Over deze dingen ruziën koppels het vaakst tijdens de feestdagen
De feestdagen zijn hét moment om gezellig smen met je partner en familie door te brengen. Toch kan het ook wat frustraties en bijhorende ruzies veroorzaken. Over deze 6 dingen maken koppels het vaakst ruzie tijdens de feestdagen.
De mooiste tijd van het jaar... We bezoeken familie, pakken cadeautjes uit en nestelen ons gezellig bij de kerstboom. Klinkt zalig. Maar vaak is het ook hossen van het ene familiefeest naar het andere, heel veel geld uitgeven aan eten en stress om de juiste cadeautjes te vinden. En dat kan al eens voor frustraties zorgen. Huffington Post vroeg aan experten wat de meest voorkomende ruzies zijn tijdens de feestdagen.
1. De schoonfamilie
Heel cliché, maar ook waar. Het valt niet altijd mee om de schoonfamilie te bezoeken. Als je een niet al te beste band hebt met je schoonfamilie kan zelfs één opmerking geïnterpreteerd worden als een steek. Dat zegt Becky Whetstone, een huwelijks- en familietherapeut. “Maakt je familie een negatieve opmerking over je partner, neem het dan voor je partner op. Duidelijk maken dat je aan de kant van je partner staat, is het enige juiste dat je kunt doen.” Toch ruzie gekregen? Deze 7 dingen mag je écht niet doen.
2. De foute cadeautjes
Spannend, je popelt vol ongeduld om die cadeautjes eindelijk uit te pakken. Het is zover, je opent het en ziet... een waardebon van de klerenwinkel waar je regelmatig gaat. Heel praktisch, maar echt veel moeite is er niet gedaan, en daarom voel je je niet zo geapprecieerd. “Om een einde te maken aan ‘luie cadeautjes‘, moet je eerlijk zeggen dat je teleurgesteld bent”, zegt psycholoog Anne Crowley. “Je zou je partner goed genoeg moeten kennen om te weten dat hij uitstelgedrag vertoont of een beetje schrik heeft om een fout cadeau te geven. Maar hij zou je goed genoeg moeten kennen om te weten dat je heel erg enthousiast wordt van cadeautjes geven en krijgen. Leg uit dat cadeaus voor jou belangrijk zijn, niet zozeer om wat je krijgt, maar wel omdat het voor jou een teken is van appreciatie en affectie. Hopelijk pakt hij volgend jaar uit met een geschenk waar je laaiend over bent.” Begint bij jou de cadeaustress ook al te dagen? Deze cadeautjes voor mannen shop je voor minder dan 75 euro.
3. Te veel geld uitgeven
Je wilt graag imponeren met een uitmuntend diner voor je vrienden en je wilt met de beste cadeautjes aankomen bij je familie, maar dat kost natuurlijk wel heel veel geld. En je kunt maar best zorgen dat je niet overdrijft met je kredietkaart. Dat zegt Kurt Smith, een therapeut voor mannen. “Relaties kunnen onder druk komen te staan als er duidelijke verschillen zijn in hoe jullie met geld omgaan. Vermijd dit probleem door op voorhand afspraken te maken met je partner. Spreek bedragen af, en houd jullie hier allebei aan. Nog op zoek naar een leuk geschenkje voor die goede vriendin, je moeder of je zus? Hier vind je geweldige cadeautjes voor minder dan 25 euro.
4. Verwachtingen die niet ingelost geraken
In januari is er een piek in het aantal scheidingen, dat is met een reden. De spanning kan hoog oplopen met de feestdagen: er moet veel gepland worden, er moet geld uitgegeven worden en verwachtingen zijn vaak torenhoog. Dat kan zorgen voor stress in je huwelijk. “De mogelijkheden om iemand te kwetsen zijn haast eindeloos”, zegt Smith. “Gelukkig kan dat voorkomen worden door goed te communiceren en elkaar te vertellen wat je verwachtingen zijn. Zo kun je ze op elkaar afstemmen.” Ervaar je stress? Neem dan even rustig tijd voor elkaar, maak bijvoorbeeld samen een wandeling. Hier lees je waarom dat zo goed is voor je relatie.
5. Verschillende tradities
Bij jou is er de heerlijke traditie om gezellig rond te kerstboom te zitten met glühwein en eenvoudige hapjes, maar zijn familie kiest voor een 7-gangenmenu met exclusieve ingrediënten. Iedereen heeft andere tradities om te vieren, en dat is normaal. “Maar we moeten soms opofferingen doen en compromissen sluiten voor onze relatie“, zegt Elisabeth J. Lamotte, een psychotherapeute. “Geen rekening houden met elkaars tradities kan de feestdagen en zo ook je relatie verpesten. Nieuwe ervaringen zijn misschien eng, maar waarschijnlijk valt het écht nog wel mee. Misschien zorgt het wel voor een betere band tussen jullie. Wees gewoon nieuwsgierig en probeer alles met een open blik.” Heb jij zo’n traditie waarbij iedereen een hapje meebrengt? Doe dan hier inspiratie op.
6. Een Kerstmis-burn-out
Af en toe wat tijd nemen voor jezelf is écht belangrijk, zeker tijdens de feestdagen. Voel je je uitgeblust omdat je van het ene feestje naar het andere moet hossen? Vertel dat dan eerlijk tegen je partner, misschien kunnen jullie wel eentje overslaan, je moet écht niet op iedere uitnodiging ingaan. “Laat die vermoeidheid niet opbouwen”, zegt Alicia H. Clark, een psycholoog uit Washington. “Het is niet de bedoeling dat je twee weken lang gehaast naar ieder feest gaat. Maak samen plannen en sluit op voorhand compromissen. Zo werkt het voor jullie allebei. Bovendien hebben jullie op deze manier ook een beetje tijd voor elkaar, en dat komt jullie relatie ten goede.” Ontdek hier 5 tips voor stressvrije feestdagen.
Meer over liefde & relaties:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier