Deze 4 vragen overlopen met je partner kan je relatie redden
Petra Deij is erkend relatie- en gezinstherapeut, gespecialiseerd in EFT (Emotionally Focused Therapy). Afgelopen voorjaar bundelde ze enkele van haar gouden tips in twee boeken: Zorgvuldig Scheiden en Verder na een Affaire. Aan Feeling verklapt ze drie dagen lang enkele tips. Vandaag heeft ze het over hoe we nu eigenlijk best een relatie onderhouden.
Moet je een relatie onderhouden?
Ja! Een partnerrelatie is één van de moeilijkste relaties die mensen te onderhouden hebben. Alle andere relaties zijn óf meer vanzelfsprekend óf minder verbonden qua intensiteit of taken. Denk eens aan je familiaire banden. Door het opgroeien binnen een familie zijn alle banden die je daardoor hebt geregeld: je bent familie, je hoort als vanzelf bij een ‘clan’. Dat betekent niet dat deze relaties gemakkelijk en soepel verlopen, dat bedoel ik niet en is jammer genoeg in veel gezinnen en families ook een feit. Moeizame relaties met ouders, broers en zussen komen veel voor. Maar: de vanzelfsprekendheid blijft.
Dan zijn er vriendschapsbanden. Die zijn langdurend, sommige vriendschappen gaan terug tot in de kinderjaren. Deze vriendschappen zijn van grote betekenis in je leven, je doorstaat met elkaar hobbels en dalen en maakt ook de pieken mee.
We zijn opgegroeid met het beeld dat Moeder de Gans en Walt Disney ons schetsten: de prins en de prinses vinden elkaar, in volle galop en met wapperende haren naar het kasteel. In werkelijkheid begint de kermis daar pas. Als koppel moet je veel met elkaar delen en beslissen, kleine zaken en belangrijke zaken. Je deelt een huishouden, beslist met elkaar over financiën, runt een huishouden. Vakantieplannen, de beslissing om wel of geen kinderen te willen, en om ze op te voeden als ze er zijn. Omgang met familie en schoonfamilie, vieze sokken op de vloer, altijd een lege wc-rol: je hebt heel wat met elkaar te regelen als stel. De verdrietige zaken van het leven die op ons pad komen. Gek genoeg vinden zeer veel stellen dat dit allemaal ‘vanzelf’ zou moeten kunnen gaan. Maar dat is niet waar, hoe zou dat ook kunnen in zo’n ingewikkelde relatie? Natúúrlijk moet je er iets voor doen!
Dé vragen voor jouw relatie
Doe moeite voor elkaar, besteed tijd aan elkaar. Beschouw de relatie niet als het sluitstuk van de dag, als alles gedaan is en klaar is, en dan ohja, ook nog dat gesprek of die vrijpartij. Wees je bewust van de band die jullie delen en hoe fijn het eigenlijk is om aandacht te besteden aan dat je je veilig en vertrouwd met elkaar wilt blijven voelen. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je blijven investeren en op de hoogte zijn van elkaar, en hoe de ander zich voelt. De volgende vragen kunnen een aanzet zijn om eens stil te staan bij je relatie. Beantwoordt ze voor jezelf en/of stel ze aan je partner.
-
- Stel ik jou graag op de hoogte van mijn dag? Van mijn kleine en grote ups en downs?
- Hoor ik graag over jouw belevenissen? Ben ik geïnteresseerd in hoe het jou verging?
- Als ik me blij of juist rot voel, kan ik dat dan met je delen?
- Als jij ergens mee zit, of juist iets fijns meemaakt, stel je mij dan op de hoogte?