Daarom is het zo moeilijk om geheimen te bewaren
Een vriendin die vertelt over haar slippertje, een collega die je in vertrouwen zegt dat ze een nieuwe job zoekt of een hobby die je liever geheim houdt... We hebben allemaal wel geheimen. Volgens onderzoek gemiddeld zo’n 13. Niet gemakkelijk om te zwijgen, maar hoe komt dat eigenlijk?
Wanneer een vriendin vertelt dat ze haar echtgenoot heeft bedrogen, knaagt je geweten? Moet ik het vertellen of moet ik zwijgen? Liefst van alles zou je het onmiddellijk delen met een andere vriendin om het geheim niet alleen te moeten dragen. Maar hoe komt het eigenlijk dat het zo moeilijk is om te zwijgen?
Dat vroegen onderzoekers aan Columbia Business School zich ook af, dus ze bestudeerden in 2017 meer dan 13.000 geheimen in 10 verschillende studies. Ze interviewden Amerikanen via het internet en tijdens een picknick. Hun studie verscheen in het Journal of Personality and Social Psychology. Op het moment van het onderzoek hadden de deelnemers gemiddeld zo’n 13 geheimen. Slechts 5 daarvan hadden ze nog met helemaal niemand besproken.
Top 10: dit zijn de meest voorkomende geheimen
- Denken aan het bedriegen van een partner
- Seksueel gedrag (zoals fantasieën en pornoconsumptie)
- Leugens
- Verliefde gevoelens (voor een ander)
- Schending van iemands vertrouwen
- Diefstal
- Niet-seksuele ontrouw (flirten bijvoorbeeld)
- Ambities
- Familiale kwesties
- Financiële kwesties
Roze olifant
Uit vorige studies bleek al dat een geheim bewaren stresserend is en daarom slecht voor het welzijn. Daarom dus dat we ons geheim liever delen. Er werd echter aangenomen dat de eigenlijke daad, het verbergen van de informatie dus, de oorzaak van de stress is. Maar dat blijkt niet helemaal te kloppen. Een geheim is eigenlijk zoals een roze olifant. Je zegt jezelf dat je er niet aan mag denken, maar dat maakt dat je er nog meer aan denkt. En hoe vaker de respondenten hun gedachten naar de geheimen afdwaalden, hoe meer ze aangaven dat hun welzijn schade werd toegebracht. Het hebben van het geheim is dus niet slecht, maar wel het feit dat je telkens denkt aan het geheim en er bijgevolg over piekert. De onderzoekers raden daarom aan zo weinig mogelijk over je geheimen te piekeren. (Hier vind je tips om nu eindelijk te stoppen met piekeren.)
Meer weetjes:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier