur An
Mijn ecologische bewustzijn is de laatste tijd flink aangescherpt, niet in het minst omdat we met Feeling duurzaamheid als hét project van het jaar gekozen hebben. Geen vlees meer eten, netjes recycleren, zoveel mogelijk lokale producten van het seizoen kopen, plastic mijden… doe ik al jaren. Huishoudapparaten die de geest geven, vervang ik door de meest energiezuinige toestellen, ook al kosten ze meer. In mijn huis wil ik best nog verder gaan, maar ik stuit dan op de limieten van het 25 jaar oude gebouw. Ik woon dan wel in een appartement, wat een pak energiezuiniger is dan een vrijstaand huis, maar veel kan ook niet. De garage is (nog) niet voorzien op elektrische auto’s, er kunnen geen zonnepanelen geplaatst worden en toen ik vorig jaar mijn gasketel moest vervangen, moest de schouw stevig verbouwd worden om een nieuwe condensatieketel te kunnen installeren, jammer genoeg een die nog steeds op gas werkt. Een warmtepomp zou niet kunnen. Groen dan maar, een stukje natuur in de stad creëren, dat zou ik wel kunnen op mijn terras, ook al is het maar een tiental vierkante meters groot. Een verticale tuin is de oplossing! Ik liet tuinarchitect Damien een plan uittekenen met langwerpige plantenbakken en een stelling waarlangs de planten in de hoogte kunnen klimmen. Ik koos voor inheemse planten en kruiden, die flink bloem geven en heerlijk ruiken. Maar het meeste blij ben ik met mijn bokashi compost potten, die in de bakken verwerkt zijn. Ik kan er mijn groenten- en fruitafval in kwijt dat fermenteert tot voedsel voor het groen. Ik verheug me er al op om in de lente achter mijn plantengordijn te kunnen genieten van mijn herwonnen privacy en van mijn nu nog jonge plantjes, die groeien als kool!
Duurzame inspanningen van eco-redacteur Annelore
Volgens wetenschappelijke studies kun je je ecologische voetafdruk het meest verkleinen door het laten van vlees en zuivel. En dus eet ik – al een aantal jaar intussen – geen vlees meer (en nagenoeg geen vis), en zo weinig mogelijk zuivel. Ik drink bijvoorbeeld plantaardige melk, wat ik overigens veel lekkerder vind. Ik koop bio en fairtrade en lees sowieso altijd de etiketten van het voedsel dat ik koop met een milieufilter – met het oog op gebruik van palmolie, bijvoorbeeld. Wat groenten en fruit betreft, probeer ik te gaan voor zo lokaal en seizoensgebonden mogelijk.
Single use plastic ga ik uit de weg. Ik experimenteer volop met verpakkingen op basis van bijenwas, ga voor bewust geproduceerde potjes en waterflessen, en koop wat ik kan in ‘bar’-vorm (voor mij geen douche vol bussen meer).
Helaas heb ik een auto gekocht toen ik me nog niet zo bewust met het milieu bezighield, maar die gebruik ik gelukkig ongeveer de helft minder dankzij het vele thuiswerken tegenwoordig. Mijn volgende wagen wordt er sowieso één op elektriciteit. Sinds september rijden we de kinderen per fiets naar school, dat scheelt ook. Vliegreizen maak nog heel erg weinig; de uitzonderingen gaan naar verdere bestemmingen, en liefst voor langere tijd.
Ik probeer aan de lokroep van grote ketens als Zalando en Bol te weerstaan, en kies als ik kan voor kleinere, maar fijnere lokale winkeliers. Er is nog een wereld aan verbetering mogelijk, maar in een milde bui kan ik zeggen: ik doe mijn best. Ik blijf documentaires kijken, artikels lezen en luisteren naar mensen die het kunnen weten. En hoop dat we op een dag kunnen zeggen: we zijn met z’n allen het tij aan het keren.
Duurzame inspanningen van moderedactrice Kristin
Ik eet minder vlees, neem bijna altijd de fiets, gebruik herbruikbare watjes en tasje, en ik sorteer afval als een maniak (met dank aan mijn zeer groene echtgenoot). Maar mijn grootste bijdrage aan een groenere wereld is toch wel mijn shopgedrag. Ik koop amper nieuwe kleren en schoenen. Een ware prestatie als moderedactrice, vind ik zelf. Mijn job bestaat er in een hele dag naar prachtige beelden van de laatste nieuwe mode te kijken, de kleren aan te raken en ze te combineren. Ik wil vaak héél graag shoppen, dat geef ik eerlijk toe. Toch kan ik mijn nieuwe collectie aankopen per seizoen op 1 hand tellen. Ik neem altijd even een stapje terug met de woorden ‘ik ga erover nadenken’. Bijna altijd blijkt het achteraf een bevlieging te zijn en besef ik dat ik al iets gelijkaardigs in de kast heb hangen, of nog beter: ik scoor de vintage versie. Ik koop veel tweedehands, ook voor mijn zoontje. (Tip: babysneakers zijn altijd zo goed als nieuw als je ze koopt op pakweg Vinted want geen enkele baby houdt ze langer dan 2 uur aan). Er is al zo veel moois ooit gemaakt en als je even zoekt, vindt je die topstukken, écht. Vintage lovers weten: je tweedehands stuks worden je favorieten, want niemand anders heeft ze. Uniek én ecologisch, het wordt niet beter toch?
Duurzame inspanningen van beautyredactrice Sofie
We zitten al jaren bij een leverancier van groene energie. Misschien niet de goedkoopste, maar we hebben het er graag voor over. Vorig jaar zijn we verhuisd naar een huis met zonnepanelen en een zonneboiler. We hebben alle wc’s vervangen door exemplaren met een waterbesparingstoets en denken erover om een waterput te installeren. De tuin willen we opnieuw aanleggen, waarbij we met inheemse planten en bloemen zullen werken die bijen en vlinders aantrekken. We zijn al een paar jaar lid van een plukboerderij in de buurt waar ze biologisch telen. Zo eten we meer groenten en volgens de seizoenen. Groen afval gaat in het compostvat. Plastic proberen we zoveel mogelijk te vermijden door o.a. drank in (recycleerbare) glazen flessen te kopen en herbruikbare zakjes naar de supermarkt mee te nemen.
In de badkamer gebruik ik al een tijdje herbruikbare watjes, experimenteer ik met solide cosmetica en een menstruatiecup en neem ik korte, lauwe douches. Toen we verhuisden heb ik mijn kleerkast grondig opgeruimd en alles weggegeven wat ik niet draag. Ik koop minder, maar ‘beter’: vintage of Belgische ontwerpers, grote ketens probeer ik te vermijden. Mocht ik het me kunnen veroorloven dan zou ik mijn oude diesel inwisselen voor een elektrische wagen. Voorlopig probeer ik de auto zoveel mogelijk te laten staan.
Duurzame inspanningen van online redacteur Lise
Om mijn groen steentje bij de dragen, laat ik de auto zoveel mogelijk aan de kant. Ik woon vlakbij Antwerpen-Centraal waardoor het voor mij een makkelijke en logische keuze is om vaak met de trein te reizen. Daarnaast maakte ik ook mijn beautyroutine enkele jaren geleden wat ecologischer; wasbare wattenschijfjes, een metalen scheermesje waarvan je enkel het ‘scheerplaatje’ zo nu en dan vervangt… Qua herbruikbare watjes vind ik die van Garnier het allerbest en het Duitse Mühle heeft mooi en stevig scheerapparatuur. Ook mijn lattes zijn al een tijdlang plantaardig, dat vind ik simpelweg lekkerder en het is goed voor de planeet. De allerbeste havermelk? Oatly, off course…’
Duurzame inspanningen van flow manager Els
Een duurzamer leven staat voor mij gelijk met een eenvoudiger leven. Begrijp me niet verkeerd: I love pretty things en een rijk leven maar dat is hoe je het definieert. Prachtige handgemaakte bedlakens die biologisch afbreekbaar zijn, noem ik ‘pretty’. Mooie momenten delen met de mensen die je graag zien en teruggeven aan de maatschappij, noem ik een rijk leven. Zelf probeer ik niet te streng te zijn voor mezelf en het stap voor stap beter te doen. Bijvoorbeeld door mijn eigen wasmiddel te maken (zoooo simpel met zeep en essentiële oliën), door veel minder en enkel nog duurzame kledij te kopen (denk aan topmerken zoals Twothirds, Armedangels, Saye, K.O.I.), zeep & shampoo koop ik in blokken (Savonke: op en top Belgisch, huisgemaakt en de beste shampoo die ik ooit gebruikte), ik ben vegetariër en startte mijn eigen duurzaam bedrijf op met een eco-boetiek waar je de beste bedlakens, handdoeken, yogamatten, oogmaskers, authentieke pashmina’s en meer schoons vindt (Serene). Ik geloof erin dat de wereld mooier wordt wanneer samen groeien centraal staat. Dat betekent elkaar niet beoordelen maar van elkaar leren.
