De lieve lust: “Hoe vaak we zin hebben in seks wordt door veel meer bepaald dan een libido”

Of het een zwoele zomer wordt, hangt van je goesting af. Waar komt ons verlangen naar een passionele vrijpartij vandaan? En hoe raak je geprikkeld? Al je vragen over lust en begeerte worden door onze experten beantwoord. We beginnen bij het begin: waar komt onze seksuele lust vandaan?

Rika Ponnet: “Seks is en blijft een basisnood: naast eten en drinken is het een van de krachtigste levensenergieën die ons bestaan zin geven en die we kost wat kost willen vervullen. Seks is misschien wel de sterkste en meest intense manier waarop we ons als mens met een ander kunnen verbinden, zowel fysiek als mentaal. Je ontmoet elkaar als partners op het diepst mogelijke niveau. Daarnaast heeft ook alles dat bij seks komt kijken – je aangetrokken voelen tot iemand, zien dat je die ander opwindt – een functie: we voelen ons seksueel, geliefd en begeerd. Een van de krachtigste vormen om als mens bevestigd te worden in je bestaansrecht.”

Naast hormonen, lichaamsvochten en bloedstromen bepalen ook sociale denkbeelden over wie of wat aantrekkelijk is, rollenpatronen en het soort seksualiteit dat gangbaar is in de maatschappij waarin je leeft mee hoeveel lust je zult voelen

Katrien De Graeve

hoofddocente Onderzoekscentrum voor Cultuur en Gender

Katrien De Graeve: “Vroeger bekeek men onze zin in seks vaak in termen van libido: men ging ervan uit dat ieder van ons onder invloed van een evolutionaire voortplantingsimpuls over een soort aangeboren pakketje lust beschikt: een vaste hoeveelheid seksueel verlangen dat ‘groot’ of ‘minder’ groot kan zijn. In werkelijkheid bestaat zo’n basispakket niet en wordt hoe vaak we zin hebben in seks door veel meer bepaald dan een libido. Naast hormonen, lichaamsvochten en bloedstromen bepalen ook sociale denkbeelden over wie of wat aantrekkelijk is, rollenpatronen en het soort seksualiteit dat gangbaar is in de maatschappij waarin je leeft mee hoeveel lust je zult voelen.”

Wim Slabbinck: “Hoe vaak en hoe hevig iemand seksueel verlangen voelt, is heel contextgevoelig: het kan verschillen naargelang de relatie waar je in zit, hoe goed je je in je vel voelt en de seksuele ervaringen die je op je pad al tegen bent gekomen. Bijvoorbeeld: werd je in je jeugd geconfronteerd met seksueel overschrijdend gedrag of voel je soms pijn tijdens de seks, dan voel je waarschijnlijk minder vaak lust dan iemand die alleen maar fijne ervaringen op heeft gedaan. Hetzelfde geldt voor je relatie: heb je een partner bij wie je je gehoord en veilig voelt én die je begeleidt om samen seksueel grenzen te verkennen, dan heb je waarschijnlijk gemiddeld meer zin dan iemand die zich minder veilig voelt.”

De experten

  • Katrien Degraeve: hoofddocente Onderzoekscentrum voor Cultuur en Gender (UGent).
  • Rika Ponnet: seksuologe, relatiedeskundige en auteur van o.a. Blijf bij mij.
  • Wim Slabbinck: seksuoloog en auteur van Waarom mannen geen seksboeken kopen.
  • Jasmien Peeters: relatietherapeute, seksuologe.

Tekst: Hanne Vlogaert

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content