Een nieuwe relatie na je vijftigste? 4 essentiële tips
Kris Colpaert schreef samen met Lynn Wesenbeek het boek ’50 tinten wijs’, waarin ze 13 bekende 50-ers aan het woord laten. Vanuit haar coaching en consultancy ervaring geeft Kris bij elk interview extra tips om zelf aan de slag te gaan. Vandaag geeft ze enkele tips om na je vijftigste terug een nieuwe relatie aan te gaan.
Love back in the air
Een van de geïnterviewden is Dirk De Wachter. Dirk is psychiater en tegelijk ook relatietherapeut. De thema’s die hij vanuit die rol behandelt, verdeelt hij in verschillende levensfasen. Bij vijftigers gaat het volgens hem vaak over relationele impasses, hij noemt het zelfs relationele kloterijen.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat het percentage echtscheidingen in het algemeen daalt, maar het aantal koppels dat na hun vijftigste nog besluit om te scheiden, is de afgelopen twintig jaar verdubbeld. Ook zestigers scheiden veel meer dan vroeger. Dezelfde tendens is ook waarneembaar bij zeventigers en zelfs bij tachtigers. Enkele redenen hiervoor: we voelen ons langer jong, waardoor we sneller de stap zetten. De sociale druk is weggevallen, scheiden wordt meer als normaal beschouwd. Vrouwen zijn nu vaak financieel vrijer dan vroeger doordat ze ook een job hebben, …. Dit wil zeggen dat ook meer en meer mensen na hun huwelijk opnieuw, na een lange tijd, aan een relatie beginnen.
Waar houd ik best rekening mee?
1. Maak eerst je rugzak leeg
Een relatie na een eerste of misschien zelfs een tweede huwelijk start met een behoorlijke levenservaring. Soms draag je na een echtscheiding best wel een zware rugzak mee, met heel wat positieve en negatieve ervaringen. Neem voldoende tijd om eerst te verwerken wat geweest is. Pas dan kun je je openstellen voor iets nieuws. Pas wanneer je merkt dat je alleen gelukkig kunt zijn, ben je ‘relatieklaar’ en kan een relatie een meerwaarde bieden. Het is niet te onderschatten door welke rollercoaster van emoties je gaat, of je nu zelf de initiatiefnemer was of niet. Verwerk eerst wat gebeurd is en tracht opnieuw een balans te vinden bij jezelf. Een nieuwe relatie starten vanuit een angst of nood loopt meestal niet goed af. Angst om alleen te blijven, angst om financieel niet verder te kunnen. Angst om alleen je kinderen op te voeden,... Dit wordt ook wel eens ‘rebound’ genoemd. Geniet eerst van je vrijgezellenleven, maak plezier, ga weer sporten, geef weer aandacht aan jezelf. Doe dingen die je altijd al had willen doen.
2. Ga daten
Bekijk dating als de kans op een leuke ontmoeting of een aangename avond, los van het feit of er een relatie in zit of niet. Er bestaan voldoende datingsites, maar ook sites voor singles, om samen leuke dingen te doen en nieuwe mensen te ontmoeten. Daten hoeft trouwens niet enkel via datingsites te gaan. Ook in je eigen netwerk kun je een partner vinden. Een netwerk kan online zijn (Facebook, Twitter, Instagram, …) en offline. Je familie, vrienden, collega’s, kennissen uit verenigingen waarin je zit. Dat zijn voorbeelden van je offline netwerk. Blijf werken aan je netwerk. Kom buiten! Wanneer mensen je niet kennen kunnen ze jou ook niet ontmoeten. Ze gaan niet tot bij jou komen.
3. Gun je kinderen voldoende tijd om te wennen
Of de echtscheiding nu een zegen is of niet, het heeft sowieso een behoorlijke impact op je kinderen. Geef hen tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Misschien hebben ze lang gehoopt dat het toch nog zou goedkomen tussen hun ouders. Ze hebben er geen nood aan om de ouder dadelijk te moeten delen met iemand anders. Probeer daarom in het begin af te spreken als de kinderen bij de andere ouder zijn. En stel de nieuwe partner pas voor als het duidelijk is dat er een serieuze relatie is. Geef daarbij ook duidelijk aan dat de partner de plaats van de andere ouder niet inneemt. Af en toe een goed gesprek met je kinderen kan wonderen doen. Zo ontdek je welk gevoel er bij hen speelt en kan je er op inspelen. Breng voldoende tijd met hen door en doe af en toe ook eens iets apart. Geef hen op dat moment al je aandacht.
4. Vergelijk je nieuwe partner niet met je ex
Het is helemaal niet fijn wanneer er om de zoveel tijd een vergelijking wordt gemaakt met hoe de ex het gedaan zou hebben. Hoe die zou denken of doen. Wanneer je ervoor kiest om met een nieuwe partner door het leven te gaan, gaat daar meteen ook een nieuwe persoonlijkheid mee gepaard.