Duurzame inspanningen van online redacteur Goele
Net zoals gezonde voornemens geloof ik bij duurzaamheid in het principe van ‘alle beetjes helpen’. Ik ben dus zeker geen miss perfect als het op ecologisch leven aankomt, maar ik doe mijn best. Zo gebruik ik de droogkast zo weinig mogelijk, kies ik zoveel mogelijk voor ecologische poets- en wasproducten en verving ik mijn wattenschijfjes door herbruikbare exemplaren. Daarnaast koop ik al sinds een lange tijd geen flessenwater meer en kies ik steeds vaker voor plantaardige alternatieven in de keuken. Daarnaast eten we regelmatig vegetarisch en maak ik er een sport van om zo weinig mogelijk eten weg te gooien. Omdat veganistisch koken nog een uitdaging is, startte ik samen met drie vriendinnen vorig jaar met ‘Komen eten Vegan’. Om de beurt kookt een van ons een plantaardig driegangenmenu. Het gaat niet om culinaire hoogstandjes, wel om inspiratie uitwisselen en gezellig samen eten. Populairste gerecht tot nu toe? De vol-au-veggie van Karolien Olaerts van @karolas_kitchen en zelfgemaakte bladerdeeghapjes gevuld met onder andere champignons en spinazie, geïnspireerd op recepten uit de Bulgaarse keuken.
Duurzame inspanningen van chef Lifestyle Nathalie
Leve de milieu- en maatschappijbewuste tienerdochter! Twee jaar geleden besliste de mijne om alleen nog vegetarisch te eten. Omdat ik het niet zag zitten om elke avond twee menu’s te voorzien, besloot ik vanaf dan maar meteen voor iedereen vegetarisch te koken. In het begin was mijn repertoire beperkt, maar ondertussen staan er in het receptendocumentje op mijn gsm meer recepten zonder vlees of vis dan met, en merk ik bovendien dat ik die laatste totaal niet mis. Voor de duidelijkheid: ik ben (nog) niet zo toegewijd als mijn dochter. Mijn zoon eet bijvoorbeeld al eens graag een worstje, dus dat breng ik zeker af en toe nog mee voor hem. En op restaurant kies ik ook in de eerste plaats voor het gerecht dat ik het lekkerst vind. Maar grappig genoeg merk ik dat ik ook daar steeds vaker voor vegetarisch ga, gewoon, omdat het me ondertussen meer smaakt.
Duurzame inspanningen van online redacteur Hanne
Je dagelijks leven groener maken, kan vaak al met een paar kleine stappen tegelijk. Helaas ligt tussen ‘denken’ en ‘doen’ vaak nog een wereld van verschil, althans bij mij zo blijkt. Het leven écht duurzamer aanpakken vraagt vooral om een verandering in mindset: een scherper bewustzijn en je nagenoeg bij alles zoals je het tot nu toe gewoon bent, kritisch de vraag stellen of het ook niet anders kan. Een stem die bij mij best nog wat luider zou mogen, maar ik probeer en luister daarbij vooral goed naar generaties die zich dat ‘stapje terug’ wel al heel eigen hebben gemaakt. Een mooi voorbeeld daarvan is ‘Zwemlessen voor later’, het werk van een groep klimaatdichters die gelooft in de kracht van poëzie als verzet tegen klimaatmoeheid. Zelf kozen we een aantal jaar geleden wel bewust voor een passiefwoning met groendak – een degelijke isolatie en een circulair luchtventilatiesysteem maken extra verwarmen zelfs in hartje winter bijna niet nodig, ruil ik cappuccino’s met ‘gewone’ melk semi-consequent om voor een plantaardige variant, swap ik al eens van kledij met vriendinnen en wordt die verre vliegtuigreis in 2022 vervangen door een tripje met de trein naar Wenen. Wat mode betreft, probeer ik sinds kort iets vaker in richting van vintage of eco te kijken: de fair fashion bij Supergoods en de tijdloze mode bij Façon Jacmin zijn favorieten. Ook eten buiten de deur mag – met dank aan vegetarische metgezellen – al eens vegan en lokaal. Mijn groene voornemen voor het nieuwe jaar? Consuminderen: trager leven en bewuster stilstaan bij wat ik precies koop en waarom.
Duurzame inspanningen van Chef-reizen Evy Van Elsacker
Voor onze reisreportages ga ik met de elektrische auto op pad en we geven minstens evenveel ideeën voor droomvakanties dichtbij als verder weg. Bestemmingen en logies die inspanningen doen voor het milieu en klimaat hebben een streepje voor. De CO2-uitstoot checken op travelandclimate.org beïnvloedt mijn vakantiekeuze sterk. Voor afstanden onder de 1000 km neem ik nooit het vliegtuig. Want dat is (door de zware CO2-uitstoot hoog in de atmosfeer) veel schadelijker dan reizen per trein, dan rijden met twee personen in één auto en ja, zelfs dan (rivier)cruisen. Slim kiezen is ook belangrijk: winterzon is er ook in Kaapverdië of Senegal, daarvoor hoef je niet naar de verre tropen, wat zoveel meer uitstoot zou impliceren.
Uit vliegschaamte ter compensatie geld geven voor groenprojecten bij Treecological is een handig schaamlapje, maar ik doe (bovendien) thuis ecologische inspanningen om persoonlijk te compenseren en zo verandert mijn levensstijl langzaam maar zeker.
Nooit gedacht dat er mos op de rubbertjes rond mijn autoruiten zou groeien, maar het is gebeurd! Een app als jeasy.ai helpt om de auto veel minder te gebruiken. De fiets en de trein zijn mijn favoriete vervoermiddelen, behalve als het ijskoud is, stortregent of als ik met zware dingen moet zeulen. Daarom kan ik mijn auto nog niet missen. Ik heb bewust gekozen voor een hybride auto, tweedehands want zo heeft die een langer leven en ik een schoner geweten. Ik bewonder mijn broer, die in Brussel enkel nog af en toe een deelwagen gebruikt en zich daar prima bij voelt.
Bij onze woningrenovatie heb ik ook ecologische keuzes gemaakt, voor zover die financieel haalbaar waren. Een hybride sanitair warmwatersysteem, dat kan werken op elektriciteit en niet alleen op gas. Zonnepanelen. Geëxpandeerde kurkblokken voor een duurzame dakisolatie en een aangenaam binnenklimaat te houden, lekker koel én stil.
Duurzame inspanningen van corrector Dimitri
Ik beken: ik moet zowat de meest luie moestuinier van het land zijn. En dus kies ik voor lavas in plaats van selderplugplantjes, want dat schiet elke lente vanzelf uit de grond (en smaakt ook nog eens véél beter in slaatjes en soep). Spitten hebben we allang afgezworen met de aanschaf van een woelvork (véél beter voor de rug én voor het bodemleven). En de gft-bak hebben we ook verbannen, die doet nu dienst als extra regenton. Mijn tuin is een kringlooptuin: grasmaaisel vinden de kippen geweldig, takken worden gehakseld en de gigantische bladeren van de moeirbei zijn geweldig als basis voor zelfgemaakte potgrond. En elk voorjaar komt daar wel ‘Een Projectje’ bij. Toen ik een artikeltje las op de regionale pagina’s van twee scoutsvrienden die een webshop oprichtten met zaadmengsels voor een ecologische bloemenweide (veldbloemenzaad.be), ging het saaie grindvak op de schop. In de plaats kwam dit fenomenaal schouwspel dat in een mum van tijd vlinders en bijen aantrok – vandaar het insectenhotel op de achtergrond... 😉
Duurzame inspanningen van chef human interest en cultuur Cara
In een duurzamere maatschappij leven, vereist aanpassingen die op individueel niveau soms erg onbenullig kunnen lijken, maar die aan het eind van de dag best wat impact kunnen hebben op wereldschaal. In de Feeling-editie van maart kan je een ontzettend handig tienstappenplan terugvinden, opgesteld door klimaatdeskundige Pieter Boussemaere, dat toont hoe jij zélf kan bijdragen aan het halen van de klimaatdoelstellingen. Ik was blij te lezen, dat ik lang niet zo slecht bezig ben. Ik stem op partijen en politici die het welzijn van onze planeet belangrijk vinden; ik probeer mijn blik open te houden door mezelf voldoende te informeren over recent onderzoek naar klimaatverandering; mijn huis wordt verlicht door LED-lampen én ik bande alle plastieken waterflessen uit ons huishouden door ze te vervangen door herbruikbare drinkbussen en een bruiswatermaker (zie foto). In thuiswerktijden heeft dat laatste zelfs zeer veel impact gehad: onze PMD-zak geraakt lang niet zo snel vol als vroeger. Maar zelfkritiek blijft belangrijk: er zijn nog steeds veel klimaatbewuste stappen die ik kan zetten. Mijn duurzame missie voor 2022? Op zoek naar een echte groene energieleverancier.
Ontdek nog meer groene tips:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier